Özgür Suriye Ordusu'nun kurucusu grupların birleşeceğinden emin

Riyad el-Esad (AFP)
Riyad el-Esad (AFP)
TT

Özgür Suriye Ordusu'nun kurucusu grupların birleşeceğinden emin

Riyad el-Esad (AFP)
Riyad el-Esad (AFP)

2011 yılında çatışmalar başladığında Suriye ordusundan ilk ayrılanlardan biri olan Riyad el-Esad, AFP'ye verdiği mülakatta, yıllar süren savaşın ardından Devlet Başkanı Beşşar Esed'i deviren grupların birleşeceğinden emin olduğunu ifade etti.

El-Esad, Temmuz 2011'de demokrasi yanlısı protestoların iç savaşa dönüştüğü dönemde Suriye Hava Kuvvetleri'nde albay rütbesiyle görev yapıyordu. Suriye'de 13 yıldır süren çatışmalar sırasında başlıca muhalif gruplardan biri olan Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) kurdu ve Mart 2013'te Suriye'nin doğusunda arabasına düzenlenen bir saldırı sonucu bacağı kesildi.

Beşşar Esed geçen hafta Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif grupların yıldırım taarruzunun ardından devrildi ve bir geçiş hükümeti atandı.

El-Esad, HTŞ ile yakın çalıştığını söyledi ve yeni hükümetin daha önce Esed rejimine karşı olan çeşitli grupları birleştirmeye çalışacağından emin olduğunu ifade etti. El-Esad, “Devrimin farklı fraksiyonlarla sonuçlanan çeşitli süreçlerden geçmesi gayet doğaldır. Gerçek şu ki, başından bu yana Suriye arenasında tek bir vücut ve zafere ulaşmak için bu askerî harekâtı yönetecek bir konsey arayışındayız” ifadelerini kullandı.

Beşşar Esed'in devrilmesinden bu yana HTŞ ve geçiş hükümeti, tüm Suriyelilerin haklarının korunmasına vurgu yapıyor. Suriye'de Esed karşıtı protestolar 2011 yılında patlak vermiş ve güvenlik güçleri tarafından şiddetle bastırılmıştı. Yıllar geçtikçe ülke kanlı ve çok taraflı bir çatışmaya sürüklendi. İran, Rusya ve Tahran destekli Hizbullah Esed'i desteklemek için askeri müdahalede bulunurken, Türkiye ve diğer ülkeler muhalefetin bazı kesimlerini destekledi. Ülkede ayrıca cihatçı örgütler de geniş bir varlık gösterdi.

‘Adalet’

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre el-Esad artık çeşitli gruplara bölünen ÖSO’ya liderlik etmiyor, ancak muhalif bir figür olmaya devam ediyor ve Şam'a döndüğü için mutlu. El-Esad, silahlı grupları yeni bir Savunma Bakanlığı altında birleştirmek için HTŞ tarafından atanan yeni geçiş dönemi yetkilileriyle birlikte çalıştığını ve böylece herhangi bir iç çatışmayı ve misillemeyi önlemeyi umduğunu belirtti.

“Amacımız bağışlama ve uzlaşmadır, ancak misilleme olmaması için geçiş dönemi adaletli olmalıdır” diyen el-Esad, Beşşar Esed döneminde işlenen suçlar için ‘suçluların yargıda ve uluslararası kurumlarda hesap vermesini’ talep etti.

El-Esad, uluslararası topluma yeni yetkilileri destekleme çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Tüm dünya ve bölge ülkelerinin Suriye halkının yanında yer alacağını umuyoruz... Suriye'nin gerçekten halkın her kesiminin huzurla yaşadığı bir ülke olması için bugün bir kez daha Suriye halkının yanında durulmasını istiyoruz.”

Suriye'nin ‘tüm dünya ve bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kuracağını’ vurgulayan el-Esad, Beşşar Esed'in başlıca destekçisi olan ve halen Suriye'nin batısında bir hava üssü ve liman bulunduran Rusya'nın ise ‘hesaplarını ve stratejik ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi’ gerektiğini belirtti. El-Esad, “Rusya, Suriye halkının düşmanı oldu ve umarız bu düşmanlığı bırakıp dost olur” ifadelerini kullandı.



Trump'a yakın aşırı sağcılar, Barrack'ın Suriye dosyasından uzaklaştırılmasını sağlar mı?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
TT

Trump'a yakın aşırı sağcılar, Barrack'ın Suriye dosyasından uzaklaştırılmasını sağlar mı?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)

Medyada yer alan, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın Suriye ve Lübnan dosyalarını takip etme görevinden alınabileceği yönündeki haberler “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” atasözünü hatırlatıyor.

