İsrail, Golan Tepeleri'nde faaliyet gösteren bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü duyurdu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
TT

İsrail, Golan Tepeleri'nde faaliyet gösteren bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü duyurdu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail tankı (AFP)

İsrail, Suriye'de işgal altındaki Golan Tepeleri’nde İsrail aleyhine istihbarat aktaran bir Hizbullah üyesini öldürdüğünü açıklarken, Suriye medyası bugün (Perşembe) İsrail hava saldırılarının Suriye'deki hedefleri vurduğunu bildirdi.

Yıllardır Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere yönelik saldırılar düzenleyen İsrail, 7 Ekim 2023'te Hamas tarafından gerçekleştirilen ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını tetikleyen saldırıdan bu yana saldırılarının sıklığını arttırıyor.

İsrail'in Hamas saldırısı ve sonrasındaki gelişmelere verdiği tepkinin kapsamını genişleterek Lübnan'a asker göndermesi ve İran’ın Yemen ve Suriye'deki vekil güçlerine hava saldırıları düzenlemesi, Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir çatışma ve İran ile ABD'nin bu çatışmanın içine çekilme potansiyeli korkularını arttırdı.

İsrail güçleri ile İran destekli Hizbullah arasındaki kara çatışmaları dün Güney Lübnan'ın dağlık sınırı boyunca uzanırken, Ortadoğu, İran'ın geçen hafta gerçekleştirdiği füze saldırısına İsrail'in karşılık verebileceği yönündeki haberler nedeniyle alarm durumunda.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği bir telefon görüşmesinde İsrail'in İran'a olası bir yanıtı hakkında konuştu.

Beyaz Saray, 30 dakika süren görüşmede İsrail'in planlarının ele alındığını ve Biden'ın Netanyahu'yu Lübnan'daki sivillere en az zarar vermeye çağırdığını açıkladı.

İsrail, İran'ı küçük çaplı hasara yol açan füze saldırısının bedelini ödemekle tehdit ederken, Tahran da herhangi bir yanıta geniş çaplı bir yıkımla karşılık vereceğini söyleyerek bölgede daha geniş çaplı bir çatışma korkusu yarattı.

Biden geçen hafta İsrail'in İran'ın petrol sahalarını hedef alması fikrine karşı çıkan açıklamalar yaptı ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasını desteklemeyeceğini söyledi.

Suriye'deki saldırılar

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada Hizbullah'ın ‘Golan'daki terör ağı’ üyesi olarak tanımladığı Edhem Cahut'u Suriye'nin Kuneytra bölgesinde öldürdüğünü duyurdu.

Cahut'un rolünün Suriye rejimindeki kaynaklardan Hizbullah'a bilgi aktarmak ve Suriye cephesinde toplanan istihbaratı Golan Tepeleri'nde İsrail'e karşı operasyonları kolaylaştırmak için bildirmek olduğu ifade edildi.

İsrail 1967 savaşında Golan Tepeleri’ni işgal etmiş ve çoğu ülke tarafından tanınmayan bir hareketle bölgeyi ilhak etmişti.

Günün erken saatlerinde Suriye televizyonu İsrail'in Humus kırsalındaki bir sanayi bölgesini ve Hama'daki bir askeri alanı hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ve kayıpların ‘maddi hasarla sınırlı kaldığını’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye televizyonunundun aktardığına göre sanayi sitesi müdürü Amir Halil, ‘İsrail'in hava saldırısında bir otomobil fabrikası ile tıbbi ve yardım malzemesi yüklü araçların hedef alındığını ve büyük bir yangının çıktığını’ belirterek, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek için çalıştığını ifade etti.

Devlet medyası Dera'da da patlama sesleri duyulduğunu ve bunların araştırıldığını bildirdi.

İsrail ordusu dün Iraklı grupların İsrail'in Eilat kentini insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldıklarını açıklamasından dakikalar sonra, Kızıldeniz üzerinden İsrail'e yaklaşan ancak İsrail'e girmeyen bir İHA’yı önlediğini açıkladı.



