Tahran: Büyükelçiliğimizin yeniden açılması Suriye'nin yeni yöneticilerinin ‘davranışlarına’ bağlı

Hükümet Sözcüsü, İran’ın diplomatik birimlerin yeniden açılması konusundaki tutumunu açıkladı

TT

Tahran: Büyükelçiliğimizin yeniden açılması Suriye'nin yeni yöneticilerinin ‘davranışlarına’ bağlı

Londra-Tahran: Şarku’l Avsat
Londra-Tahran: Şarku’l Avsat

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, Tahran'ın Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma kararını ‘Suriye yöneticilerinin davranış ve performansına göre vereceğini’ söyledi.

İran hükümeti, Şam'daki büyükelçiliğinin yeniden açılmasının ‘Suriye yöneticilerinin davranış ve performansına bağlı olduğunu’ bildirdi.

Muhacirani, İran resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, İran büyükelçiliğinin yeniden açılmasına ilişkin ‘yanlış yorumlamalar’ olarak nitelendirdiği açıklamalara cevaben “İran İslam Cumhuriyeti kararını Suriye yöneticilerinin davranış ve performanslarına göre verecektir” dedi.

Muhacirani, “Bildiğiniz gibi Suriye'deki mevcut durum belirsiz. Bazı ülkelerin Suriye'ye yönelik yaklaşımlarını ne şekilde, hangi amaçla ya da gerekçeyle aniden değiştirdikleri belli değil. İran İslam Cumhuriyeti, Suriye yöneticilerinin bu konudaki davranış ve performanslarına göre karar verecektir” şeklinde konuştu.

Muhacirani salı günü yaptığı açıklamada, “Bu ülkede bir büyükelçilik açmak için diplomatik bir diyalog içindeyiz. İran için önemli olan Suriye halkının iradesine dayanan bir hükümettir ve önemli olan bu ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve terörizmin büyümesinin engellenmesidir” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın Suriye'nin yeni yöneticileriyle doğrudan temas halinde olmadığını, ancak Suriye'deki çeşitli muhalif grupların bazılarıyla önceden kurduğu iletişimin devam ettiğini belirtti.

Bekayi, “Şam'daki büyükelçiliğin yeniden açılması hazırlık gerektiriyor (...) Güvenlik açısından uygun koşullar oluşur oluşmaz bu çalışmaya devam edeceğiz. En önemli şey büyükelçiliğin ve personelinin güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Bekayi'nin bu sözleri, İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi'nin devlet televizyonuna verdiği demeçte İran Büyükelçiliği'nin faaliyetlerine ‘yakında’ yeniden başlayabileceğini söylemesine yanıt olarak geldi.

Muhacirani'nin ilk açıklamalarının ardından geri adım atması, yeni atanan Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani'nin ülkesinde kaos yaratılmaması yönündeki uyarısına İran'ın sessiz kalması üzerine geldi. Eş-Şeybani’nin salı günü X platformunda yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “İran, Suriye halkının iradesine, ülkenin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı göstermelidir. Onları Suriye'de kaos tohumları ekmemeleri konusunda uyarıyor ve son açıklamalarının yansımalarından sorumlu tutuyoruz.”

Bu açıklama, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera'nın İran'ın son yıllarda Suriye'de oynadığı rolü eleştiren açıklamalarının ardından geldi.

İran Dini Lideri Ali Hamaney pazar günü yaptığı açıklamada, genç Suriyelilere ‘bu kanunsuzluğu tasarlayan ve uygulayanlarla yüzleşmek için tüm güç ve kararlılıkla ayağa kalkmaları’ çağrısında bulundu. Hamaney, “Suriye'deki olayların güçlü ve onurlu bir grup insanın ortaya çıkmasına yol açmasını bekliyoruz. Çünkü Suriyeli gençlerin kaybedecek bir şeyleri yok. Onların okulları, üniversiteleri, evleri ve sokakları güvende değil” dedi.

Daha sonra İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye'de ‘topyekûn savaş’ uyarısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın IRNA’dan aktardığına göre Zarif, “Esed sonrası Suriye hepimiz için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Suriye'nin egemenliğini hiçe sayan İsrail saldırganlığının artması, Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar veren dış müdahaleler, DEAŞ vahşetini anımsatan dehşet verici şiddet sahneleri ile etnik ve mezhepsel şiddet, geniş çaplı bir iç savaşa yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Fars haber ajansının bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi salı akşamı devlet televizyonuna verdiği demeçte şöyle dedi: “Şu anda bir yargıya varmak için çok erken. Zira bu ülkenin geleceğini belirleyecek pek çok etkili faktör var. Kanaatimce hem bizim için hem de zafer elde edildiğine inananlar için bir yargıya varmak için erken.”

