İran'da bir üniversite öğrencisi kıyafet kurallarını protesto etmek için kampüsün ortasında soyundu

İran'da bir üniversite öğrencisi kıyafet kurallarını protesto etmek için kampüsün ortasında soyundu
TT

İran'da bir üniversite öğrencisi kıyafet kurallarını protesto etmek için kampüsün ortasında soyundu

İran'da bir üniversite öğrencisi kıyafet kurallarını protesto etmek için kampüsün ortasında soyundu

İranlı öğrenci kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için çırılçıplak soyundu

Fars Haber Ajansı şunları söyledi haber ajansı genç kadının “uygunsuz” kıyafetler giydiğini söyledi (sosyal medya)

Sosyal medya aktivist grupları, güvenlik güçlerinin tacizini protesto etmek için soyunan İranlı bir öğrenciyi gözaltına alındığını belirtti.

Aktivistler, Tahran'ın Azad Üniversitesi'nde öğrenci olan ve kimliği açıklanmayan genç kadının Besiç güçleri tarafından taciz edildiğini söyledi.

Sosyal medyada yer alan videoda protesto amacıyla üniversitenin önünde kıyafetlerini çıkararak iç çamaşırlarıyla yürüyor.

Üniversite sözcüsü Amir Mahjoub X platformunda yaptığı açıklamada, “Polis protestocunun, ciddi psikolojik baskı altında olduğu ve zihinsel bir bozukluktan muzdarip olduğu tespit etti" dedi. .Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları kızın davranışının kasıtlı bir protesto olduğunu öne sürdü.

Li La adlı bir kadın, X platformunda  yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Çoğu kadın için toplum içinde iç çamaşırlarıyla görünmek en kötü kabuslarından biridir, bu (yetkililerin) zorunlu başörtüsünü dayatma konusundaki aptalca ısrarına bir tepkidir.”

 Hemşeri gazetesinin bir güvenlik kaynağından edindiği bilgilere göre, eylemin failinin ciddi psikolojik sorunlar yaşadığını soruşturmaların ardından muhtemelen bir psikiyatri hastanesine nakledilecek.

Video ilk olarak İranlı öğrenci web sitesi Amir Kabir tarafından, daha sonra da aralarında hukuk sitesi Dadban, insan hakları grubu Hengaw ve haber sitesi Iran Wire'ın da bulunduğu çok sayıda Farsça web sitesi tarafından yayınlandı.

Videonun komşu bir binanın sakinleri tarafından çekildiği anlaşılıyor. Diğer görüntülerde sivil giyimli erkeklerin genç kadını bir arabaya attıkları görülüyor.

Amir Kabir genç kadının gözaltı sırasında dövüldüğünü doğruladı.

Uluslararası Af Örgütü'nün İran'daki şubesi Amnesty Iran Facebook hesabından yaptığı açıklamada “İran yetkilileri genç kadını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır. Gözaltında tutulduğu sırada kendisine yönelik dayak ve cinsel şiddet iddiaları bağımsız ve tarafsız bir soruşturmanın konusu olmalıdır" dedi.

Fars haber ajansı olayı haberleştirdi ve öğrencinin bulanık bir fotoğrafını yayınladı.

Ajans, genç kadının sınıfta “uygunsuz” giyindiğini ve güvenlik personeli tarafından uyarıldıktan sonra “soyunduğunu” bildirdi.

İran'da kadınlar için katı bir kıyafet yönetmeliği var ve başörtüsü takmaları zorunlu.

Fars haber ajansının aktardığına göre "görgü tanıklarının" polis memurlarının genç kadınla 'sakin bir şekilde' konuştuklarını ve agresif davranmadıklarını söylediklerini aktardı.

İran, katı kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan günler sonra 16 Eylül 2022'de Kürt kızı Mahsa Amini'nin ölümünün ardından 1979 İslam Devrimi'nden bu yana en büyük protesto gösterileriyle sarsılmıştı.

Yetkililerin Batılı ülkeler tarafından organize edilen "ayaklanmalar" olarak nitelendirdiği ve İran genelinde patlak veren protestoların ardından başörtülerini çıkararak güvenlik birimleri çatışan protestocuların eylemleri artmıştı. Bu eylemler yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin de gözaltına alınmasına yol açmıştı.



İran, ABD ile müzakerelerin üçüncü turu öncesinde Avrupa troykası ile görüşmek üzere harekete geçti

ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
TT

İran, ABD ile müzakerelerin üçüncü turu öncesinde Avrupa troykası ile görüşmek üzere harekete geçti

ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)

Dört diplomat dün yaptıkları açıklamada, İran’ın ABD ile müzakerelerin yeniden başlaması halinde 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarıyla Roma'da bir toplantı yapmayı önerdiğini belirtti. Diplomatlara göre toplantının cuma günü yapılması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Avrupa troykasından bu öneriye şimdiye kadar herhangi bir yanıt gelmedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, dün düzenlediği olağan basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi tarafından geçtiğimiz hafta gönderilen mektuba Avrupalıların yanıt verip vermediğini bilmediğini söyledi.

İran, ABD ile cumartesi günü Umman'da yeniden başlayan nükleer programına ilişkin müzakerelerdeki ve geçtiğimiz hafta Rusya ve Çin ile yapılan görüşmelerdeki ivmeden faydalanmaya çalışıyor.

Ummanlı yetkililer, ABD-İran görüşmelerinin yeni turunun 3 Mayıs'ta Avrupa'da yapılabileceğini açıkladı. Ancak henüz resmi karara ilişkin bir duyuru yapılmadı. İran medyası, Tahran'ın yeni turun İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılmasını reddettiğini bildirdi.

İran'ın Avrupa Troykası olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya'ya ulaşması Tahran'ın seçeneklerini açık tuttuğunu gösteriyor. Ancak Avrupalıların, 2015 tarihli nükleer anlaşmanın sona ereceği ekim ayından önce Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden uygulamak üzere snapback mekanizmasını devreye sokma konusundaki tutumunu da değerlendirmek istiyor.

Avrupalı güçlerin (Fransa, Almanya ve İngiltere) müzakerelerde yer almamasını yorumlayan Bekayi, Avrupalıların bu turun dışında kalmalarının kendi kararlarının bir sonucu olduğunu belirterek, “Avrupalıların bir sonraki aşamada olumlu bir rol oynayacaklarını ve yapıcı bir seçim yapacaklarını umuyoruz” diye konuştu.

Avrupa troykasından iki diplomat ve Batılı bir diplomat, geçtiğimiz cumartesi günü ABD ile yapılan görüşmelerin ardından İran'ın Roma'da toplantı yapılması için bir teklif gönderdiğini ve toplantının muhtemelen cuma günü yapılacağını söylediler.

Bu teklifin gerçekleşmemesi halinde İran'ın görüşmelerin bu tarihten önce Tahran'da yapılmasını da önerdiğini belirten diplomatlar, Washington ve Tahran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun Roma'da yapıldığını ifade ettiler. İran tarafından yapılan açıklamada bu turda da önemli anlaşmazlıkların devam ettiği belirtilmişti.

İranlı bir yetkili, böyle bir teklifin sunulduğunu doğruladı, ancak Avrupa troykasının henüz yanıt vermediğini belirti. Diplomatlar, İran'la şimdi mi görüşmenin yoksa Washington'la görüşmelerin nasıl gelişeceğini görmeyi mi beklemenin kendi çıkarlarına olacağını değerlendirdiklerini, fakat Tahran'da bir toplantı yapılmasını ihtimal dışı bıraktıklarını ifade ettiler.

2015 tarihli nükleer anlaşmanın tüm taraflarıyla uzlaşıya varmanın önemli olduğunu söyleyen İranlı yetkili, bu yüzden Amerikalılarla yapılacak bir sonraki tur müzakerelerinden önce bu hafta Avrupa troykası ile bir araya gelmenin faydalı olacağını ifade etti.

BM yaptırımları için son tarih

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, perşembe günü yaptığı açıklamada, görüşmeler için Avrupa'ya gitmeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak iki taraf arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından topun Avrupa'da olduğunun sinyalini verdi.

Tahran ve Avrupalı güçler geçtiğimiz eylül ayından bu yana aralarındaki ilişkileri ve nükleer meseleyi görüşmek üzere üç kez bir araya geldi. En son mart ayında, yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer programının geri çekilmesini garanti altına alacak gelecekteki bir anlaşmanın parametrelerini araştırmak üzere teknik düzeyde bir toplantı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek yeni bir anlaşmaya hızla varılmaması halinde, İran’a saldırmakla tehdit etti. Trump, İran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında varılan anlaşmadan 2018 yılındaki ilk başkanlık döneminde tek taraflı olarak çekilmişti.

Batı, İran'ın nükleer silah edinmenin peşinde olduğundan şüphelense de İran bunu reddediyor. Diplomatlar, yaptırımların yeniden başlatılması tehdidinin Tahran'a taviz vermesi için baskı yapmak üzere tasarlandığını ve Amerikalılar ile Avrupalılar arasındaki ayrıntılı görüşmeleri hayati hale getirdiğini söylüyor.

ABD, İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildi. Bundan dolayı BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) anlaşmada yer alan yaptırımları yeniden uygulama mekanizmasını harekete geçiremiyor. Bu durumda anlaşmaya taraf olan üç Avrupa ülkesi, yaptırımların yeniden uygulanması için harekete geçebilecek tek alternatif olarak kalıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Avrupalılarla görüşme önerisinin yaptırımların yeniden başlatılması konusuyla ilgili olup olmadığı sorulduğunda, bunun toplantının amacının bir parçası olduğunu belirterek “ABD ile görüşmeler, özellikle de nükleer adımlar konusunda hızlı ilerlemiyor, daha fazla zamana ihtiyacımız olduğu açık ve Tahran, ABD tarafına olan güven eksikliği nedeniyle geçici bir anlaşmadan yana değil” ifadelerini kullandı.

Bekayi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ya biz geçici bir anlaşma kapsamında adımımızı uygularsak ve diğer taraf bunu yapmazsa ne olacak?! Avrupalıların yeni bir anlaşma istediğimizi ve uranyum zenginleştirmemizi sınırlandırmak için adım atmaya hazır olduğumuzu anlamalarını istiyoruz, ancak zamana ihtiyacımız var.”

İngiltere ve Almanya dışişleri bakanlıkları, İran'ın bu hafta içinde bir toplantı teklif edip etmediği konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, yorum talebine henüz yanıt vermedi.