Hamideti: Sudan savaşının derhal sona erdirilmesi için İsviçre'deki müzakerelere katılacağız

HDK Komutanı Hamideti, Sudan ordusunu ABD'nin davetine yanıt vermeye çağırdı.

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (AFP)
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (AFP)
TT

Hamideti: Sudan savaşının derhal sona erdirilmesi için İsviçre'deki müzakerelere katılacağız

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (AFP)
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (AFP)

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), ABD'nin 14 Ağustos'ta Cenevre'de yapılması planlanan müzakereler için yaptığı çağrıyı kabul ettiğini yineleyerek, ‘milyonlarca Sudanlının acılarına son vermek için savaşı derhal ve gecikmeksizin durdurmaya yönelik gerçek bir iradeyle hareket etme’ taahhüdünü vurguladı.

Hamideti dün (pazartesi) yayınlanan bir video kaydında, Sudan halkının çektiği acılara son vermek için Sudan ordusunu, barış çağrısına yanıt vermeye davet etti. Hamideti, “Savaş alanındaki zaferimize rağmen bu çağrıyı cesaretle yapıyoruz. Sudan halkının çektiği acıları hissediyorum ve bu acıları sona erdirmek ve elimden geldiğince hafifletmek için gayret gösteriyorum” ifadelerini kullandı.

Hamideti, ülke genelinde güvenlik eksikliği ve insanların maruz kaldığı ihlaller konusunda ‘ciddi endişe’ duyduğunu dile getirdi. Güçlerinin ‘meşru müdafaa için savaştığını ve aynı zamanda halkı terörize eden asilerle mücadele ettiğini’ ifade eden Hamideti, “Devrik rejimin kalıntılarına karşı savaşlarımızı kazandık. Ancak cani haydutlar bizi halen kararlılık ve ciddiyetle mücadele ettiğimiz savaşlarda yordular” dedi.

zaxsdefrg
Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) ile eski Başbakan Abdullah Hamduk arasında daha önce yapılan bir görüşmeden (sosyal medya)

Ülkenin ‘kaosa ve büyük bir güvenlik boşluğuna neden olan savaşın bir sonucu olarak çöküş halinden geçtiğini’ kabul eden HDK Komutanı, ‘bu durumun her zaman savaşlara eşlik ettiğini’ belirtti. Sivilleri korumak için özel bir güç oluşturulduğunu ve bu gücün ‘güvenliği sağlamak ve herhangi bir taraftan gelebilecek huzursuzlukları gidermek için’ derhal çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

Hamideti, “Söz konusu gücün ana görevleri, sivilleri, mülklerini ve sivil nesneleri korumak, insani yardım operasyonlarını kolaylaştırmak ve yardım personeli, uluslararası kuruluşlar ve insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamaktır” dedi.

‘25 Ekim 2021 darbesi ve 15 Nisan 2023 savaşından sonra Sudan'da meşru bir hükümet kalmadığını ve bu nedenle ülkede tam bir anayasal çöküş yaşandığını’ vurgulayan Hamideti sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaşın patlak vermesinden bu yana HDK her zaman savaşı sürdürmek yerine barış seçeneğini sundu. Bu nedenle başta Suudi Arabistan'ın girişimi olmak üzere tüm girişimleri kabul etti ve düşmanlıkları durdurmak için Cidde Bildirgesi'ni imzaladı.”

Hamideti, ‘ülkedeki savaşı kimin başlattığını bulmak ve tüm sonuçlarından sorumlu tutmak için uluslararası bir soruşturma komitesi’ kurulması çağrısında bulunarak, HDK'nin bu komiteyle iş birliği yapmaya tamamen hazır olduğunu vurguladı.

Hamideti ayrıca, ‘Sivil yönetime ve demokratik geçişe geri dönülmesi ve ordunun nihai olarak iktidardan, siyasetten ve ekonomik faaliyetlerden uzaklaşması konusundaki kararlılığını’ yineledi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.