Trump destekli Johnson yeniden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi

Cumhuriyetçi Temsilci Mike Johnson (AFP)
Cumhuriyetçi Temsilci Mike Johnson (AFP)
TT

Trump destekli Johnson yeniden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi

Cumhuriyetçi Temsilci Mike Johnson (AFP)
Cumhuriyetçi Temsilci Mike Johnson (AFP)

Cumhuriyetçi Mike Johnson Cuma günü yapılan ilk oylamada Temsilciler Meclisi başkanlığına yeniden seçilerek Cumhuriyetçi Parti'nin muhafazakar kanadınının muhalefetini aştı ve ABD başkanı seçilen Donald Trump'tan aldığı destekle moral buldu.

Johnson 215’e karşı 218 oyla bu göreve yeniden geldi.

Yeni Kongre'nin ilk günündeki gergin oylama sırasında sertlik yanlısı Cumhuriyetçilerden oluşan bir grup Temsilciler Meclisi salonunun arka tarafında toplanarak oy kullanmayı reddetti ya da başka bir temsilciye oy verdi. Yaşanan gerilim, Washington'un Cumhuriyetçi Parti kontrolü altında sorun yaşayacağının sinyallerini verdi.

Ancak sonunda Johnson, Cumhuriyetçiler’in desteğiyle, kendisine oy vermeyen iki üyenin oylarını değiştirmeyi başardı. Gergin geçen oylamada iki Cumhuriyetçi, karar değiştirerek Johnson’ı destekledi.

Temsilciler Meclisi'nin son başkanı olan Johnson'ın zayıf hakimiyeti ise sadece kendi varlığını değil, Cumhuriyetçiler iktidara gelirken başkan seçilen Trump'ın vergi indirimleri ve toplu sınırdışı etme gibi iddialı gündemini de tehdit ediyor.

Yeni seçilen Temsilciler Meclisi üyeleri, Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Lisa McClain’in Johnson'ın adaylığını açıklamasıyla oy kullanmaya başladı.

McClain, “Hiçbir meclis başkanı mükemmel değil. Ancak amaç, ülke için ortak öncelikler doğrultusunda ilerleme kaydetmek. Hiçbirimiz tam olarak istediğimizi elde edemeyeceğiz” dedi.

Demokratlar ise, kendi liderleri New Yorklu Hakeem Jeffries'i, Cumhuriyetçi Parti çoğunluğu altındaki “kaos ve işlevsizlik” karşısında uzlaşma ve başarı geçmişi olan tek kişi olarak aday gösterdiler.

Temsilciler Meclisi üyesi Pete Aguilar, Jeffries için “Temsilciler Meclisi Demokratları bu meclisteki en güçlü yasama liderinin arkasında birleşti” dedi ve Johnson'ı önemli yasaların geçmesini sağlamak için birçok kez oylarıyla desteklediklerini anlattı.

Kendi Cumhuriyetçi Partili meslektaşlarının muhalefetiyle karşılaşan Johnson, gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışarak katı tutum benimseyenleri ikna ettikten sonra, kendine güvenli bir şekilde Temsilciler Meclisi’ne geldi.

Trump'ın 2024 seçim zaferinin 6 Ocak Pazartesi günü Kongre tarafından tescil edilmesi, Johnson'ın başarısızlığı halinde, Temsilciler Meclisi Başkanı olmaması nedeniyle karmaşaya sahne olabilirdi.

Trump desteğini yineledi

Cumhuriyetçileri’n kesin gözüyle baktığı Trump'ın desteği bile Johnson'ın görevde kalacağının garantisi değildi.

Johnson Kongre binasına girerken “Drama için vaktimiz yok” dedi.

Louisianalı Cumhuriyetçi Parti üyesi Johnson, Trump'tan yeni bir destek işareti aldı. Trump sosyal medyada “Bugün Mike için kazanılacak bir zafer Cumhuriyetçi Parti için büyük bir zafer olacaktır” diye yazdı.



Brezilya: Endonezya BRICS'e tam üye oldu

BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
TT

Brezilya: Endonezya BRICS'e tam üye oldu

BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)

Brezilya hükümetinin dün yaptığı açıklamaya göre Endonezya, Çin, Hindistan ve Rusya gibi gelişmekte olan ekonomileri bir araya getiren BRICS grubuna tam üye olarak resmen katıldı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Güneydoğu Asya'nın en kalabalık ülkesinin ‘küresel yönetişim kurumlarında reform yapma arzusunu diğer üyelerle paylaştığını ve Küresel Güney içindeki iş birliğine olumlu katkıda bulunduğunu’ vurguladı.

Endonezya'nın adaylığı Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 2023 BRICS Zivesi'nde onaylanmıştı.

Brezilya 2025 yılında grubun başkanlığını üstlenecek. BRICS grubu, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor ancak diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişliyor.

sdvfbg
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi Ağustos 2023'teki BRICS Zirvesi sırasında. (AFP)

BRICS üyesi ülkeler 2022 yılında dünya nüfusunun yüzde 41'ini, küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 24'ünü ve küresel ticaretin yüzde 16'sını temsil ediyordu.

BRICS, Batı'nın ekonomik hakimiyetine karşı 2009 yılında kuruldu.

‘Küresel Güney’ ülkeleri arasında iş birliği ve çok taraflı kurumların reformu, 1 Ocak'ta resmen başlayan Brezilya BRICS başkanlığının belirtilen öncelikleri arasında.

Solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine göre hedeflerden biri de üye ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak için ‘ödeme araçlarını geliştirmek’.

Rusya'nın Kazan kentinde kasım ayında düzenlenen son BRICS zirvesinde BRICS ülkeleri, ABD dolarının alışverişlerde referans para birimi olarak kullanılmasından vazgeçilmesi olasılığını gündeme getirdi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, doların yerini alacak ‘yeni bir BRICS para birimi’ oluşturmaları halinde grubu ‘yüzde 100 gümrük vergisi’ ile tehdit etti.

Bu yılki BRICS zirvesinin temmuz ayında, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılması planlanıyor.