Papa Harris ve Trump'ı eleştirdi, ABD'li Katolikleri 'kötünün iyisini' seçmeye çağırdı

Göçmenlik konularındaki tutumları ve kürtaj haklarını desteklemeleri nedeniyle

 Papa Francis (AFP)
Papa Francis (AFP)
TT

Papa Harris ve Trump'ı eleştirdi, ABD'li Katolikleri 'kötünün iyisini' seçmeye çağırdı

 Papa Francis (AFP)
Papa Francis (AFP)

Papa Francis dün (Cuma), milyonlarca göçmeni sınır dışı etme planı nedeniyle eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ve kürtaj haklarını destekleyen tutumu nedeniyle Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre, Singapur'dan Roma'ya dönerken kendisine ABD başkanlık seçimleri sorulan Papa, göçmenleri hoş karşılamamanın “büyük” bir günah ve kürtajın “cinayet” gibi olduğunu söyledi.

Papa Francis, Amerikalı Katoliklerin kasım ayında oylarını kullanırken “kötünün iyisini seçmek” zorunda kalacaklarını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Papa 12 günlük Güneydoğu Asya turunun ardından bir basın toplantısında konuştu. Papa, Trump ve Harris'in isimlerini kullanmamasına rağmen, özellikle politikalarına atıfta bulundu. Her iki adayı da eleştirmesine rağmen Katoliklerin oy kullanması gerektiğini belirtti.

87 yaşındaki Papa Francis şunları söyledi: “İki kötüden daha az kötü olanı seçmek gerekir... “Kötünün iyisi kim, şu kadın mı yoksa şu adam mı, bilemiyorum. Her insan vicdanıyla bunu düşünmeli ve seçimini yapmalıdır.”

Amerikalı Katoliklerin sayısı yaklaşık 52 milyon ve genellikle kritik seçmenlerdir. Pensilvanya ve Wisconsin gibi bazı kararsız eyaletlerde yetişkin Katolikler, nüfusun yüzde 20'sinden fazlasını oluşturuyor.

Dünya çapında yaklaşık 1.4 milyar Katolik’in lideri olan Papa Francis, eyalet seçimlerine müdahale etme konusunda genellikle temkinli davranıyor. Ancak Katolik öğretisi tarafından yasaklanmış olan kürtajı şiddetle eleştirmekte. Daha önce de 2016 seçimlerinde Trump'ın göçmenlik karşıtı söylemini eleştirmişti. Trump'ın görüşlerinin “Hristiyan olmadığını” ifade etmişti.



Netanyahu: Hamas'ın ateşkes teklifine getirdiği değişiklikler kabul edilemez

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
TT

Netanyahu: Hamas'ın ateşkes teklifine getirdiği değişiklikler kabul edilemez

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün akşam saatlerinde, Gazze'de ateşkes anlaşması sağlamak amacıyla bugün Katar'a bir müzakere heyeti göndereceğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın son taleplerini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, “Dün gece Hamas'ın Katar'ın önerisine eklemek istediği değişiklikler bize bildirildi ve bu değişiklikler İsrail için kabul edilemez” denildi.

Ancak açıklamada, “durumu değerlendirdikten sonra” Netanyahu'nun “dolaylı görüşme çağrısına yanıt vermek ve İsrail'in kabul ettiği Katar önerisi temelinde rehinelerimizin kurtarılması için çabaları sürdürmek üzere talimatlar verdiği” belirtildi. Açıklamada, “müzakere ekibinin Pazar günü (bugün) Katar'a giderek görüşmelerde bulunacağı” belirtildi.

Hamas, cuma günü ABD'nin Gazze'de ateşkes için sunduğu öneriye ilişkin “derhal” görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.

dfvgthyu
İsrail askerlerini taşıyan askeri araçlar Gazze Şeridi'nde hareket ediyor, arka planda devam eden bombalamanın yol açtığı büyük yıkım görülüyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'de yaklaşık 21 aydır süren savaşı sona erdirmek için yeni çabalar sarf ediyor ve Netanyahu'nun yarın Washington'a giderek Trump ile görüşmesi planlanıyor.

Trump, Netanyahu ile kararlı bir şekilde başa çıkacağına söz verdi ve İran ile İsrail arasındaki ateşkesin yarattığı ivmeyi, harap olmuş Filistin topraklarında ateşkesi güvence altına almak için kullanmayı umuyor.