Zuckerberg daha önce kendisini tehdit eden Trump'ı ziyarete gitti

Müstakbel başkan, seçime müdahale iddialarıyla Meta patronunu hapse atmak istemişti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Zuckerberg daha önce kendisini tehdit eden Trump'ı ziyarete gitti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Mark Zuckerberg, müstakbel başkan Donald Trump'ın kendisini hapse atmakla tehdit etmesinden aylar sonra Mar-a-Lago'da görüntülendi.

Stephen Miller, Zuckerberg'ün ziyaretini Fox News'e doğruladı.

Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı olarak atadığı Miller, Fox News'e "Evet, bu doğru" dedi.

Mark Zuckerberg, Donald Trump'ın öncülük ettiği bu reform hareketiyle Amerika'nın ve dünyanın dört bir yanında gördüğümüz bu değişimin destekçisi ve katılımcısı olma isteği konusunda çok açıktı. Pek çok iş dünyası lideri gibi, Mark Zuckerberg de Başkan Trump'ın değişim aktörü, refah aktörü olduğunu görüyor ve bu nedenle iş dünyası liderleri, her yerden CEO'lar, ekonomimizi refaha kavuşturmak, Amerikalı işçilere hizmet etmek ve Amerika'nın dünyanın en güçlü, en zengin, en özgür ulusu olmasını sağlamakta bir unsur, bir destekçi, bir güçlendirici rolü üstlenmek istiyor.

Politico, Zuckerberg'in ziyaret haberini ilk kez çarşamba günü duyurmuştu. Toplantıya dair doğrudan bilgi sahibi olan bir kişi, Meta CEO'sunun Mar-a-Lago'da kalabalık bir güvenlik ve personel ekibiyle görüldüğünü söylemişti.

Bir Meta sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, yayın kuruluşuna Zuckerberg'in akşam yemeğine katılma ve yeni yönetimin diğer üyeleriyle bir araya gelme daveti için Trump'a "minnettar" olduğunu aktarmıştı.

Sözcü, Politico'ya "Amerikan yenilikçiliğinin geleceği için önemli bir dönem" demişti.

Trump'ın ilk döneminde danışmanlık yapan Miller "Bunun nereye varacağını göreceğiz" dedi.

Elbette Mark'ın kendi çıkarları, kendi şirketi ve kendi gündemi var ama Başkan Trump'ın önderliğinde Amerika'nın ulusal yenilenmesini desteklemek istediğini açıkça belirtti.

Trump daha önce 2020'de seçim altyapısına yüz milyonlarca dolar harcadığı için Zuckerberg'in hapse atılması çağrısında bulunmuştu. Bu eylemin seçimlere müdahale niteliği taşıdığını ileri sürmüştü. Trump, Zuckerberg'i bu yıl da "seçim müdahalesi" diye adlandırdığı şeye benzer kaynaklar ayırması halinde hapse atmakla tehdit etmişti.

Ancak ekimde katıldığı bir podcast'te, Zuckerberg'in "seçimlerin dışında kalmasının iyi" olduğunu söyleyen Trump, sosyal medya patronuna karşı tutumunu değiştirmiş gibi görünüyordu. Zuckerberg, temmuzda Pensilvanya'nın Butler kentinde Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından onu aramıştı. 2024'te herhangi bir başkan adayını desteklememişti.

Trump, 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından Facebook'tan kovulmuştu. Hesabı 2023'ün başlarında yeniden açıldı.

Zuckerberg, Trump'ın hakaretlerine maruz kalanlar arasında seçim zaferinin ardından Mar-a-Lago'ya hac ziyaretine giden ilk kişi değil. MSNBC'de yayımlanan Morning Joe programının sunucuları Joe Scarborough ve Mika Brzezinski, müstakbel başkanla Florida'daki konutunda bir araya geldiklerini açıklamıştı.

Trump'ın eski arkadaşlarıyken sert eleştirmenlerine dönüşen ikili, bunun ilişkiyi onarmaya yönelik bir çaba olduğunu söylemiş ama başkaları, sunucuların yeni başkanın intikamından endişe duyduğunu iddia etmişti. Trump daha önce Scarborough'yu, 2001'de kalp rahatsızlığından kaynaklanan komplikasyonlar sonucu hayatını kaybeden 28 yaşındaki stajyer Lori Klausutis'in ölümüyle ilgili asılsız komplo teorileriyle ilişkilendirmişti.

Independent Türkçe



Trump, Demokrat Parti'yi "kapatmanın yolunu arıyor"

Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
TT

Trump, Demokrat Parti'yi "kapatmanın yolunu arıyor"

Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)

Bir analiste göre Donald Trump, muhafazakar yorumcu Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından Demokrat Parti'yi yasaklamayı planlıyor olabilir.

CNN'den Jamal Simmons, Trump ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Yardımcısı Stephen Miller'ın son yorumlarının Birleşik Devletler'deki iki partili sistemin geleceği konusunda "kesinlikle endişe verici" olduğunu söyledi.

Kirk suikastının siyasi etkisini ele almak üzere Kaitlan Collins'in The Source programına katılan Simmons, şunları söyledi:

Başkan aşırılıkçı örgütlere karşı harekete geçeceğini söyledikten sonra özel kalem müdürü yardımcısı da bugün çıkıp Demokrat Parti'yi aşırılıkçı örgüt diye niteledi. Bu da şu soruyu akla getiriyor: Birleşik Devletler Başkanı, Demokrat Parti'yi yasaklayacak mı? Gidişat bu yönde mi? Birleşik Devletler Başkanı, Adalet Bakanlığı'nı Demokrat Parti'nin üzerine mi salacak?

Endişesinin bu olup olmadığı sorulduğunda Simmons, şu cevabı verdi:

Kesinlikle endişe verici. Bu başkan, siyasi düşmanlarını hedef almak için Adalet Bakanlığı'nı kullanmaya istekli olduğunu gösterdi. Bu, ülkedeki iki partili demokratik sistem hakkında çok ciddi sorular ortaya çıkarıyor.

Trump yönetimindeki üst düzey isimler pazartesi günü, kamuoyuna herhangi bir kanıt sunmadan, cinayetin organize bir sol görüşlü terör planının sonucu olduğunu iddia etti. Arkasındaki grupların peşine düşeceklerine söz verdiler.

Kirk'ün podcast'inin Birleşik Devletler Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in sunduğu özel bölümüne katılan Miller, "Bu suikasta yol açan organize kampanyaya duyduğumuz tüm öfkeyi, bu terör ağlarını kökünden söküp atmak için kullanacağız" dedi.

Vance ayrıca program sırasında, "sol görüşlü aşırılığın" Kirk'ün öldürülmesinin "nedenlerinden biri" olduğunu söyledi.

Trump geçen hafta, Demokratlardan sandıkta "intikam" almak istediğini söylemişti; bu da en azından partinin seçim rakibi olacağına hâlâ inandığını gösteriyor. Ardından şunları eklemişti:

Sorun soldaki radikaller; onlar acımasız, korkunç ve politik açıdan kurnazlar.

Ağustosta verdiği bir röportajda Miller, "Demokrat Parti siyasi bir parti değil. Yurtiçindeki bir aşırılıkçı örgüt" demişti.

Demokrat Parti, Amerikan vatandaşları için savaşmıyor, onları umursamıyor veya temsil etmiyor.  Sadece azılı suçluların, çete üyelerinin, yasadışı göçmen katillerin ve teröristlerin savunulmasına adanmış bir kuruluştur.

Independent Türkçe


Çin'in "hayalet parçacık" makinesi evrenin sırlarını çözebilir

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
TT

Çin'in "hayalet parçacık" makinesi evrenin sırlarını çözebilir

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)

Fizikçiler, gizemli "hayalet parçacıkların" keşfi karşısında yıllardır şaşkınlık içinde.

