Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy, Çin yolcusu: İlişkiler düzelecek mi?

Uygur meselesinin de gündeme taşınması isteniyor

David Lammy'nin, Çin ziyaretinde dış politika ve ekonomi konularını gündeme getirmesi bekleniyor (Reuters)
David Lammy'nin, Çin ziyaretinde dış politika ve ekonomi konularını gündeme getirmesi bekleniyor (Reuters)
TT

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy, Çin yolcusu: İlişkiler düzelecek mi?

David Lammy'nin, Çin ziyaretinde dış politika ve ekonomi konularını gündeme getirmesi bekleniyor (Reuters)
David Lammy'nin, Çin ziyaretinde dış politika ve ekonomi konularını gündeme getirmesi bekleniyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı David Lammy, ilişkileri düzeltmek için bu hafta Çin'i ziyaret edecek. Britanyalı parlamenterler, görüşmede insan hakları ihlali iddialarının da gündeme getirilmesini istiyor. 

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian, Pekin tarafından yaptırım listesine alınan Britanyalı parlamenterlerin, ziyaret öncesi Lammy'ye mektup gönderdiğini yazıyor. 

Salı günü gönderilen mektupta şu ifadelere yer veriliyor: 

Pekin, BK'nin kararlılığını sınıyor ve angajman için yeni parametreler oluşturmaya çalışıyor. Çin'le, Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldıktan sonra dönüşmesini umduğumuz ülke olarak değil, Şi Cinping liderliğinde nasıl durumdaysa o şekilde ilişki kurmalıyız.

Cenevre merkezli DTÖ'nün 164 üyesi var, Çin de örgüte 2001'de üye olmuştu. Türkiye, DTÖ'nün kurucu üyelerinden.

Kısa vadeli ekonomik avantajlar yerine BK'nin çıkarlarına ve değerlerine önem verilmesi gerektiğini söyleyen siyasetçiler, Lammy'den ziyaretinde Uygurlara yönelik insan hakkı ihlali iddialarını da dile getirmesini istiyor. 

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya. İnsan hakları örgütleri, bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişinin zorla toplama kamplarına ve hapishanelere yerleştirildiğini öne sürüyor. ABD de Uygurlara yönelik muameleyi "soykırım" diye niteliyor. Pekin yönetimiyse iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Britanyalı parlamenterler, BK'nin endişelerinin "ABD'nin dış politikasına uyumdan kaynaklanmadığının, BK'nin ulusal çıkarlarının merkezinde yer alan ve müzakere edilemez değerlerle ilişkili olduğunun" vurgulanmasını da talep ediyor.

James Cleverly, Çin'i ziyaret eden son BK Dışişleri Bakanı olmuştu. Ağustos 2023'te gerçekleştirilen bu ziyaretten sonra BK'de bu yıl temmuzda yapılan seçimlerde Muhafazakarların kaybetmesiyle İşçi Partisi iktidara gelmişti. BK Başbakanı Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, Uygurlara yönelik muamelenin "soykırım" olarak tanımlanmasına yönelik adımlar atma vaadinde bulunmuştu. 

Mektupta, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hapis yatan muhalif medya patronu Jimmy Lai'nin "siyasi tutsak" olduğu savunularak, bu konunun da gündeme getirilmesi istendi. 

Pekin karşıtı çizgisiyle tanınan ve 2021'de kapatılan Apple Daily gazetesinin kurucusu Lai, 2019'da Hong Kong'da patlak veren protestolarda "halkı isyana teşvik" ve "dış güçlerle işbirliğinden" suçlu bulunmuştu.

Britanyalı parlamenterler, Tayvan meselesinin de tartışılmasını talep etti. Mektupta, Çin'in Tayvan'a askeri harekat başlatması halinde 10 trilyon dolarlık zarar oluşabileceği savunularak, Londra yönetiminin durumdan "derin endişe duyduğunun" Pekin'e iletilmesi istendi. 

Çin ordusu, pazartesi günü Tayvan'ın etrafında rekor sayıda uçakla askeri tatbikat düzenlemişti. 153 uçağa ek olarak ada açıklarına 14 donanma gemisi gönderilmişti. Tayvan'ın etrafının sarıldığı tatbikatlara Taipei ve Washington'dan tepki gelmişti.

Lammy'nin Çin'e bu hafta düzenleyeceği ziyaretin günü henüz açıklanmadı. Bu, İşçi Partisi iktidarında Çin'e gerçekleştirilecek en üst düzey ziyaret olacak. 

BK Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, Amerikan medya kuruluşu Politico'ya pazartesi günü verdiği söyleşide, Çin'le ilişkilerin Muhafazakar Parti iktidarında kötüleştiğini belirterek, bu durumu değiştirmek istediklerini söylemişti.

Independent Türkçe, Guardian, Politico



AB'den bir ilk: Firari Rus askerlere vize verildi

Rusya'da birçok şehirde sözleşmeli askerliği teşvik eden reklamlar veriliyor (AP)
Rusya'da birçok şehirde sözleşmeli askerliği teşvik eden reklamlar veriliyor (AP)
TT

AB'den bir ilk: Firari Rus askerlere vize verildi

Rusya'da birçok şehirde sözleşmeli askerliği teşvik eden reklamlar veriliyor (AP)
Rusya'da birçok şehirde sözleşmeli askerliği teşvik eden reklamlar veriliyor (AP)

Fransa, Ukrayna cephesinden kaçan ve siyasi sığınma talebinde bulunan 6 Rus askere geçici vize verdi.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, Rus askerlerinin 2022 ve 2023'te Rusya'dan Kazakistan'a kaçtığını, bunun ardından ayrı uçuşlarla son birkaç ay içinde Paris'e gittiğini aktarıyor. 

2023 yazında Ukrayna cephesinden kaçtığını söyleyen sözleşmeli Rus asker Alexander, şu ifadeleri kullanıyor: 

Fransa'ya vardığımda ilk kez gerçekten nefes alabildim. Bir sakinlik ve özgürlük hissettim. En kötüsü geride kalmıştı.

Rusya tarafından izlenmemek için SIM kart ya da banka hesabı kullanmadan yaşadığını anlatan Alexander, "Kazakistan'da kendinizi asla güvende hissedemiyorsunuz, çok dikkat çekmemeniz lazım" diyor.

Alexander'in, Ukrayna cephesindeki diğer Rus askerleri kaçmaya çağırdığı anonim bir YouTube kanalı da var. 

Avrupa Birliği (AB), Rus asker kaçaklarına sığınma hakkı verilmesine dair kamuoyuna açık tartışmalar yürütmüştü fakat bu konuyla ilgili herhangi bir karara varılmamıştı. 

Geçici vize almaları için 6 Rus askerine yardımcı olan Go By The Forest adlı grubun sözcüsü Ivan Çuviliayev, bunun önemli bir gelişme olduğunu savunarak şunları söyledi: 

İlk kez bir AB ülkesi, seyahat belgeleri ya da pasaportları olmayan bir grup asker kaçağını topraklarına kabul ediyor. Paris yönetiminin kararı, Fransız makamlarıyla bir grup insan hakları kuruluşu arasındaki kapsamlı işbirliğinin bir sonucudur.

Ukrayna cephesini terk etmek isteyen askerlere destek veren Go By The Forest, şimdiye dek 2 bin askerin kaçmasını sağladı.

Çuviliayev, Fransa'nın geçici vize verdiği 6 Rus askerin "güçlü ve tutarlı bir savaş karşıtı duruş sergileyip sergilemediğinin" anlaşılması için uzun süre incelendiğini belirtiyor.  

Birçok Batı ülkesinin cepheden kaçan askerlere sığınma hakkı vermekte endişe duyduğuna işaret eden Çuviliayev, Fransa'nın tavrının olumlu bir örnek teşkil edebileceğini savunuyor ve ekliyor: 

Firar etmeyi düşünen biri için, hapse girmek ya da Rusya'ya sınırı olan bir ülkede sürekli sınır dışı edilme korkusuyla yaşamak yerine özgür bir ülkede bir gelecek hayal etmek çok önemli.

Kremlin, firarları önlemek için Eylül 2022'de çıkardığı yasayla ordudan kaçanların 15 yıla kadar hapis cezası almasının önünü açmıştı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında toplamda kaç Rus askerin firar ettiği bilinmiyor. Ancak Ukrayna askeri istihbaratının nisanda paylaştığı verilere göre en az 20 bin asker cepheden kaçtı. Amerikan gazetesi Wall Street Journal ise ağustostaki haberinde, kaçan askerlere yardım eden kuruluşlardan edindiği bilgilere yer vermiş ve bu sayının 50 bini bulduğunu öne sürmüştü.

Independent Türkçe, Guardian, Kyiv Independent, Wall Street Journal