Meşhur gerilimin senaryosu Denzel Washington için "10 kez yeniden yazılmış"

The Independent'a konuşan yönetmen David Fincher, Gene Hackman'a filmde rol teklif ettikten sonra usta oyuncudan aldığı komik ve açık sözlü yanıtı da açıkladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Meşhur gerilimin senaryosu Denzel Washington için "10 kez yeniden yazılmış"

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

David Fincher, 1995 yapımı gerilim filmi Yedi'nin (Se7en) senaryosunun Denzel Washington'a uygun olması için "10 ya da 11 kez" yeniden yazılmasına rağmen aktörün rolü geri çevirdiğini açıkladı.

Washington'ın Yedi'yle bağlantısı ilk kez 2012'de açığa çıkmıştı. Oscar ödüllü oyuncu, filmde rol almayı reddettiğini ve bunun profesyonel hayatındaki en büyük pişmanlıklarından biri olduğunu söylemişti. Filmi neden geri çevirdiğini detaylandırmamıştı. Yedi'nin yeniden gösterime girmesiyle The Independent'a konuşan Fincher da Washington'ın filmi niye kabul etmediğini bilmediğini söyledi çünkü Fincher'ın kendisi projeye yönetmen olarak katılmadan çok daha önce teklif yıldıza gitmişti.

Fincher "Denzel'in menajeri sonunda Yedi'nin yapımcılığını üstlendi ama bence bu bir tür değiş tokuştu" diye anlattı.

'Eğer filmin yapımcısı olursam Denzel'i alabilirsiniz' gibi bir şeydi.

Fincher şöyle devam etti:

Bana Denzel'in senaryoyu okuduğu, beğenmediği ve senaryonun ona uyması için 10 ya da 11 kez yeniden yazıldığı söylendi. Denzel'in kabul etmesini sağlamak için bıktıracak kadar çok kez yeniden yazılmış. Ama ben projeye dahil olduğumda Denzel çoktan teklifi reddetmişti.

Dövüş Kulübü (Fight Club), Sosyal Ağ (The Social Network) ve Zodiac'ı da çeken yönetmen, filmde oynama şansını geri çeviren tek kişinin Washington olmadığını söyleyerek Yedi'yi reddeden aktörlere Al Pacino'yu da örnek verdi.

Fincher "Başlangıçta teklif gönderdiklerimin neredeyse hepsi reddetti" dedi.

(Filmin seri katili) John Doe'yu oynaması için Ned Beatty'ye teklif gönderdim ve o durup düşünmedi bile. Gene Hackman'la ilgileniyordum ve onunla yaklaşık 20 dakika görüştüm ve Gene 'Ben gece çekmem' dedi. Ben de 'Sizinle tanışmak çok güzeldi, büyük bir hayranınızım ama filmin yarısı gece geçiyor, bunu değiştirmek mümkün değil' dedim.

Fincher, Morgan Freeman ve Brad Pitt nihayet projeye dahil olana dek filmde suçlarını 7 ölümcül günaha göre şekillendiren bir seri katili araştırmakla görevli iki baş dedektifi oynayacak kişileri bulmakta zorlanmış.

Yönetmen "Neredeyse herkes filmin başa çıkamayacakları kadar ürkütücü olduğunu düşünmüştü" dedi.

Fincher, klasik filmin, bizzat kendisi tarafından yürütülen ve orijinal kamera negatifinden elde edilen, yapım aşaması yıllar süren 4K versiyonuyla yeniden gösterime girmesini kutlamak üzere The Independent'a konuştu.

Dünya çapında 300 milyon dolardan fazla hasılat elde eden ve Kevin Spacey'nin de rol aldığı film, bu ay Londra'daki IMAX sinemalarında gösterime girecek. Yedi, Türkiye'deyse 25 Ocak'ta vizyonda olacak.

