Sudan ordusu ile HDK, Adre Sınır Kapısı konusunda neden anlaşmazlık yaşıyor?

Darfur'dan kaçan Sudanlı kadınlar, Çad'ın Adre kentinde yardım almak için sıra bekliyor. (Reuters)
Darfur'dan kaçan Sudanlı kadınlar, Çad'ın Adre kentinde yardım almak için sıra bekliyor. (Reuters)
TT

Sudan ordusu ile HDK, Adre Sınır Kapısı konusunda neden anlaşmazlık yaşıyor?

Darfur'dan kaçan Sudanlı kadınlar, Çad'ın Adre kentinde yardım almak için sıra bekliyor. (Reuters)
Darfur'dan kaçan Sudanlı kadınlar, Çad'ın Adre kentinde yardım almak için sıra bekliyor. (Reuters)

Geçici başkent olarak kıyı kenti Port Sudan'da bulunan Sudan hükümeti, insani yardımların yararlanıcılara ulaşmasını kolaylaştırmak ve insani yardım alanında çalışan uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler (BM) ajanslarıyla iş birliği içinde sınır kapısının çalışmalarını koordine etmek üzere Çad ile Sudan arasındaki Adre Sınır Kapısı’nın açık kalma süresinin uzatılması talebine yanıt verdiğini açıkladı.

Ancak Sudan'ın Batı Darfur eyaleti ile Çad'ın Adre kenti arasındaki hayati önem taşıyan sınır kapısı, orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından etkin bir şekilde kontrol ediliyor. Adre, bin 400 kilometre uzunluğundaki Sudan-Çad sınırının batısındaki üç geçiş noktasından biri.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün (Çarşamba) X platformundaki hesabından paylaştığı gönderide, Sudan hükümetinin ‘İkinci İnsani Müdahale Forumu ve İnsani İşler Yüksek Komitesi'nin tavsiyesine dayanarak Adre Sınır Kapısı’nın açılması kararını 15 Kasım 2024'e kadar uzattığını’ duyurdu.

Görsel kaldırıldı.

Burhan liderliğindeki Sudanlı yetkililer 15 Ağustos'ta, nüfusun neredeyse yarısının savaş kaynaklı kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu ülkeye insani yardım malzemelerinin girişini kolaylaştırmak amacıyla Sudan ile BM arasında varılan anlaşma uyarınca Adre Sınır Kapısı’nı cuma günü sona erecek şekilde üç aylığına açmayı kabul etmişti.

Her iki ülke için de önemli

Öte yandan, sınır kapısının açılması kararı, geçidi kontrol eden HDK'nin tepkisini çekti. HDK komutanının danışmanı, söz konusu kararı, Burhan’ın o sırada Cenevre'de devam eden müzakereleri reddetmesini örtbas etmek için ‘siyasi bir manevra’ olarak nitelendirdi.

Adre Sınır Kapısı, Çad ve Sudan'ın Darfur bölgesi arasında ekonomik ve kültürel bir bağlantı noktası. Çad denize kıyısı olmayan ‘kapalı bir ülke’ olduğu için iki ülke arasındaki ikili ticaret ve insan hareketleri bu geçide bağlı. Sınır kapısının coğrafi konumu, insani yardımın transferini kolaylaştırmada önemli bir rol oynuyor. Ayrıca burası, iki ülke arasındaki tek güvenli geçit.

Sınır kapısı krizinin nedeni

Adre Sınır Kapısı meselesi, Sudan hükümetinin, HDK'ye destek vermekle suçladığı Çad'dan HDK'ye silah ve lojistik malzeme aktarımı için bir koridor görevi gördüğü yönündeki suçlamaları nedeniyle karmaşık bir hal aldı. Ancak Çad, Çad ile Darfur arasındaki sınırın açık ve kendi kontrolü altında olduğunu ve Sudan ordusunun iddiaları doğruysa Adre'yi kullanmaya gerek olmadığını söylüyor.

HDK, yardımların Çad sınırındaki Adre Sınır Kapısı’ndan girmesinde ısrar ederken, hükümet Mısır ve Güney Sudan sınırlarının yanı sıra Çad sınırından da başka geçişler olduğunu savunuyor. Ancak HDK, insani olmayan amaçlarla kullanıldığına dair güçlü şüphelere rağmen uluslararası ve bölgesel baskılara boyun eğdi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında BM ile yapılan anlaşma uyarınca sınır kapısının açılması, geçişlerin kontrol edilmesine yönelik prosedürleri kolaylaştırmak ve insani yardım konvoylarına geçiş izni verilmesini hızlandırmak için bir ‘ortak mekanizma’ kurulmasını gerektirmişti.



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.