İsrail hükümeti Hamas'la ateşkes anlaşmasını onayladıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/ortado%C4%9Fu/5102526-i%CC%87srail-h%C3%BCk%C3%BCmeti-hamasla-ate%C5%9Fkes-anla%C5%9Fmas%C4%B1n%C4%B1-onaylad%C4%B1
İsrail hükümeti Hamas'la ateşkes anlaşmasını onayladı
Hamas'ın elindeki rehinelerin yakınları İsrail başbakanlık konutunun önünde toplandı (AP)
Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan kısa resmî açıklamaya göre, İsrail hükümeti bu sabah Hamas ile Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını öngören ateşkes planını onayladı.
Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi tarafından yayınlanan açıklamada, “Hükümet rehinelerin serbest bırakılması planını onayladı. Rehinelerin serbest bırakılması planı 19 Ocak 2025 Pazar günü yürürlüğe girecek” denildi.
Şarku’l Avsat’ın Axios haber sitesinden aktardığına göre güvenlik kabinesi üyelerinden biri, 24 bakanın anlaşma lehinde oy kullandığını, 8 bakanın ise anlaşmaya karşı çıktığı belirtti.
İsrail, Doğu Kudüs'te bir binayı yıkarak onlarca Filistinliyi yerinden ettihttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5222180-i%CC%87srail-do%C4%9Fu-kud%C3%BCste-bir-binay%C4%B1-y%C4%B1karak-onlarca-filistinliyi-yerinden-etti
İsrail, Doğu Kudüs'te bir binayı yıkarak onlarca Filistinliyi yerinden etti
Filistinli bir adam, İsrail güçlerinin Doğu Kudüs'teki bir binayı yıkmasını izliyor. (Reuters)
İsrail makamlarına bağlı iş makineleri, bugün Doğu Kudüs’te ruhsatsız inşa edildiği gerekçesiyle dört katlı bir binanın yıkımına başladı. Binada 100’den fazla Filistinlinin yaşadığı belirtilirken, sakinler yıkımı ‘bir felaket’ olarak nitelendirdi. İnsan hakları örgütleri ise bunun 2025 yılı içinde gerçekleştirilen en büyük yıkım olduğunu açıkladı.
Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs Valiliği, söz konusu yıkımı kınayarak, bunun ‘zorla yerinden etme politikası’ kapsamında değerlendirildiğini bildirdi.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir yakınlarında yer alan Silvan beldesindeki mahalleye, İsrail polisinin oluşturduğu güvenlik kordonu eşliğinde üç iş makinesi girdi. Makineler, aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu 10’dan fazla ailenin yaşadığı binayı yıkmaya başladı.
Binada eşi ve beş çocuğuyla birlikte yaşayan Iyd Şavar, yıkımın ‘tüm sakinler için bir trajedi’ olduğunu söyledi.
Doğu Kudüs'te bir binayı yıkan İsrail buldozerleri (AFP)
Şavar, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Kapıyı biz uyurken kırdılar. Kıyafetlerimizi değiştirmemizi ve sadece gerekli evrak ve belgeleri almamızı istediler, eşyalarımızı çıkarmamıza izin vermediler” dedi. Gidecek bir yeri olmadığını belirten Şavar, yedi kişilik ailesinin araçta kalmak zorunda olduğunu söyledi.
AFP muhabirleri, bina sakinlerinin gözleri önünde üç buldozerin yıkım çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Yıkımı izleyen bir kadın, yaşadığı acı ve çaresizlikle “Burası benim yatak odam” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler, ciddi bir konut kriziyle karşı karşıya bulunuyor. İsrail’e bağlı belediye, Filistinlilere çok sınırlı sayıda inşaat izni verirken, bu izinlerin nüfus artışıyla uyumlu olmadığı belirtiliyor.
Filistinliler ve insan hakları savunucuları, bu kısıtlamaların demografik büyümeyi dikkate almadığını ve konut yetersizliğine yol açtığını vurguluyor.
Yıkıma katılan İsrail buldozerleri (EPA)
İsrail makamları, Doğu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinliler tarafından inşa edilen yapılar için düzenli olarak yıkım operasyonları gerçekleştiriyor.
Filistinliler, Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak devletlerinin başkenti olarak talep ederken, İsrail kentin tamamını kendi başkenti olarak görüyor.
Doğu Kudüs’te 360 binden fazla Filistinli yaşarken, bölgede yaklaşık 230 bin İsrailli bulunuyor.
Ramallah merkezli Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs Valiliği, söz konusu yıkımı ‘savaş suçu ve insanlığa karşı suç’ olarak nitelendirdi. Açıklamada, bu uygulamaların, Filistinli vatandaşları zorla yerinden etmeyi ve Kudüs kentini asli sakinlerinden arındırmayı hedefleyen sistematik bir politikanın parçası olduğu ifade edildi.
Doğu Kudüs'te bir binayı yıkan İsrail buldozerleri (Reuters)
İsrailli insan hakları örgütleri Ir Amim ve Bimkom, ortak açıklamalarında, binanın ‘önceden herhangi bir uyarı yapılmaksızın’ yıkılmaya başlandığını bildirdi. Açıklamada, yıkımın, ailelerin avukatları ile Kudüs Belediyesi’nden bir yetkili arasında, ‘binanın statüsünün düzenlenmesine yönelik olası adımların ele alınacağı’ planlı bir toplantıdan sadece saatler önce gerçekleştirildiği vurgulandı.
Örgütlere göre bu yıkım, ‘2025 yılı içinde Kudüs’te gerçekleştirilen en büyük yıkım operasyonu’ niteliğini taşıyor. Açıklamada ayrıca, bu yıl Doğu Kudüs’te yaklaşık 100 ailenin evsiz kaldığı belirtildi.