Independent Türkçe 



Plüton, en büyük uydusunu "öpüp yakalamış"

Plüton (altta) ve Charon birbirlerinin etrafında dönüyor (NASA)
Plüton (altta) ve Charon birbirlerinin etrafında dönüyor (NASA)
TT

Plüton, en büyük uydusunu "öpüp yakalamış"

Plüton (altta) ve Charon birbirlerinin etrafında dönüyor (NASA)
Plüton (altta) ve Charon birbirlerinin etrafında dönüyor (NASA)

Bilim insanları, cüce gezegen Plüton'un en büyük uydusu Charon'u "öpüp yakalama" dedikleri bir süreçle yörüngesine aldığını öne sürdü. 

Plüton'un 5 uydusundan en büyüğü Charon, cüce gezegenin yarısı kadar. Araştırmacılar Charon'un, büyük bir cismin Plüton'la çarpışması sonucu ortaya çıktığını düşünüyordu. 

Çarpışmada uzaya saçılan maddenin bir araya gelerek uyduyu oluşturduğu ve Plüton'un yörüngesine girdiği tahmin ediliyordu. Ay'ın da benzer bir şekilde oluştuğu kabul ediliyor. 

Ancak hakemli dergi Nature Geoscience'ta 6 Ocak Pazartesi günü yayımlanan makaleye göre Plüton ve Charon'un daha farklı bir geçmişi var.

Arizona Üniversitesi'nden Dr. Adeene Denton liderliğindeki ekip, iki cismin gücünü de hesaba kattıkları bilgisayar modelleri oluşturarak sistemin nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalıştı.

Dr. Denton, galaksiler veya dev gezegenler arasındaki çarpışmada gücün dikkate alınmadığını ancak Plüton ve Charon gibi küçük cisimlerde bunun kritik bir rol oynadığını söylüyor.

Mars büyüklüğünde bir cisim Dünya'ya çarptığında uzaya erimiş materyal saçılmış ve bu maddeden Ay oluşmuştu.

Dr. Denton, "Plüton ve Charon farklı; daha küçük ve daha soğuklar ve esasen kaya ve buzdan oluşuyorlar. Bu maddelerin gerçek gücünü hesaba kattığımızda, hiç beklemediğimiz bir şey keşfettik" diye açıklıyor.

Araştırmacılar Charon'un, Plüton'a çarptığını ve iki cismin kardan adam gibi bir süre birbirine yapışmış halde kaldıktan sonra ayrıldığını öne sürüyor. 

Bu süreçte bir miktar madde alışverişi yapılsa da her iki cismin de büyük ölçüde ayrı ve sağlam kaldığı düşünülüyor.

Dr. Denton "Gezegen çarpışma senaryolarının çoğu 'vur ve kaç' ya da 'sıyır ve birleş' diye sınıflandırılıyor. Bizim keşfettiğimiz ise tamamen farklı bir şey" diyerek ekliyor:

Cisimlerin çarpışarak kısa bir süre birbirine yapıştığı ve ardından kütleçekimsel bağı koruyarak ayrıldığı bir 'öp ve yakala' senaryosu sözkonusu.

Araştırmacılar Plüton'un diğer küçük uydularının bu çarpışmada salınan maddeden oluşup oluşmadığını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Ayrıca Kuiper Kuşağı'nda büyük bir uyduya sahip pek çok cisim olduğu için "öp ve yakala" yaygın bir süreç olabilir. 

Dr. Denton çarpışmanın Plüton ve Charon'un jeolojik evrimini etkilediğini ve yeraltı okyanusları meydana getirmiş olabileceğini düşünüyor. 

Araştırmacı, "Bu ilk şekillenmenin Plüton'un jeolojik evrimini nasıl etkilediğini anlamakla özellikle ilgileniyoruz" diyerek ekliyor: 

Çarpışmadan kaynaklanan ısı ve ardından gelen gelgit kuvvetleri, bugün Plüton'un yüzeyinde gördüğümüz özelliklerin şekillenmesinde kritik bir rol oynamış olabilir.

Independent Türkçe, IFLScience, Guardian, Nature Geoscience