En eski yırtıcı kuş türleri keşfedildi: T-Rex'le beraber yaşamışlar

Adını Charles Darwin'den alan Avisaurus darwini, muhtemelen küçük memelileri avlıyordu (Ville Sinkkonen)
Adını Charles Darwin'den alan Avisaurus darwini, muhtemelen küçük memelileri avlıyordu (Ville Sinkkonen)
TT

En eski yırtıcı kuş türleri keşfedildi: T-Rex'le beraber yaşamışlar

Adını Charles Darwin'den alan Avisaurus darwini, muhtemelen küçük memelileri avlıyordu (Ville Sinkkonen)
Adını Charles Darwin'den alan Avisaurus darwini, muhtemelen küçük memelileri avlıyordu (Ville Sinkkonen)

Bugüne kadar bulunan en eski iki yırtıcı kuş türü keşfedildi. Şahin büyüklüğündeki kuşlar, T-Rex'le beraber yaşamıştı.

Bilim insanları ABD'nin Montana eyaletinde Kretase Dönemi'ne ait fosiller buldu. 66 milyon yıl önce sonra eren bu dönem, uçamayan dinozorların sonunu getirerek yeni bir çağ açmıştı.

Fosillerin bulunduğu Hell Creek Formasyonu'nda daha önce T-Rex'ten Triceratops'a çeşitli dinozor türlerinin kalıntıları ortaya çıkmıştı. 

Hakemli dergi PLOS One'da dün (9 Ekim) yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, kuşların ve bazı dinozorların ayaklarında görülen tarsometatarsus adlı kemiğin fosillerini buldu.

Kemikleri inceleyen araştırmacılar üç ayrı yeni kuş türü tanımladı. Bunlardan ikisi bugüne kadarki en eski yırtıcı kuş türünü temsil ederken, onlarla aynı dönemde yaşayan Magnusavis ekalakaensis adlı üçüncü türün yaşantısı hakkında henüz yeterli bilgi edinilemedi.

Araştırmacılar Avisaurus darwini adını verdikleri bir türün, büyük bir şahin kadar olduğunu ve kanat boyunun 1,3 metreye ulaştığını tahmin ediyor. 

Henüz ismi belirlenmeyen fakat yine Avisaurus cinsine ait diğer türse bundan biraz daha küçüktü. 

67 milyon yıl önce yaşadığı hesaplanan yırtıcı kuşların ayak kemiklerinin, tıpkı bugünün şahin, baykuş ve kartalları gibi avlarını yakalamalarını, zapt etmelerini ve taşımalarını sağlayacak yapıda olduğu saptandı.

Bu iki türün kertenkele ve kuşlar gibi küçük hayvanlarla beslenmiş olması muhtemel. Araştırmacılar kuşların, ayaklarındaki kemikler sayesinde, boyutlarından beklenebilenden daha büyük hayvanları taşıdığından şüpheleniyor.

Tarsometatarsus örneklerinde şahin ve baykuşlara benzer güçlü bir kas bağlantı noktasının avları kavrayıp taşımayı sağladığı düşünülüyor. Ayrıca bu kemiklerde, yırtıcı kuşlarda görülen ve taşınan avı zapt etmeye yarayan yapılar da tespit edildi.

ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Alex Clark, ortak yazarı olduğu çalışma hakkında "Ayak kemiklerindeki ipuçlarına dayanarak bu kuşların günümüzdeki bir şahin veya baykuşa benzer şekilde avı yakalayıp taşıyabildiğini düşünüyoruz" diyor: 

Evrimleşen ilk yırtıcı kuşlar olmayabilirler fakat bu fosiller, bilinen en eski yırtıcı kuş örneklerini temsil ediyor.

Bugüne kadar bilinen en eski yırtıcı kuşlar, dinozorların yok olmasının ardından memelilerin yükseldiği Senozoyik Dönem'in başlangıcından milyonlarca yıl sonrasına tarihlenmişti.

Çalışmada tespit edilen türler, halen yaşayan herhangi bir kuşun atası değil. İki yırtıcı türün ait olduğu enantiornithes grubu, Dinozorlar Çağı'nı bitiren meteor çarpmasıyla birlikte yeryüzünden silinmişti. 

Clark, "Hayvanları yırtıcı benzeri davranışlarla donatan morfoloji, muhtemelen birkaç kez evrimleşti" diyor.

Yeni çalışma, milyonlarca yıl önceki ekosistemlerin yanı sıra Dinozorlar Çağı'nı bitiren kitlesel yok oluşu da daha iyi anlamaya katkı sunabilir. 

Çalışmanın ortak yazarı Jingmai O'Connor'a göre bulgular, bu olaydan neden sadece bazı kuş türlerinin sağ çıktığını öğrenmede kritik önem taşıyabilir.

Independent Türkçe, Popular Science, Reuters, PLOS One