Diğer yandan Ekberi, “Suriyeli gençler Suriye'nin güneyindeki Yermuk Havzası ve Kafr Sousa'da İsrail işgaline karşı gösteri düzenleyerek Siyonistleri bazı mevzilerden geri çekilmeye zorladı” dedi.

İranlı parlamenterler dün İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Suriye'ye ilişkin sözlerini memnuniyetle karşılayan bir açıklama yayınladı. “Suriye gençlerinin elleriyle özgürleşecek” diyen milletvekilleri, “direniş cephesi durmayacak ve eskisinden daha büyük bir güçle ilerlemeye devam edecek” dedi.

Muhafazakâr milletvekili Hasan Ali Ahlaki Emiri basına yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı: “Suriyeli gençler yardım isterse, onlara yardım edeceğiz.”

Suriyeli muhalifler 13 yıllık bir iç savaşın ardından 8 Aralık'ta Devlet Başkanı Beşşar Esed'i devirdi.

İran savaş boyunca Esed'i desteklemek için milyarlarca dolar harcadı ve müttefikinin iktidarda kalmasına yardımcı olmak için Suriye'ye DMO birlikleri gönderdi.

Esed'in devrilmesi, direniş ekseni olarak bilinen ve Ortadoğu'da İsrail ve ABD nüfuzuna karşı çıkan İran liderliğindeki siyasi ve askeri ittifaka büyük bir darbe olarak görülüyor.



Ukrayna ilk kez bir Kuzey Kore askerini esir aldı

Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
TT

Ukrayna ilk kez bir Kuzey Kore askerini esir aldı

Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) bugün yaptığı açıklamayla Ukrayna güçlerinin bir Kuzey Kore askerini ele geçirdiğini duyurdu:

Müttefik bir ülkenin istihbarat ajansıyla yaptığımız gerçek zamanlı bilgi paylaşımına göre yaralı bir Kuzey Kore askerinin yakalandığı doğrulandı.

Rusya'ya gönderilen Kuzey Korelilerden birinin esir alındığı ilk kez bildiriliyor. 

AFP'nin Güney Kore istihbaratındaki bir kaynağı, askerin Ukrayna ordusu tarafından yakalandığını belirtirken olayın nerede gerçekleştiğinin bilinmediğini de söyledi. 

Güney Kore merkezli Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nden Yang Uk konuyla ilgili olarak BBC'ye yaptığı yorumda "Ukraynalılar için Kuzey Kore askerlerini ele geçirip onları Rusya'nın elindeki Ukraynalı esirlerle takas etmeye çalışmak daha faydalı" dedi. 

Kiev ve Seul, Kuzey Kore'nin Ukrayna'yla savaşan Rusya'ya yardım için 10 binden fazla asker gönderdiğini öne sürse de Pyongyang ve Moskova bu iddiaları doğrulamıyor. 

Ukrayna'nın ağustosta beklenmedik bir baskınla girdiği Rusya toprağı Kursk'ta çok sayıda Kuzey Kore askerinin olduğu belirtiliyor.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin pazartesi yaptığı açıklamaya göre 3 binden fazla Kuzey Kore askeri Kursk'ta savaşırken öldü ya da yaralandı.

Kiev'den gelen iddialara göre Kuzey Kore askerlerine sahte Rus kimlikleri çıkarılmış. 

Rus ordusunun onların varlıklarını kanıtlayabilecek videoları engellemeye çalıştığını vurgulayan Zelenski, ölen Kuzey Koreli askerlerinin yüzlerinin yakıldığını ve böylece kimliklerinin gizlendiğini iddia ediyor. 

Ukrayna savaşı üçüncü yılına girmeye hazırlanırken Rusya'yla Kuzey Kore'nin yakınlaşması dikkat çekiyor. 

Vladimir Putin'in haziranda Kuzey Kore'yi ziyaret etmesinin ardından taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı. 

Batı medyasında Çin'in bu ilişkiden rahatsızlık duyduğu iddia ediliyor. 

Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşına dahil olmasının, ABD'nin Güney Kore ve Japonya önderliğinde kuracağı bir Çin karşıtı cepheye yol açmasından korkulabileceği yorumu yapılıyor. 

Ancak Kuzey Kore'nin ticaret hacminin yüzde 90'ından fazlasının Çin'den sorulduğu da düşünülürse Pyongyang-Pekin ilişkilerinin soğuması pek ihtimal dahilinde değil gibi.

Independent Türkçe, BBC, Guardian, AFP