İran Dışişleri Bakanlığı: Danışmanlarımızı Suriye'den tahliye etme kararımız sorumlu bir tedbir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi (Arşiv - Mehr Haber Ajansı)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi (Arşiv - Mehr Haber Ajansı)
TT

İran Dışişleri Bakanlığı: Danışmanlarımızı Suriye'den tahliye etme kararımız sorumlu bir tedbir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi (Arşiv - Mehr Haber Ajansı)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi (Arşiv - Mehr Haber Ajansı)

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İranlı danışmanların Suriye'deki varlığının başından beri Suriye ordusuna terörizme karşı savaşında destek sağlamayı ve güvensizliğin Suriye'nin komşularına ve tüm bölgeye yayılmasını önlemeyi amaçladığını söyledi. Bekayi, danışmanlık güçlerinin tahliyesi kararının da ülkede ve bölgede hüküm süren güvenlik, askeri ve siyasi koşullar dikkate alındığında sorumlu bir tedbir olduğunu belirtti.

Bekayi’nin IRNA'ya yaptığı açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in düzenlediği yıl sonu basın toplantısında başta Ukrayna, Suriye ve Batı ile gergin ilişkiler olmak üzere yerel ve küresel durumlara ilişkin soruları yanıtladığı açıklamaları çerçevesinde geldi.

Putin söz konusu basın toplantısında “Silahlı muhalif gruplar Halep'e girdiğinde 30 bin savaşçı vardı... Daha önce İranlı dostlarımız Suriye'de yardım istiyorlardı, şimdi ise onları Suriye'den çıkarmak için yardım istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Bekayi, İran ile Rusya arasında Suriye'de terörle mücadele konusunda geçmişe dayanan bir ilişki ve koordinasyon olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Suriye'deki gelişmelere müdahil olan tarafların, gelişmelerin nedenleri ve farklı aktörlerin bu konudaki rolleri hakkında kendi anlatılarına sahip olmaları şaşırtıcı değil. Aynı zamanda, Şam rejiminin düşmesinden önce İran'ın Suriye'deki danışmanlık rolüne ilişkin son günlerde gündeme getirilen bazı konuların doğru bilgilere dayanmadığı görülüyor.”

Türkiye ve İran cumhurbaşkanları Suriye'deki durumu görüşmek üzere D-8 zirvesi çerçevesinde Kahire'de bir araya geldi. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)Türkiye ve İran cumhurbaşkanları Suriye'deki durumu görüşmek üzere D-8 zirvesi çerçevesinde Kahire'de bir araya geldi. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İran'ın Suriye'ye ülkeyi kontrol eden meşru hükümetin daveti üzerine gittiğini belirten Bekayi, yıllar içinde iki ülkenin (İran ve Suriye) terörle mücadelede etkili bir iş birliği kurduğunu ve DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta kök salmasını ve bölgede terörizmin kapsamının genişlemesini önleyebildiğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın İran resmi haber ajansı IRNA’dan aktardığına göre Bekayi, “DEAŞ'ın çöküşünden sonra İran'ın Suriye'nin savunma hatlarındaki askeri varlığının niteliği değişti ve DEAŞ'ın ve terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için bu ülkeye danışmanlık desteği sağlamak, Siyonist varlığın pervasızlığına karşı Suriye'nin askeri gücünü güçlendirmekle sınırlı kaldı. Bu adım başarıya ulaştı, zira herkes İran'ın danışmanlık güçleri Suriye topraklarını terk ettiğinde Siyonist varlığın bu ülkenin altyapısını tahrip ederken, stratejik bölgeleri derhal işgal ettiğini gördü” şeklinde konuştu.

Bekayi, Suriye'den İran'a taşınan İran vatandaşlarının sayısıyla ilgili bir soruya “Bu sayı Suriye'ye giden diplomatların ailelerini, İranlı ve İranlı olmayan ziyaretçileri ve Suriye'de yerlerinden edilen Lübnanlılara yardım sağlamak üzere gidenleri kapsıyor” yanıtını verdi. Bekayi, tüm bu kişilerin İran uçaklarıyla ve Rusya ile iş birliği içinde Şam Havaalanı’na ilave olarak Hmeymim Hava Üssü üzerinden ülkeye döndüklerini söyledi.

Bekayi sözlerini şöyle noktaladı: “İran ve Rusya'nın çeşitli alanlarda önemli stratejik ilişkileri var. İki ülke arasında çeşitli düzeylerde görüşmeler her zaman devam ediyor. Resmi kanallar aracılığıyla görüş ve uzmanlık alışverişinde bulunmayı tercih ediyoruz.”



İsrail Genelkurmay Başkanı: Sivillerin dayanıklılığı hayati önem taşıyor

 İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
TT

İsrail Genelkurmay Başkanı: Sivillerin dayanıklılığı hayati önem taşıyor

 İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)
İran füzelerinin Bat Yam'da yol açtığı yıkımdan (AFP)

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Bat Yam'da İran'a ait bir balistik füzenin düştüğü bölgeyi ziyaret etti ve "sivillerin dayanıklılığı bizim için kritik önem taşıyor. Operasyonlarımıza devam edebilmemiz için kilit bir unsurdur" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir videoda İç Cephe Komutanlığı subaylarına hitap eden Zamir "Burada bize başka seçenek bırakmayan bir savaş veriyoruz ve bu savaş her düzeyde sürüyor. Görevlerimizi tamamlamaya kararlıyız ve bize verilen her şeyi başaracağız" dedi.

Eyal Zamir, "Olağanüstü bir andayız. Şu anda balistik füzeleri avlıyoruz, insansız hava araçları var, savaş uçaklarımız da işin içinde, bu çılgınlık... İsrail'den bin 500 kilometre uzakta balistik füzeleri takip ediyor ve imha ediyoruz" şeklinde konuştu.

 Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir- soldan ikinci (EPA)Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir- soldan ikinci (EPA)

Zamir şöyle devam etti, "Bu noktada sizin rolünüz devreye giriyor ve bu son derece önemli. Ne zaman bir acil durum meydana gelse, kuvvetler sahada oluyor ve insanlar sizi gördüklerinde güçleniyorlar. Hızlıca geliyorsunuz, insanları güvenli bir şekilde kurtarıyorsunuz ve yaralıları tedavi ediyorsunuz. Ne yazık ki bu olaylarda ölümler de yaşanıyor."

Zamir, "Sivillerin dayanıklılığı bizim için çok önemli. Operasyonlarımızı sürdürme yeteneğimizin temel bir unsuru. Bunu siz de söylediniz; şimdi durmayacağız. Neden durmayalım? Çünkü iç cephenin dayanıklılığı güçlü. İç cephenin dayanıklılığı güçlü olduğunda operasyonlarımızı sürdürme konusunda kendimize güveniyoruz" vurgusunda bulundu.