AFP’nin sorularına yanıt veren İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi ise binanın ‘ruhsatsız inşa edildiğini’ ve yapı hakkında 2014 yılından bu yana geçerli bir yargı kararı bulunduğunu açıkladı. Belediye, binanın üzerinde bulunduğu arazinin ‘eğlence ve spor amaçlı’ olarak sınıflandırıldığını, konut alanı olmadığını da kaydetti.
Axios: İran'ın füze hareketleri İsrail'de endişelere yol açtıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/ortado%C4%9Fu/5221896-axios-i%CC%87ran%C4%B1n-f%C3%BCze-hareketleri-i%CC%87srailde-endi%C5%9Felere-yol-a%C3%A7t%C4%B1
Tahran'da İran'a ait bir balistik füze, Yüksek Lider Ali Hamaney ve İsrail saldırılarında öldürülen Devrim Muhafızları komutanlarının resimlerinin bulunduğu bir pankartın yanında sergileniyor (Arşiv- Reuters)
TT
TT
Axios: İran'ın füze hareketleri İsrail'de endişelere yol açtı
Tahran'da İran'a ait bir balistik füze, Yüksek Lider Ali Hamaney ve İsrail saldırılarında öldürülen Devrim Muhafızları komutanlarının resimlerinin bulunduğu bir pankartın yanında sergileniyor (Arşiv- Reuters)
Axios haber sitesi dün İsrail ve Amerikan kaynaklarına atıfta bulunarak, İsrail'in Trump yönetimini İran Devrim Muhafızları'nın füze tatbikatını İsrail'e saldırı düzenlemek için bir kılıf olarak kullanabileceği konusunda uyardığını bildirdi.
İsrail kaynakları, İsrail ordusunun risk toleransının eskisine göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu ve İsrail istihbarat teşkilatlarının İran füze hareketlerini tespit ettikten sonra Tel Aviv'de endişelerini dile getirdiğini belirtti.
Axios, İsrail kaynaklarının kendilerine İsrail istihbaratının İran'ın füze yeteneklerini yeniden inşa ettiğine dair işaretler gördüğünü bildirdiğini aktardı.
Axios'a göre İran'ın saldırı olasılığı yüzde 50'den az olsa da Amerikan haber sitesi en büyük tehlikenin, her iki tarafın da diğerinin saldırı hazırlığı içinde olduğuna inanmasıyla, İsrail ve İran arasında savaşa yol açabilecek bir yanlış hesaplamada yattığını vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın Axios'tan aktardığı habere göre, ABD Merkez Komutanlığı Başkanı Brad Cooper dün İsrail'i ziyaret ederek, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ile İran'la ilgili endişeleri görüştü ve Zamir, olası bir İran saldırısına karşı ABD ile yakın koordinasyon çağrısında bulundu.
ABD, Katar, Mısır ve Türkiye Gazze'de itidal çağrısında bulunduhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5221601-abd-katar-m%C4%B1s%C4%B1r-ve-t%C3%BCrkiye-gazzede-itidal-%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1nda-bulundu
ABD, Katar, Mısır ve Türkiye Gazze'de itidal çağrısında bulundu
Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff, Berlin'deki Şansölyelik binasında (EPA)
ABD, Katar, Mısır ve Türkiye, dün Miami'de yapılan görüşmelerin ardından ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff'a göre, Gazze ateşkesine taraf olan ülkeleri taahhütlerine uymaya ve itidal göstermeye çağırdı.
Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre üç ülkenin yetkilileri, Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Wittkoff ile 10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkesin ilk aşamasını gözden geçirmek üzere bir araya geldi.
Witkoff, X platformunda yayınlanan açıklamada şunları söyledi: "Başkan tarafından ortaya konan 20 maddelik barış planına olan tam bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz ve tüm tarafları taahhütlerini yerine getirmeye, itidal göstermeye ve izleme düzenlemeleriyle iş birliği yapmaya çağırıyoruz."
Gazze'deki sivil savunma yetkilileri, cuma günü bir sığınağı hedef alan İsrail hava saldırısında 6 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden beri İsrail ateşiyle öldürülen Filistinlilerin sayısını 400 kişiye çıkardı.
İsrail, Hamas'ı ateşkesi ihlal etmekle defalarca suçladı; ordu, ekim ayından bu yana Filistin topraklarında üç askerinin öldüğünü bildirdi.
Dün yayınlanan bir açıklamada, insani yardımın genişletilmesi, rehinelerin cesetlerinin iadesi, İsrail güçlerinin kısmi çekilmesi ve düşmanlıkların azaltılması da dahil olmak üzere barış anlaşmasının ilk aşamasında ilerleme kaydedildiği belirtildi.
Dört ülke, anlaşmanın ikinci aşamasında öngörülen bir adım olan "geçici bir yönetimin yakın vadede kurulması ve faaliyete geçirilmesi" çağrısında bulundu ve uygulanmasına ilişkin istişarelerin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini belirtti.
Anlaşmaya göre, İsrail Gazze'deki mevcut mevzilerinden çekilecek, Hamas'ın yerine Filistin topraklarının yönetimini geçici bir otorite devralacak ve uluslararası bir istikrar gücü konuşlandırılacak.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio cuma günü ülkelerin istikrar gücüne katkıda bulunacakları umudunu dile getirirken, Hamas'ın silahsızlandırılması çağrısında da bulundu ve bu adımın barış planının başarısı için hayati önem taşıdığını vurguladı.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة