Çin, son dönemde Pakistan'daki yurttaşlarına yönelik saldırıların artmasıyla ülkeye asker yerleştirmek istiyor.
Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre Pekin yönetiminin İslamabad hükümetine gönderdiği yazılı mektupta, terörle mücadelede ortak operasyon düzenleme amacıyla Çinli güvenlik birimlerinin ve askerlerin Pakistan'da konuşlandırılması talep ediliyor. Bunun karşılığında aynı imkanın İslamabad yönetimine sağlanacağı da belirtiliyor.
Kimliklerinin açıklanmamasını isteyen 5 Pakistanlı güvenlik ve hükümet yetkilisi, mektubun ne zaman gönderildiğini açıklamazken, İslamabad'ın teklifi incelediğini fakat buna sıcak bakmadığını ifade ediyor.
Diğer yandan Pakistan'ın Çin'le ortak bir güvenlik sistemi kurulmasını istediği, Çinli yetkililerin güvenlik toplantılarına ve operasyonların koordinasyonuna katılmasına sıcak bakıldığı belirtiliyor. Ancak güvenlik birimlerinin ve askerlerin doğrudan Pakistan toprağında operasyon yapmasına dair herhangi bir anlaşmaya varılmadığı bildiriliyor.
Kaynaklardan biri, Pakistan'ın Çin'den operasyonlara doğrudan müdahil olması yerine istihbarat paylaşımı yaparak destek sağlamasını istediğini söylüyor. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ortak güvenlik gücü oluşturulmasına dair herhangi bir görüşme hakkında bilgi sahibi olmadığını savunuyor ve ekliyor:
Çin, Pakistan'la işbirliğini güçlendirmeye devam edecek ve Çinli personel, proje ve kurumların güvenliğini korumak için elinden geleni ortak çabayla destekleyerek yapacaktır.
Karaçi saldırısı Pekin'in mektubu, 6 Ekim'de Karaçi'deki havalimanı yakınında iki Çin vatandaşının öldürüldüğü bombalı saldırının ardından geldi. Çinli mühendisleri taşıyan konvoya bomba yüklü araçla yapılan intihar saldırısını Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) üstlenmişti. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif saldırıyı kınayarak güvenliğin sağlanacağı sözünü vermişti. Pakistan'ın saldırıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada "ciddi güvenlik ihlali yaşandığı" belirtilmişti. Saldırganların konvoyun rotasını öğrenip güvenliği atlatmak için "içeriden yardım aldığının" düşünüldüğü aktarılmıştı. Saldırı sırasında konvoy, mühendisleri Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun (CPEC) bir parçası olarak inşa edilen bir elektrik santraline götürmek için yola çıkmıştı. 65 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen CPEC, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin en önemli ayaklarından biri. Ayrılıkçı BLA da Çin'e ait projeleri ve buralarda çalışan görevlileri hedef alıyor. BLA, 2018'de Karaçi'deki Çin Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyı da üstlenmişti. Independent Türkçe, Reuters, BBC