Sosyal medya platformlarında son birkaç saat içinde ABD Başkanı Donald Trump'ın en büyük destekçilerinden biri olan sağcı cumhuriyetçi medya mensubu ve aktivist Laura Loomer'ın, Barrack'ın Suriye'deki görevinden alınmasını talep ettiği paylaşımları dolaşıma girdi.

dsv
Barrack, Lübnan’ın başkenti Beyrut'taki hükümet merkezinde açıklama yaparken (AFP)

Spekülasyonlar Barrack'ın Suriye'deki rolünün ötesine geçerek Lübnan'daki rolünü de kapsarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Donald Trump, onu Lübnan dosyasından uzaklaştırmayı planladığı iddialarını yalanladı. Trump, Barrack’ın Suriye dosyasındaki sorumluluğuna ise değinmedi.

Loomer, “Trump yönetiminin denetim krizi sadece çalışanlarla sınırlı değil, ABD büyükelçilerine de uzanıyor” başlıklı uzun bir paylaşımda milyarder emlakçı, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın, ‘İslam'ın dış çıkarlarını Amerikan değerlerinin üzerinde tutması ve ABD'nin Ortadoğu'daki itibarını zedeleyen cihatçı şiddeti açıkça desteklemesi’ nedeniyle giderek daha yoğun bir şekilde incelemeye maruz kaldığını yazdı.

cvs
Trump ve Şara, Suudi Arabistan'da bir araya geldi, 14 Mayıs 2025 (AP)

Haber ajansı Associated Press (AP) cumartesi günü yayınladığı bir haberde, Başkan Trump'ın sosyal medyada tanınan sağcı provokatör Laura Loomer'ın yönetimindeki karar alma sürecindeki etkisini küçümsese de Loomer'ın öfkesini çeken Trump yönetimi yetkililerinin listesinin giderek uzadığını ve bu yetkililerin kısa sürede başkan tarafından görevden alındığını vurguladı.

Loomer, Barrack’ı geleneksel diplomatik veya güvenlik niteliklerinden yoksun olarak nitelendirerek, her ne kadar deneyimli bir bağış toplayıcı, politikacı ve bölge ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olsa da bu deneyiminin onu Suriye gibi çalkantılı bir ülkede ABD'nin politikalarını uygulamaya uygun hale getirmediğini belirttiği uzun paylaşımında “Barrack'ın felaket getiren ataması, Ortadoğu'da cihatçıların yayılmasını sağladı” dedi.

vfghty
Sağcı aktivist Laura Loomer, geçtiğimiz haziran ayında ABD Kongre Binası önünde (Getty)

Barrack'ın 2021 yılında Adalet Bakanlığı tarafından dış finansal ve siyasi bağlantıları nedeniyle sorgulandığını ve suçlandığını hatırlatan Loomer, “(Barrack) her ne kadar beraat etse de bu olay onun yöntemlerini ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı. Loomer, bu bilgiyi, eski bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden aldığını söyledi.

Barrack'ın yolsuzluk iddialarıyla dolu bir geçmişi olduğunu belirten Loomer, onun mali faaliyetlerinin ülkesinin politikalarının uygulanmasıyla çelişip çelişmediğini sorguladı. Barrack'ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığı sırada ABD politikasını Türkiye'nin çıkarlarıyla uyumlu hale getirmesi, Müslüman Kardeşler gibi İslamcı grupları koruması da dahil olmak üzere bazı eylemlerinin büyük öfkeye neden olduğunu söyleyen Loomer, bu tür eylemlerin ‘İsrail gibi ABD müttefiklerini ihanete uğrattığını ve cihatçıların yayılmasını önleme çabalarını baltaladığını’ söyledi.

dsdfrgt
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, İstanbul'da ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile bir araya geldi. Görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani de katıldı (EPA)

ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için Tom Barrack'ın diplomatik görevinden derhal alınması gerektiğini öne süren Loomer, Trump yönetiminin birçok üyesinin Barrack'ı bir dost, hatta bağışçı olarak gördüğünü anladığını ekleyerek, “O halde büyükelçi olmak yerine, yine bir dost ve bağışçı olmaya devam etsin” ifadelerini kullandı.

Barrack'ın tüm diplomatik ve danışmanlık görevlerinden alınmasıyla başlayan bir mekanizma ile hareket edilmesi çağrısında bulunan Loomer, ardından, Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’nın (FARA) ihlali, adaletin engellenmesi ve terörizme maddi destek sağlama suçlarının soruşturulması için özel bir soruşturmacı atanmasını istedi.

Şimdiye kadar bu yorumların Barrack'ın geleceğini nasıl etkileyeceğine dair kesin tahminler yürütülmese de Barrack'ın Lübnan dosyasında üstlendiği rol, ABD’nin yeni Beyrut Büyükelçisi Michel İsa'nın, 1 Eylül'e kadar yaz tatiline giren Senato tarafından adaylığı onaylandıktan sonra göreve başlamasıyla sona erebilir. Başkan Trump'a çok yakın bir isim olan Büyükelçi İsa, Trump’la doğrudan iletişim halinde olduğundan Lübnan'a özel bir elçi atanmasına gerek kalmayacak ve bu görevi büyükelçi üstlenecek.