Sevilen aksiyonun yönetmeni: Üç film daha yolda

Sevilen aksiyonun yönetmeni: Üç film daha yolda
TT

Sevilen aksiyonun yönetmeni: Üç film daha yolda

Sevilen aksiyonun yönetmeni: Üç film daha yolda

ABD'de dün gösterime giren Suç Takımı 2: Pantera'nın (Den of Thieves 2: Pantera) yönetmeni Christian Gudegast, seriye üç film daha eklemeyi planladığını açıkladı.

2018'de vizyona giren Suç Takımı'nda (Den of Thieves) Amerikan Merkez Bankası'nı soymak gibi zorlu bir göreve kalkışan bir grup suçlunun hikâyesi anlatılıyordu. 

İkinci filmse hikayeyi Avrupa'ya taşıyor. Gerard Butler'ın canlandırdığı Big Nick, Avrupa'ya geri dönüp elmas hırsızlarının ve Pantera mafyasının tehlikeli dünyasına karışan Donnie'nin peşine düşüyor.

Suç Takımı 2: Pantera'nın erken gösterimi sonrasında Collider'a konuşan Christian Gudegast, gelecek filmlerde Big Nick O'Brien'ın sınırlarını zorlayacaklarını söyledi. 

54 yaşındaki Amerikalı sinemacı özellikle Brezilya, Afrika ve Güneydoğu Asya'daki soygunların dikkatini çektiğini bildirdi:

Oralarda tamamen farklı suç dünyaları var. Yeraltıyla, karakterleriyle, her şeyiyle…

"Üçüncü film için nereyi tercih edersin?" sorusuna da "Afrika" yanıtını verdi

Yönetmen Christian Gudegast, 5 filmlik serinin O’Shea Jackson Jr.'ın canlandırdığı Donnie ve 55 yaşındaki Butler'ın hayat verdiği Big Nick O'Brien'ı merkezi karakterler olarak işlemeyi sürdüreceğini ifade etti.

Gudegast, mevcut koşullarda böylesi bir seriyi yapmanın çok zor olduğunu belirtirken film serisi için bir dünya yaratmaktan dolayı büyük heyecan duyduğunu da sözlerine ekledi.

40 milyon dolarlık bütçeyle çekilen Suç Takımı 2: Pantera, perşembe günkü ön gösterimlerde 1,35 milyon dolar kazanmayı başladı. 

İlk yapımsa ön gösterimde 950 bin dolar kazanmıştı. Suç Takımı'nın toplam gişe hasılatı 80 milyon dolar olmuştu. 

Yeni filmin Türkiye'deki vizyon tarihi 21 Şubat olarak bildirildi.

Independent Türkçe, Variety, Collider



Florür seviyesi ve çocuk zekası arasında bağlantı kuran çalışma tartışma yarattı

Bilim insanları sudaki florürün dişlere faydası hakkında bölünmüş durumda (Unsplash)
Bilim insanları sudaki florürün dişlere faydası hakkında bölünmüş durumda (Unsplash)
TT

Florür seviyesi ve çocuk zekası arasında bağlantı kuran çalışma tartışma yarattı

Bilim insanları sudaki florürün dişlere faydası hakkında bölünmüş durumda (Unsplash)
Bilim insanları sudaki florürün dişlere faydası hakkında bölünmüş durumda (Unsplash)

Yüksek florürün çocuklarda IQ düşüklüğüne neden olduğunu öne süren araştırma tartışmalara yol açtı. 

ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, 10 ayrı ülkede yüksek florürle çocukların zeka seviyesi arasındaki ilişkiyi inceleyen 74 araştırma detaylıca analiz edildi.

Bulguları hakemli dergi JAMA Pediatrics'te 6 Ocak'ta yayımlanan araştırmada su ve farklı yollarla yüksek florüre maruz kalmanın çocukların IQ'sunda ciddi gerilemeye yol açtığı sonucuna varıldı. 

Araştırmacılar idrar örneklerinde florürün her 1 ppm'lik (milyonda bir parçacık) artışına karşılık çocukların IQ'sunun 1,63 oranında gerilediğini tespit etti. 

Ancak bazı uzmanlar, araştırmanın neden-sonuç ilişkisi kurmadığına dikkat çekiyor. Diğerleri de incelenen ülkelerin, ABD sularındaki florür oranını yansıtmadığını söyleyerek itiraz ediyor. 

ABD'de halihazırda içme suyu için tavsiye edilen florür oranı 0,7 ppm ancak New York Times'a göre milyonlarca Amerikalı farklı kaynaklardan daha yüksek seviyede florür barındıran sular içiyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye'de izin verilen düzeyin 1,5 ppm olduğunu ifade ediyor.

Yeni araştırmada, 1,5 ppm'nin altındaki seviyelerle çocuklardaki IQ düşüşü arasında kayda değer bir bağlantı görülmedi. 

Ancak bazı bilim insanları ve diş hekimleri, yeni araştırmanın kusurları olduğunu belirtiyor. Iowa Üniversitesi'nden Dr. Steven M. Levy, analize dahil edilen çalışmaların çoğunun çok düşük kalitede olduğunu söyleyerek bulguların net bir sonuç sunmadığını ifade ediyor. 

Ayrıca bu çalışmaya dayanarak ABD sularındaki florür seviyesinde değişiklik yapılmaması gerektiğini düşünüyor. 

Yeni çalışmanın bulguları, Donald Trump'ın ikinci döneminde Sağlık Bakanı yapmayı planladığı Robert F. Kennedy Jr.'ın görüşleriyle paralellik gösteriyor.

RFK Jr., 5 Kasım'daki başkanlık seçiminden önce yaptığı açıklamada, içme suyundan florürün çıkarılmasını tavsiye etmeyi planladığını söylemişti.

Diğer yandan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, suya florür eklemenin diş sağlığına iyi geldiğini ve çürükleri önlediğini belirtiyor. Ayrıca içme suyuna düşük seviyede florür eklenmesi, kamu sağlığı açısından son 100 yılın en büyük başarılardan biri kabul ediliyor.

Fakat bazı araştırmalarda, florürün içme suyuna değil, diş macunlarına eklenmesi sayesinde böyle bir fayda sağladığı öne sürülüyor. 

Ancak başka çalışmalarda, sudan florürün çıkarıldığı bazı ülkelerde çürüklerde artış yaşandığı gözlemlenmişti.

Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nün eski direktörü Dr. Linda Birnbaum, 1,5 ppm'nin altındaki florür seviyelerinin potansiyel etkilerine dair daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Dr. Birnbaum'a göre, yer almadığı yeni çalışma florüre maruz kalmanın, çocuklarda IQ düşüşüne yol açabileceğini gösteriyor. 

Bilim insanı, hamilelerin, bebeklerin ve emziren annelerin florür içermeyen su tüketmesini tavsiye ediyor . 

Makalenin başyazarı Dr. Kyla Taylor da "Hamile kadınların ve çocukların birçok kaynaktan florür aldığına, maruz kaldıkları toplam florür miktarının çok yüksek olduğuna ve bunun fetüs, bebek ve çocuk nörogelişimini etkileyebileceğine dair endişeler var" diyor.

Dr. Taylor yeni çalışmanın, florürün geniş çaplı halk sağlığı etkilerin değerlendirmeyi amaçlamadığını da ekliyor.

Independent Türkçe, New York Times, CNN, JAMA Pediatrics, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası