Esad rejimi düştü

Esad rejimi düştü
TT

Esad rejimi düştü

Esad rejimi düştü

Suriyeli muhalifler, başkent Şam'a girdiklerini açıkladı. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Şam’dan bilinmeyen bir yere gitmek üzere ayrıldığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, iki üst düzey ordu yetkilisine dayandırdığı haberde, muhaliflerin başkente girdiklerini ancak ordunun izine rastlamadıklarını bildirdi.

Suriye ordusu, subaylara Beşar Esad iktidarının, muhaliflerin hızla ilerlemesinin ardından sona erdiğini bildirdi. Reuters'a konuşan bir Suriyeli subay, Esad yönetiminin artık sona erdiğini belirtti.

Suriyeli muhalifler Pazar günü Şam'ı özgürleştirdiklerini ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 24 yıllık iktidarını devirdiklerini duyurdu. Muhalefetin devlet televizyonundan yaptığı açıklama şöyle “Allah'ın inayetiyle Şam şehri kurtarıldı ve zalim Beşar Esad devrildi.” Muhalefet tüm tutukluların serbest bırakıldığını da ekledi.

Reuters'a bilgi veren Suriyeli bir askeri kaynak, silahlı grupların başkent Şam'a girdiklerini duyurmalarından kısa bir süre sonra Suriye ordu komutanlığının subayları rejimin düştüğü konusunda bilgilendirdiğini söylerken, Suriye ordusundan iki üst düzey subay da Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bir uçakla bilinmeyen bir yere gitmek üzere ülkeden ayrıldığını açıkladı.

Saatler önce Suriyeli gruplar, kuzeybatıdaki önemli kentler Halep ve Hama'yı ele geçirmelerinin ardından, sadece bir gün süren çatışmaların ardından önemli Humus kentinin kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini duyurdu. Savaşçılar bunu kutlamak için havaya ateş açtı ve gençler, ordunun bir hafta içinde şok bir şekilde geri çekilmesiyle ülke üzerindeki kontrolü çöken Suriye Devlet Başkanı'nın resimlerini yırttı.

Görgü tanıkları, arabalı ve yaya binlerce Suriyelinin Şam'ın ana meydanında toplandığını ve özgürlük için slogan attığını söyledi. Hizip güçleri, “Suriye halkına, Saydnaya hapishanesindeki adaletsizlik döneminin sona erdiğini duyurarak, mahkumlarımızın özgürlüğüne kavuştuğu ve zincirlerinin çözüldüğü haberini iletiyoruz” dedi. Saydnaya, Şam'ın dış mahallelerinde bulunan ve Suriye hükümetinin binlerce kişiyi tuttuğu büyük bir askeri hapishaneydi.



ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
TT

ABD, Yemen’de Husilere saldırıları artırdı: 200'den fazla kişi öldü

Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)
Amerikan ordusunun Hudeyde'deki limana saldırısının ardından yangın çıkmıştı (Reuters)

ABD, Yemen’deki Husilere saldırıları artırırken, İran destekli grup bunu propagandasını güçlendirip savaşçı devşirmek için kullanmayı hedefliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformundan 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, orduya Yemen'deki Husilere karşı "büyük bir saldırı" başlatma talimatı verdiğini belirtmişti.

AFP’nin aktardığına göre, Washington’ın tekrar “terör örgütü” listesine aldığı Husilere yönelik marttan beri düzenlenen saldırılarda 200’den fazla kişi öldürüldü. 

Ottawa Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı, Husilerin saldırılara karşı propaganda stratejisini şöyle anlatıyor: 

Husiler, ABD'nin yoğunlaştırdığı hava saldırılarını kesinlikle propaganda amaçlı kullanmaya çalışıyor. Kendilerini ABD'ye ve bölgesel ortaklarına karşı direnişin liderleri olarak konumlandırmak için enformasyon operasyonları düzenliyorlar. Buna ülke içinde eleman devşirme faaliyetlerini artırmak da dahil.

ABD'li analist Mohammed Albasha da Amerikan ordusunun saldırılarını artırmasının, Husilerin savaşçı devşirme faaliyetlerini hızlandırmasına yol açtığına dikkat çekiyor. 

Washington merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün eylüldeki raporunda, Husilerin 13 ila 25 yaşlarında çocukları devşirdiği, bu faaliyetlerin 7 Ekim 2023’teki Gazze savaşıyla birlikte yoğunlaştığı aktarılmıştı. Husiler, Gazze savaşında Hamas’a destek vererek ABD, İsrail ve Birleşik Krallık’a karşı silahlı mücadeleye başlamıştı.

ABD’nin en ölümcül saldırılarından biriyse 17-18 Nisan’da gerçekleştirilmişti. Husilere bağlı Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hudeyde kentindeki Ras İsa Limanı'na düzenlenen hava saldırılarında 80 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. 

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Trump yönetiminin Yemen’de sivillere ve sivil altyapıya yönelik artan saldırılarının “savaş suçu” teşkil ettiğini bildirmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de saldırıların “endişelendirici” olduğunu belirterek operasyonların durdurulmasını, Husilerin esir aldığı BM çalışanlarının serbest bırakılmasını istemişti. 

Diğer yandan Husilere bağlı yönetimin Dışişleri Bakanı Cemal Amir, ABD’nin Yemen’de kara harekatı hazırlığında olduğunu da öne sürmüş, böyle bir hamlenin "durumu tamamen istikrarsızlaştırma tehlikesi taşıdığı" uyarısında bulunmuştu. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab Weekly