İsrail: İran'ın tüm savunmasını yok ettik

Tahran “başarısız saldırı” söylemine bağlı kalıyor

 İsrail ordusunun, İran'a yönelik saldırısına katılan savaş uçağı havalanmadan hemen önce (AFP)
İsrail ordusunun, İran'a yönelik saldırısına katılan savaş uçağı havalanmadan hemen önce (AFP)
TT

İsrail: İran'ın tüm savunmasını yok ettik

 İsrail ordusunun, İran'a yönelik saldırısına katılan savaş uçağı havalanmadan hemen önce (AFP)
İsrail ordusunun, İran'a yönelik saldırısına katılan savaş uçağı havalanmadan hemen önce (AFP)

Washington'da İsrail'in son saldırısının "İran'ın tüm savunma sistemlerini yok etmeyi" ve radarlarını hizmet dışı bırakmayı başardığı bildirildi.

Fox News’te dün yer alan bir haberde İsrailli ve Amerikalı yetkililerin "İran'ın artık füze fırlatması mümkün değil" dediği aktarıldı.

Bu iddialar, İsrail saldırısının Tahran'ın inkâr ettiği Devrim Muhafızları'na ait bir füze üssüne zarar verdiğini gösteren AP tarafından daha önce yayınlanan uydu görüntüleriyle tutarlı.

Amerikalı bir yetkili, İsrail'in "saldırı sırasında Rus yapımı 3 İran S-300 füze savunma sistemini imha ettiğini" söyledi.

Fox News, ABD'nin Ortadoğu işlerinden sorumlu özel elçisi Amos Hockstein'ın şu sözlerini aktardı: "İran çıplak ve savunmasız hale geldi ve artık herhangi bir füze sistemine sahip değil."

İran Savunma Bakanı Aziz Nasırzade ise İsrail'in son saldırısının "başarısız" olduğunu ifade ederek, İran'daki füze üretim sürecinde herhangi bir aksaklığın yaşanmadığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Tesnim haber ajansından aktardığına göre Nasirzade dün, İran hükümetinin toplantısı sırasında yaptığı açıklamada “Füzeler de dahil olmak üzere savunma sistemlerinin üretiminde herhangi bir sorun ya da kesinti yaşanmadı” ifadelerini kullandı.



ABD'de otizm teşhisi 10 yılda üç katına çıktı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

ABD'de otizm teşhisi 10 yılda üç katına çıktı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

ABD genelinde otizm teşhisi oranları son yıllarda önemli ölçüde arttı ve 2011'le 2022 arasında neredeyse üç katına çıktı.

Çarşamba günü yayımlanan yeni bir analize göre, gelişimsel engellilik teşhisi konan kişi sayısı 10 yıl içinde yüzde 175 arttı.

Araştırmayı yöneten Kaiser Permanente'den Luke Grosvenor yaptığı açıklamada, "Evrensel gelişimsel taramanın iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması, bu çalışmada bulduğumuz tanı oranlarındaki artışın muhtemelen bir kısmını açıklıyor" dedi.

Oran artışlarının büyüklüğü ve yaş, cinsiyet, ırk ve etnik kökene göre değişkenlik göstermesi, gelişmiş tarama dışındaki faktörlerin de oran artışlarına katkıda bulunduğuna işaret ediyor.

Beyindeki farklılıklardan kaynaklanan otizm bozukluğunun erkek çocuklarda kızlara kıyasla yaklaşık 4 kat daha yaygın olduğu bildiriliyor. Son federal verilere göre yaklaşık 36 çocuktan 1'ine otizm teşhisi konuyor.

Bu sonuçlara ulaşmak için Grosvenor, Kaiser Permanente ve ülke çapındaki diğer sağlık araştırma tesislerindeki doktorlar, büyük sağlık sistemlerine kayıtlı 12 milyondan fazla hastanın verilerini kullandı. Çalışmaları JAMA Network Open adlı akademik dergide yayımlandı.

Otizm tanı oranının 5 ila 8 yaşındaki çocuklar arasında en yüksek olduğunu ve 2011'de 1000 kişi başına 2,3 iken 2022'de 6,3'e yükseldiğini tespit ettiler.

Öte yandan teşhislerdeki en büyük artışın genç yetişkinler, kadınlar ve kız çocukları arasında olduğu bildirildi. Kız çocuklarında yeni teşhisler yüzde 305, erkek çocuklarında teşhisler yüzde 185 arttı.

Araştırmanın yazarlarından Lisa Croen, "Otizm teşhisi konan kadın ve erkekler arasındaki uçurumun daraldığını görüyoruz" dedi.

Bu çok ilginç ama nedenini bilmiyoruz. Bu, gelecekteki araştırmaların keşfetmesi gereken bir yön.

Yetişkin kadınlarda, erkeklerde yüzde 215'lik artışa kıyasla teşhislerde yüzde 315'lik bir artış oldu. Bu durum, gelişmiş araçlar veya sosyal medyadaki genişletilmiş temsille ilgili kadınlarda otizm farkındalığının artmasından kaynaklanıyor olabilir.

Artış özellikle 26 ila 34 yaşındaki yetişkinlerde dikkat çekiciydi ve teşhislerde yüzde 450'lik bir artış görüldü.

Yazarlar, "Burada bildirilen oranların yetişkinlerde, özellikle de yaşlı kadın yetişkinlerde [teşhisin] gerçek yaygınlığını göstermeme ihtimali var, çünkü birçoğu çocuklukta taranmamış ve teşhis edilmemiş olabilir" diye yazdı.

Bununla birlikte bulgularımız ABD'deki otistik yetişkin nüfusunun artmaya devam edeceğini gösteriyor ve genişletilmiş sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

Irklara göre de farklılıklar bildirildi; teşhis oranları yerli çocuklar ve yetişkinler arasında en yüksek seviyede. Bunun nedeni, yerli topluluklarla belirli ruh sağlığı kaynak ağı konumları arasındaki yakınlık olabilir. Her ne kadar Amerikan Yerlileri veya Alaska Yerlileri arasında daha yüksek zihinsel ve fiziksel engellilik yaygınlığı bildirilmiş olsa da.

Siyah, Asyalı, Amerikan Yerlisi veya Alaska Yerlisi ve Hispanik çocuklar arasında artışlar beyaz çocuklara kıyasla daha fazla.

Çalışma, muhtemelen Kovid-19 salgınının yol açtığı sağlık hizmeti kesintileri nedeniyle 2020'de tanılarda artış olmadığını belirtti. Oranlar 2020'den sonra sıçradı ve 2021 ve 2022'de önceki yıllara göre daha yüksek oldu.

Raporda, "Bunun teşhis hizmetlerine artan erişimi mi yoksa teşhis yaygınlığındaki gerçek bir artışı mı yansıttığına dair daha fazla araştırma yapılması gerekiyor" dendi.

Independent Türkçe