Mars'ı yaşanır kılmak için "devrim niteliğinde" yeni yöntem

Bilim insanları, yeni yöntemin Kızıl Gezegen'i ısıtmaya yönelik önceki planlardan en az 5 bin kat daha verimli olduğunu söylüyor

Fotoğraf: ESA
Fotoğraf: ESA
TT

Mars'ı yaşanır kılmak için "devrim niteliğinde" yeni yöntem

Fotoğraf: ESA
Fotoğraf: ESA

Bilim insanları Mars atmosferine, işlenmiş toz parçacıkları serpiştirerek gezegeni ısıtmak ve böylece yaşanabilir hale getirmek istiyor.

Çığır açıcı bu fikir, bilim insanlarının Mars'ı Dünya'ya daha çok benzetebilme ve hatta belki de insanlara ev sahipliği yapacak hale getirme amacıyla önerdiği devrim niteliğindeki bir dizi yöntemden biri.

Halihazırda Mars'ın yüzeyi yaşanmaz durumda: Amansız derecede soğuk, ölümcül UV ışınlarıyla kavruluyor, toprak tuzlu, hava ince ve halihazırda orada herhangi bir şeyin yaşadığına dair hiçbir kanıt yok.

Yeni yöntemin arkasındaki bilim insanları, bunun önceki planlardan en az 5 bin kat daha verimli olduğunu söylüyor.

Bu yöntem, gezegenimizden malzeme taşımamızı ya da bunları Mars toprağını kazıp çıkarmamızı gerektirmek yerine, Mars'ta kolayca erişilebilen kaynakları kullanıyor.

Araştırmacılar önerinin gerçekten işe yaramasının onlarca yıl alacağı uyarısında bulunuyor. Ancak diğer pek çok teklif, gerçekleştirilmeleri için gereken muazzam miktardaki çalışma nedeniyle imkansız olabilir.

Mars'ı dünyalaştırmaya yönelik ilk öneriler 1970'lerin başında başlamıştı. Araştırmacıların, aradan geçen 50 yılda Mars'ı Dünya'ya benzetmek için önerdiği pek çok farklı yöntemin hiçbiri hayata geçirilemedi.

Araştırmacılar yeni önerilerinin daha fazla araştırmaya değeceğini çünkü Mars'ı sıvı suyu barındıracak kadar ısıtmak için gereken çalışmanın, düşündüğümüzden daha az olabileceğini öne sürüyor.

Bu biraz da Dünya'da muzdarip olduğumuz sera etkisine benziyor. Diğer tekliflerde bunun Mars'a götürülecek gazlarla ya da gezegenin kendisinde karmaşık madencilik yapılarak uygulanması öneriliyor.

Yeni öneriyse Mars'ta yaygın olduğu anlaşılan demir ve alüminyumu alıp, toz parçacıklarını işleyerek sim parçası büyüklüğünde kısa çubuklar haline getirmeyi amaçlıyor. Bu çubuklar kaçan ısıyı hapsedecek ve güneş ışığını yüzeye dağıtarak bir sera yaratacak.

Chicago Üniversitesi Jeofizik Bilimleri'nden Doçent Edwin Kite, sorumlu yazarı olduğu çalışma hakkında "Gezegeni ısıtmak için yine de milyonlarca tona ihtiyaç var ancak bu, Mars'ı küresel çapta ısıtmaya yönelik önceki önerilerde gerekenden 5 bin kat daha az" diyor.

Bu da projenin fizibilitesini kayda değer derecede artırıyor.

Havayı değiştirmeden bunu yapmak, insanların Mars'ta yaşamasına olanak sağlamaya yetmeyecek. Ancak araştırmacılar, mikropların ve ardından yenebilir bitkilerin yetiştirilmesine başlamaya yetebileceğini ve bunların da atmosfere oksijen ekleyerek ortamı, insan yerleşimine daha uygun hale getirebileceğini öne sürüyor.

"Feasibility of keeping Mars warm with nanoparticles" (Mars'ı nanoparçacıklarla sıcak tutma fizibilitesi) başlıklı çalışma Science Advances adlı hakemli dergide yayımlandı.

Independent Türkçe



Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
TT

Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)

Yılın en popüler bilimkurgu dizilerinden biri, final yapmadan bir gün önce ikinci sezon onayını aldı.

Apple TV+, robot temalı hit dizisi Murderbot'un ikinci sezonu için onay verdi. Platform, haberi X hesabından paylaştığı bir mesajla duyurdu:

Murderbot istese de istemese de ikinci sezonla geri dönecek.

Açıklama, dizinin ilk sezonunun 10. ve final bölümünün yayımlanmasından yalnızca birkaç saat önce geldi.

Son dönemde giderek daha fazla dizinin iptal edildiği bir ortamda, Murderbot'un geleceğinin garanti altına alınması hayranları sevince boğdu. 

Bir kullanıcı, "Harika dizi! Böyle içerikler üretmeye devam edin!" diye yorum yaparken, bir diğeri "Bu diziyi çok sevdim. Umarım yeni bölümlerde ilk sezondaki ekibi tekrar görürüz" dedi.

Murderbot'un ilk sezonu 16 Mayıs'ta izleyiciyle buluştu ve bölümler haftalık olarak ekrana geldi. Televizyon yazarlarından olumlu yorumlar alan dizi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da yüzde 96'lık beğeni oranına ulaştı.

Dizi, Amerikalı yazar Martha Wells'in çok satan roman serisinden uyarlandı. Murderbot'ta yıldızı True Blood'la parlayan Alexander Skarsgård, insanlara hizmet etmek üzere programlanmış ama zamanla kendi iradesini geliştiren bir robotu canlandırıyor.

Apple TV+ dizinin konusunu şöyle özetliyor:

Murderbot, kendini hack'lemiş bir güvenlik robotudur. İnsan duyguları karşısında dehşete düşer ama savunmasız müşterilerine karşı bir yakınlık hisseder. Aslında tek istediği şey yalnız kalıp fütüristik pembe diziler izlemek ve evrendeki yerini sorgulamak olsa da özgür iradesini gizleyerek tehlikeli bir görevi yerine getirmek zorundadır.

Yapımcılığını Chris ve Paul Weitz kardeşlerin üstlendiği dizide ayrıca geçen yılın ses getiren dizilerinden Presumed Innocent'la tanınan Noma Dumezweni ve korku filmi Şeytanla Bir Gece (Late Night With the Devil) oyuncularından David Dastmalchian da rol alıyor.

Murderbot'un ikinci sezonu için henüz bir yayın tarihi açıklanmadı. 

Independent Türkçe, GamesRadar, Apple