Amazon'un yeni depolarında 10 kat daha fazla robot olacak

Şirket, yeni makinelerin insanlara işlerinde yardımcı olacağı ve onların yerini almayacağı konusunda ısrarcı

Amazon’un "Sparrow" robotu (Amazon)
Amazon’un "Sparrow" robotu (Amazon)
TT

Amazon'un yeni depolarında 10 kat daha fazla robot olacak

Amazon’un "Sparrow" robotu (Amazon)
Amazon’un "Sparrow" robotu (Amazon)

Amazon, 10 kat daha fazla robot içeren yeni bir depo açacağını söyledi.

Müşterilerin kargolarının gönderilmesinde kullanılan robotik sistemlerin sayısını ve karmaşıklığını giderek artıran şirket, bu kez de yeni sistemler üzerine kurulu "yeni nesil" depoları devreye sokacağını söylüyor. Amazon halihazırda dünyanın en büyük endüstriyel robot üreticisi ve robotlar, ürünlerin müşterilere gönderilmesinin yanı sıra seçilmesinde de görev alıyor.

Bu yeni depolardan ilki, Louisiana'nın Shreveport kentinde açılacak ve bu yeni teknoloji, ilk kez deponun tüm temel üretim alanlarına dahil olacak.

Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, depoda 2 bin 500 kişiyle birlikte binlerce gezgin robot ve bir dizi robotik kol çalışacak.

Örneğin, "Sparrow" denen robotik kol, ürünleri alıp müşterilere teslim edilmek üzere gönderebiliyor. "Proteus" adlı yeni bir makine de büyük ürün yığınlarını taşıyıp dağıtırken çalışan insanları yanında taşıyabiliyor.

Amazon, Proteus isimli robotun özellikle birlikte çalışacağı insanlara cana yakın görünmek üzere tasarlandığını söyledi. Robota daha arkadaş canlısı görünmesi ve hangi yöne gideceğini belli edebilmesi için göz yerleştirilmesi de bu girişimin bir parçası.
 

zxscdvf
Proteus, Amazon'un ilk tam otomatik gezgin robotu (Amazon)

Amazon Robotics'in müdürü Julie Mitchell, Amazon'un bu makineyi "sevilebilir" kılmak üzere tasarladığını ve bunun, insanların robotlarla iş birliği yaparak çalışması için bir argüman niteliği taşımasını umduğunu söyledi.

Gezgin robotların eski versiyonları, Amazon depolarında sınırlı rotalar üzerinde çalışıyordu ve güvenlik endişeleri sebebiyle depoda çalışan insanlardan uzakta, kafeslerin içinde tutuluyorlardı. Mitchell, Amazon'un zamanla tüm robotlarının insanlarla birlikte özgürce çalışabilecek kadar güvenli olmasını umduğunu söyledi.

Louisiana'daki yeni depo, doğrudan bu yeni robotik sistemler için inşa edildi. Ancak Amazon, robotların mevcut binalara da uyarlanabileceği göz önünde bulundurularak tasarlandığını söyledi ve başka yerlerde de devreye gireceklerini öne sürdü.

Bu robotlar, Amazon'un bu hafta açıkladığı, büyük oranda yapay zekayla çalışan geniş kapsamlı yeni teknolojilerin bir parçası. Açıklanan teknolojiler arasında ayrıca şoförlerin araçlarında kargo paketlerini bulmasını kolaylaştıracak araçlar, yapay zeka tarafından üretilen ve televizyon satın almak gibi konularda bilgi sunan alışveriş rehberleri de yer alıyor.

Independent Türkçe



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe