Tartışmalı Trump biyografisinin oyuncuları, eski başkanın tepkisi hakkında konuştu

Oyuncu Jeremy Strong, Trump'ın tepkisini "destek" olarak niteliyor.

Sebastian Stan, Trump'ın Hikayesi'nde Donald Trump rolünde (Studio Canal)
Sebastian Stan, Trump'ın Hikayesi'nde Donald Trump rolünde (Studio Canal)
TT

Tartışmalı Trump biyografisinin oyuncuları, eski başkanın tepkisi hakkında konuştu

Sebastian Stan, Trump'ın Hikayesi'nde Donald Trump rolünde (Studio Canal)
Sebastian Stan, Trump'ın Hikayesi'nde Donald Trump rolünde (Studio Canal)

Donald Trump'ın yeni biyografik filmi Trump'ın Hikayesi'nde (The Apprentice) oynayan Jeremy Strong ve Sebastian Stan, eski başkanın filme tepkisini "saçmalık" diye niteleyerek onu, Hitler ve benzerleri gibi bir dil kullanmakla suçladı.

Stan ve Strong, Trump'ın tartışmalı avukat Roy Cohn'un öncülüğündeki emlak girişimciliği kariyerinin başlarını işleyen filmde rol alıyor. Cohn, Birleşik Devletler siyasetinde Rasputinvari bir etkisi, renkli ve karmaşık bir kişisel hayatı olan, açılmamış eşcinsel bir adamdı.

Trump, halihazırda Amerika'da gösterime girmiş filme saldırarak "başarısız olacağını umduğum bu yapımda çalışanlar gibi İNSAN ARTIKLARININ hepimizden çok daha büyük olan bir Siyasi Harekete zarar vermek için istediğini özgürce söyleyebilmesi ve yapabilmesi çok üzücü" demişti.

BBC Radio 4'daki Today Programme'e konuşan Strong, Trump'ın tepkisinin bir açıdan filme "destek" olduğunu ve yapımın artık "gerçek zamanlı olarak Trump'la, tarihle ve siyasetle kesiştiğini" söyledi.

Succession'ın yıldızı, Trump'ın filme dair sözlerini kınadı ve "insan artığı" ifadesinin "Hitler, Stalin, Kim Jong-un ve Bolsonaro" gibileri tarafından kullanıldığını söyledi.

Filmde Trump'ı canlandıran Stan, paylaşımı "saçmalık" diye değerlendirdiğini ama "Trump seçici bir şekilde kendi hayatını unuttuğu için bunu göz ardı etmek istemediğini" de söyledi.

Böyle bir filmde rol almanın sonuçları sorulduğunda Strong şöyle bir itirafta bulundu:

Düne kadar bunun biraz hassas ve azıcık tehlikeli olduğunu ve bu anın ilgi odağı olduğumu hissetmemiştim. Bence sanat, hakikate güç vermeli, bunu yapmanın genelde sonuçları olmuyor. Sonuçların riskleri bana ağır geliyor. Dün senaristimize (Gabe Sherman) ölüm tehditleri ve antisemitik nefret yağdı. Film, bu kişileri insani bir şekilde sorgulamayı amaçlıyor.

45 yaşındaki oyuncu, filmin "sorumluluk sahibi" olduğuna inandığını söyleyerek ekledi:

Hepimizin gerçekliği hedeflediğine inanıyorum. Trump'ı kötü göstermeye çalışmıyorduk ki pek çok kişinin bu filmi yapmaktaki tek amacımızın bu olduğunu varsaydığını düşünüyorum.

Filmi çekerken Trump'a karşı hiç sempati duyup duymadığı sorulduğunda Stan şöyle yanıt verdi:

Bence, diğer tartışmalı figürlerde yaptığımız gibi geçmişten ders almamız ve nasıl bu noktaya vardığını anlamamız önemli. Sempatiden daha karmaşık bir şey. Birini insanileştirmek tamamen onun kusurlarını, olumsuz yanlarını ve olduğu kişiye dönüşmesine yol açan travmalarını göstermek ve tarihin sürekli yaptığı gibi tekrar etmesine engel olmakla ilgili.

Eski ABD Başkanı, 18 Ekim'de vizyona girecek Trump'ın Hikayesi'ni "saf bir kurgu" diye nitelese de kendisinin hayalet yazarı Tony Schwartz bile filmin "çoğu noktayı" doğru işlediğini söylemişti.
Independent Türkçe



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe