Guterres, UNRWA'yı yasakladıktan sonra Netanyahu'ya protesto mektubu gönderdi
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres (DPA)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bir mektup göndererek, İsrail'in Gazze'ye yardım sağlamada kilit öneme sahip BM Yardım ve Çalışma Ajansı'nı (UNRWA) yasaklamasını protesto etti.
Stephane Dujarric, “Anladığımız kadarıyla yasa, yürürlüğe girmeden önce 90 gün süre veriyor. İsrailli yetkililerle temas halindeyiz” dedi.
Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Dujarric şöyle devam etti: “Genel Sekreter (...) birkaç saat önce İsrail Başbakanına bir mektup göndererek endişelerini ve yasanın uluslararası hukuk açısından yarattığı sorunları vurguladı.” Guterres ayrıca pazartesi günü İsrail parlamentosu tarafından kabul edilen yasanın “uygulanmayacağını” umduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'ndan (UNRWA) bir yetkili dün yaptığı açıklamada, BM ajansının “vazgeçilmez” olduğunu, çünkü faaliyetlerinin savaşın harap ettiği Gazze Şeridi'ndeki nüfusu “canlı” tutmaya yardım ettiğini belirtti.
İsrail parlamentosu, pazartesi günü, ABD'nin muhalefetine rağmen UNRWA'nın İsrail ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te faaliyet göstermesini yasaklayan bir yasayı kabul etti. Milletvekilleri tasarıyı 92 lehte ve 10 aleyhte oyla kabul etti.
Yetmiş yılı aşkın bir süredir Filistinlilere hayati yardımlar sağlayan UNRWA, kendisine karşı alınan bu “skandal” kararı kınadı.
Hochstein, Lübnan savaşını sona erdirmek için İsrail'e gidiyorhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5076425-hochstein-l%C3%BCbnan-sava%C5%9F%C4%B1n%C4%B1-sona-erdirmek-i%C3%A7in-i%CC%87sraile-gidiyor
Hochstein, Lübnan savaşını sona erdirmek için İsrail'e gidiyor
ABD Başkanı Joe Biden'ın iki kıdemli danışmanı Amos Hochstein ve Brett McGurk'ün Lübnan'daki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmak üzere yarın (Perşembe) İsrail'e gitmesi beklenirken, Reuters'a konuşan bilgi sahibi kaynaklar ABD'nin 60 günlük ateşkes önerisini değerlendirdi.
İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmaya birkaç hafta içinde varılabileceğini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın Axios'tan aktardığı habere göre Hochstein ve McGurk'ün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Haberde İsrailli ve ABD'li yetkililerin, Hizbullah'ın, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi de dahil olmak üzere son iki ayda aldığı bazı darbelerin ardından Hamas'la arasına mesafe koymaya nihayet hazır olduğuna inandıkları belirtildi.
İsrail Yayın Kurumu'na göre ziyaret, Lübnan'la çözüm müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini gösterirken, ABD yönetimi son günlerde Hochstein'ın ‘ancak her iki taraf da ciddi olduğunda’ bölgeye geleceği mesajını verdi. İsrail Yayın Kurumu'nun bir kaynaktan aktardığına göre, İsrail geçen hafta ABD yönetimiyle temasa geçerek arabulucu Hochstein'ın geçen hafta Beyrut'ta yaptığı görüşmelerin ardından İsrail'e gelmesini talep etti, ancak bu gerçekleşmedi.
Kaynak ayrıca, Hochstein'ın geçen hafta Lübnan'a yaptığı ziyaretten bu yana görüşmelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve birçok tartışmanın yapıldığını, ancak kuzey cephesinde siyasi bir anlaşmaya varılmadan önce tarafların alması gereken kararlar olduğunu söyledi.
Axios muhabiri Barak Ravid dün (Salı) iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Netanyahu'nun dün akşam bazı bakanlar ve istihbarat servislerinin başkanlarıyla Lübnan'daki savaşı sona erdirecek diplomatik temasları görüşmek üzere bir toplantı yapacağını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise yorum talebine henüz yanıt vermedi.
60 günlük ateşkes önerisi
Konuyla ilgili iki kaynağın bugün (Çarşamba) Reuters’a verdiği bilgiye göre ABD'li arabulucular, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 60 günlük bir ateşkes önerisi üzerinde çalışıyor.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişi ve Lübnan'da çalışan üst düzey bir diplomat olan iki kaynak, 60 günlük sürenin, Güney Lübnan’ı Lübnan devletine ait olmayan silahlardan arındırmak amacıyla 2006 yılında kabul edilen 1701 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararının tam olarak uygulanması için kullanılacağını söyledi.
1701 sayılı karar, İsrail ile Hizbullah arasında Gazze Şeridi'ndeki savaşa paralel olarak patlak veren ve son beş hafta içinde dramatik bir şekilde şiddetlenen bir yıllık çatışmaları sona erdirmek için yapılan görüşmelerin temel taşı. Yeni teklif üzerinde çalışan ABD'nin Lübnan Özel Temsilcisi Amos Hochstein, bu ayın başlarında Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ne İsrail ne de Lübnan kararı tam olarak uygulamadığından kararın uygulanması için daha iyi mekanizmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Reuters'a konuşan üst düzey diplomat ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynak, 60 günlük ateşkesin geçen ay ABD ve diğer ülkeler tarafından 1701 sayılı kararın tam olarak yürürlüğe girmesinin önünü açmak için 21 günlük ateşkesi içeren bir önerinin yerini aldığını söyledi. Ancak iki kaynak, anlaşmanın dağılabileceği uyarısında bulundu.
Diplomat, “Ateşkese varmak için gerçek bir çaba var, ancak bunu başarmak halen zor” dedi. Diğer kaynak ise İsrail'in anlaşmaya dahil edilmesi için bastırdığı maddelerden birinin, anlaşmayı ihlal etmesi halinde Hizbullah'a karşı hava saldırıları ya da diğer askeri operasyonlar yoluyla ateşkesi ‘doğrudan uygulama’ yetkisi olduğunu söyledi.
İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrail, 1701 sayılı BM kararının, güvenliğinin tehdit altında olduğunu hissetmesi halinde müdahale etmesine izin verecek bir versiyonunu benimsemeye çalışıyor.
Reuters'ın haberine göre Lübnanlı yetkililer, Lübnan'ın teklif hakkında resmi olarak bilgilendirilmediğini ve teklifin detayları hakkında yorum yapamayacaklarını söyledi.
Lübnan'da ateşkes için yapılan girişimler ABD başkanlık seçimlerinden birkaç gün öncesine ve Gazze Şeridi'ne yönelik benzer bir diplomatik girişimle aynı zamana denk geliyor.