Elektrik yükü olmayan bu nötr atom altı parçacıkların bilimsel adı "nötrinolar". Elektrik veya manyetik kuvvetlerle yakalanamayan bu parçacıklar, fiziksel maddelerin içinden rahatça geçebiliyor.

Ancak parçacık fizikçileri Çin'in tepelerindeki fütüristik bir yeraltı gözlemevindeki yeni sıvı kubbe sayesinde bu zor yakalanan parçacıkları gözlemleyerek gizli bilimsel sırları ortaya çıkarmayı umuyor.

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir maddeyi barındırırken, nötrinolar yakındaki iki nükleer santral aracılığıyla sürekli yer altından besleniyor. İnce bir akrilik tabakayla kaplı küresel yapının tamamıysa 45 bin ton saf suyla dolu koruyucu bir silindir içinde duruyor.

Nötrinolar sintilatördeki protonlarla çarpışınca, günde yaklaşık 50 adet olmak üzere, çok küçük ama kaydedilebilir flaşlar yayıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, nötrinoları uzaktan izliyor, ölçüyor ve kütlelerine göre sıralıyor.

Dünya çapında 700 fizikçiyle işbirliği yapan Çin Bilimler Akademisi'nden Wang Yifang, The Times'a şöyle diyor: 

Nötrino kütlesinin hiyerarşisini öğreneceğiz ve bu sayede parçacık fiziği, nötrinolar ve kozmoloji için bir model oluşturabiliriz.

Nötrinolar, süpernova patlamalarının yıldız füzyonları tarafından üretilebildikleri için evrendeki en bol parçacıklar. Wang, atom altı parçacıklar üzerine yapılan bu araştırmanın "evreni anlamamıza" katkı sağlayabileceğini söylüyor.

Bilim insanı günde 50 adet olmak üzere 100 bin flaş üretmenin ve istatistiksel açıdan anlamlı okumalar elde etmenin sadece 6 yıl süreceğini düşünüyor.

Nötrinolar ilk kez 1930'da Avusturyalı fizikçi Wolfgang Pauli tarafından öngörülmüştü. Pauli, elektrik yükü veya kütlesi olmayan ve maddeden serbestçe geçebilen bir parçacığın var olabileceği teorisini ortaya atmıştı. Araştırmaya göre, bir saniyede yaklaşık 100 trilyon nötrino vücudumuzdan geçiyor.

Bu keşif üzerine Pauli, "Korkunç bir şey yaptım. Saptanamayan bir parçacık olduğunu varsaydım" demişti. Fizikçi, kimsenin bir nötrino yakalayamayacağına dair bir kasa şampanya üzerine bahse girmişti. Ancak çeyrek asır sonra bu bahsi kaybetti.

Artık elektron, müon ve tau isminde üç tür nötrino olduğunu ve her birinin diğerine dönüşebildiğini biliyoruz. Bilim insanları bunları analiz ederek neden "madde"nin "antimadde"den daha fazla olduğu gibi, bilimin en büyük gizemlerini çözmenin anahtarını bulabilir.

Independent Türkçe


Fransa, Gazze'de "artık askeri mantığı kalmayan yıkıcı harekatı" kınıyor

Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
TT

Fransa, Gazze'de "artık askeri mantığı kalmayan yıkıcı harekatı" kınıyor

Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)

Fransa, İsrail'in dün Gazze'ye yönelik başlattığı kara harekatını kınayarak, Binyamin Netanyahu hükümetine "artık askeri gerekçesi kalmayan bu yıkıcı harekata son vermesi" çağrısında bulundu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "açlık, temel ihtiyaç maddeleri ve acil bakıma erişimin yetersizliği ile karakterize edilen son derece ciddi insani ve sağlık durumu"na dikkat çekerek, İsrail'e "Gazze'ye insani yardım girişine yönelik tüm kısıtlamaları derhal kaldırması" ve "ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlatılması" çağrısını yineledi.