Roblox, yasağın kalkması durumunda Türkiye'de ofis açmayı planlıyor

Roblox yaptığı açıklamada, aralarında Türkçe hizmet verecek moderatörlerin de olacağı bir ekip işe almayı ve Türkiye'de bir ofis açmayı planladığını belirtti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Roblox, yasağın kalkması durumunda Türkiye'de ofis açmayı planlıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çocuk istismarına neden olacak içerikler barındırdığı gerekçesiyle ağustos ayında mahkeme kararıyla erişim engeli getirilen video oyunu platformu Roblox, engelin kaldırılması durumunda Türkiye'de bir ofis açmayı planladığını açıkladı.

Roblox yaptığı yazılı açıklamada "Öğrenme, yaratıcılık ve anlamlı bağlantılar sağlama platformu sunarak Türk toplumunda olumlu bir rol oynayabileceğini" belirterek aralarında Türkçe hizmet verecek moderatörlerin de olacağı bir ekip işe almayı ve Türkiye'de bir ofis açmayı planladığını belirtti.

Roblox'tan bir hafta önce sosyal medya platformu Instagram ülke kanunlarına ve kamu hassasiyetlerine uymadığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Roblox'a getirilen erişim engelinden iki ay sonra video oyunu oynayanlar tarafından sıkça kullanılan Discord da yasaklanmış gerekçenin "çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphe bulunması" olduğu belirtilmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Roblox'un erişim engeline dair ağustos ayında sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir" demişti.

Independent Türkçe, Reuters



İspanya'da özel bir amaca hizmet eden Antik Roma forumu keşfedildi

İspanya'da Antik Roma forumu keşfedildi (Granada Üniversitesi)
İspanya'da Antik Roma forumu keşfedildi (Granada Üniversitesi)
TT

İspanya'da özel bir amaca hizmet eden Antik Roma forumu keşfedildi

İspanya'da Antik Roma forumu keşfedildi (Granada Üniversitesi)
İspanya'da Antik Roma forumu keşfedildi (Granada Üniversitesi)

Arkeologlar, İspanya'da Romalılara ait bir dizi bina ve büyük ihtimalle yerel toplulukların antik imparatorluğa uyum sağlamasına yardımcı olan bir forumun yıkıntılarını keşfetti.

Granada Üniversitesi'nden öğrenciler, gönüllüler ve araştırmacıların oluşturduğu ekip, Ocuri forumunu İspanya'nın güneyindeki Cádiz şehrinin Ubrique kasabasında buldu.

Kasabanın "Cerro de la Mora" adıyla bilinen tepesinin ortasındaki terasın bir Roma forumu alanı olduğuna dair şüpheler, 18. yüzyılın sonları kadar erken bir tarihte, yerel akademisyen Juan Vegazo'nun teorisiyle doğmuştu.

Forumlar, Antik Roma şehirlerinin merkezinde yer alıyordu ve toplanmaya, sosyal aktivitelere ve halka açık konuşmalara yönelik bir alan olarak kullanılıyordu.

Araştırmacılar, kazıya başladığında forum olduğu varsayılan alanın merkezini çevrelediği düşünülen bir duvar buldu.

Bu duvar, yaklaşık 1 metre yükseklikle 16 metre uzunluğundaydı ve MS 1 ila 5. yüzyıllarda zirvede olan Roma İmparatorluğu'nun büyük ve "bariz bir şekilde kamuya açık" binalarında görülen antik mimari özelliklere sahipti.

İlk başta Romalı yapıların büyük ihtimalle MS 3. yüzyılın sonlarına dek dayandığı düşünülüyordu.

Ancak araştırmacılar, bölgede bulunan madeni paralardan yola çıkarak kazı alanındaki binalarda 4. yüzyılın sonuna dek "sürekli yerleşim" olduğunu saptadı.

Son kazıda keşfedilen madeni paralardan birinde, arkeolojik alandaki ilk Hıristiyan simgesi örneği olan Hıristogram yer alıyor.

Arkeologların kazı alanında keşfettiği Kuzey Afrika kökenli seramikler, bölgedeki yerleşim tarihlerinin sınırlarını genişletmeyi sağladı.

Arkeologlar, kazı alanında dekoratif mimari kalıntıların eşlik ettiği "anıt işlevi gören bir sunağın" olduğunu da doğruladı.

Kentin dört bir yanında tabanların, sapların, sütun kalıntıları ve heykel kaidelerinin izleri vardı.

Araştırmacılar, kazı alanındaki binaları inceleyerek Romalıların özellikle suyla bağlantılı senkretik dini uygulamalarının sembolik bir alanını ana hatlarıyla çıkarabildi.
 

ERFV
Ubrique'deki Antik Roma forumunun kalıntıları (Granada Üniversitesi)

Araştırmacılar, bölgede büyük ihtimalle bu kazı alanıyla çevredeki diğer kaleler arasında görsel iletişim sağlayan bir ortaçağ savunma yapısı da ortaya çıkardı.

Bulgular, Antik Roma döneminde Cebelitarık bölgesiyle bağlantılı ticaret rotalarının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Araştırmacılar, kazı alanının aynı zamanda Romalıların güneydeki İber Yarımadası'na varışını ve yerleşimini daha iyi anlamak için kilit bir bölge olduğunu ifade ediyor.

Arkeologlar, Antik Roma forumunun ve çevresindeki yapıların, imparatorluğun halihazırda bölgede yaşayan yerel topluluklarla karışmasını sağladığını söyledi.
Independent Türkçe