Moskova-Tahran anlaşmasının İranlılar arasındaki “kötü şöhretli” yankısı

Gözlemciler bu durumu, Dini Lider’in adamları tarafından daha önce verilen ve ülkenin Kafkasya'da geniş topraklar kaybetmesine neden olan tavizlere benzetiyor

Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de aralarında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın birer kopyasını tutarken (AFP)
Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de aralarında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın birer kopyasını tutarken (AFP)
TT

Moskova-Tahran anlaşmasının İranlılar arasındaki “kötü şöhretli” yankısı

Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de aralarında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın birer kopyasını tutarken (AFP)
Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de aralarında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın birer kopyasını tutarken (AFP)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın yemin ederek göreve başlamasına birkaç gün kala Moskova'ya yaptığı ziyaret sırasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Ekonomik, ticari, askeri, savunma ve güvenlik alanlarının yer aldığı geniş bir yelpazeyi kapsayan anlaşma, Moskova ve Tahran'ın uluslararası tecritten kurtulma ve kendilerine uygulanan yaptırımların şiddetini en aza indirme çabalarının da bir göstergesi oldu.

Pezeşkiyan, Putin ile görüşmesi sırasında İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney'in, bölge hükümetlerinin kendi işlerini yönetmeleri gerektiğini ve politikalarını uygulamak için uzak bölgelerden güç getirmeye gerek olmadığını, çünkü bunun bölgede kaosa yol açacağını söylediğini aktardı. Putin ise buna, İran ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin Hamaney'in gözlemleri ve yönetimi temelinde yürütüldüğünü vurgulayarak karşılık verdi.

Çok taraflı sistem

İki lider, Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı imzaladıkları sırada Tahran ve Moskova arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Pezeşkiyan Putin'e, hükümetinin, böyle bir anlaşmanın uygulanmasının önündeki tüm engelleri kaldıracağı güvencesini verirken Putin, anlaşmanın Buşehr Nükleer Santrali’nin genişletilmesi ile enerji, ulaştırma ve ulaşım altyapısı alanlarını kapsadığını açıkladı.

Pezeşkiyan, Rusya'ya gelmeden önce Tacikistan'ı ziyaret etmişti. Bu ziyaret sırasında Hamaney, X hesabından yaptığı açıklamada, “Küresel gelişmelerin geleceği, Amerika'nın tecridine yol açacak çok taraflı bir sistemin yaratılmasını ve Asya'nın bilim, ekonomi, siyasi ve askeri yeteneklerin merkezi haline gelmesini vaat ediyor” ifadelerini kullandı. Hamaney, “Şiddet ve adaletsizliğe karşı direniş fikri genişleyecek” iddiasında bulundu.

Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de uzun basın toplantısı düzenlediler (AFP)Pezeşkiyan ve Putin Kremlin'de uzun basın toplantısı düzenlediler (AFP)

Aralarında İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi'nin de bulunduğu İranlı yetkililer, Rusya ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının aslında iki ülkenin 2010 yılında imzaladığı anlaşmanın güncellenmiş bir versiyonu olduğunu söylüyor.

Merhum İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran'da iktidara geldikten birkaç gün sonra Moskova'ya giderek Putin'le İran rejiminin Rusya için stratejik bir ortak olduğu konusunda güvence veren anlaşmayı bazı değişikliklerle canlandırmaya çalışmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, anlaşmanın yeni halinin 2024 yılından beri hazır olduğunu ve iki tarafın anlaşmayı imzalamak için doğru zamanı beklediğini söyledi.

Savunma angajmanları

Her iki taraf da anlaşmanın ‘ikili iş birliğini ve ilişkileri güçlendirmeyi’ amaçladığını iddia ederken gözlemciler, Moskova ve Tahran'ın mevcut siyasi konumlarını, uluslararası yaptırımlarla maruz kaldıkları izolasyonu ve anlaşmanın Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşüyle aynı zamana denk gelmesini dikkate aldıklarını düşünüyor.

Anlaşmanın imzalanmasına eşlik eden tutumlar ve özellikle İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney'in sosyal medyada paylaştığı mesajlar, anlaşmanın ticari ve ekonomik olmaktan çok güvenlik ve savunma amaçlı olduğunu gösteriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova ve Tahran arasında yapılan yeni anlaşmanın, iki ülkenin savunma angajmanlarını resmileştirdiğini açıkladı.

İran'ın Moskova Büyükelçisi Kazım Celali'ye göre anlaşma teknoloji, bilgi ve siber güvenlik, nükleer enerji alanında iş birliği, terörle mücadele, Hazar Denizi'nde bölgesel ve çevresel iş birliği, kara para aklama ve organize suçlar gibi çeşitli alanları kapsayan 47 madde içeriyor. Anlaşmada ayrıca askeri alanda eğitim ve ortak yenilikler de yer alıyor.

İranlı kaynaklar, anlaşmanın iki ülkenin kendilerine saldıranlara destek ya da yardım etmesini engelleyen ve topraklarının herhangi birine karşı düşmanca eylemlerde bulunmak için kullanılmasına izin vermelerini önleyen bir maddenin de olduğunu söyledi.

İki taraf, ABD de dahil olmak üzere yasadışı yaptırımlara karşı koyma ve uluslararası çevrelerde birbirlerini destekleme sözü verdi. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı analize göre bu madde, İran'a yönelik yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesi halinde Rusya'yı zora sokabilir. Çünkü Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimî üyesi ve BMGK’nın kararlarını uygulamakla yükümlü.

Bu zorlu durum, Avrupa ülkeleri İran'a daha fazla yaptırım uygulayarak baskı yapma konusunda ‘tetiği çekme’ politikasına başladığında ortaya çıkabilir.

İran kamuoyu, Rusya ile İran arasındaki stratejik anlaşmanın Trump'ın yakında yemin ederek başkanlık görevine başlamasıyla eşzamanlı imzalanmasının, İran rejiminin devamlılığını ve ABD'nin seçilmiş Başkanı Trump’ın Tahran'a karşı uygulayabileceği artan baskı karşısında ayakta kalmasını amaçladığını düşünüyor.

Gözlemciler, İran rejiminin Batı'ya karşı düşmanlığı çerçevesinde Rusya’ya ve Çin'e özel imtiyazlar tanıdığını ve bu imtiyazların ‘yeni bir dünya düzeni kurma’ bahanesiyle yapıldığını söylüyor. Hamaney'in Rusça hesabından yaptığı paylaşım da bu iddiaları doğrular nitelikte.

İran ve Rusya arasında yapılan 20 yıllık anlaşma, özellikle de kamuoyu Kremlin ile ilişkilerde geçmişteki kötü deneyimleri hatırladığından, Tahran'ın Moskova'ya büyük tavizler verdiğine inanan İranlar tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor. Bazı vatandaşlar bu anlaşmayı, İran'ın Kafkasya bölgesinde geniş topraklar kaybettiği Türkmençay Antlaşması ve Gülistan Anlaşması gibi anlaşmalara benzetiyor.



Trump'ın göreve başlamasından önce onlarca diplomat ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa etti

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump'ın göreve başlamasından önce onlarca diplomat ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa etti

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump (Reuters)

Onlarca üst düzey diplomat, seçilmiş Başkan Donald Trump'ın yardımcılarından aldıkları talimat üzerine bugün ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa etti. Konuyla ilgili bilgi sahibi üç ABD'li yetkili Washington Post'a yaptıkları açıklamada, aralarında Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ve Enerji Kaynaklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Geoffrey Pyatt'ın da bulunduğu deneyimli isimlerin ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılacağını söyledi.

Her yeni gelen yönetimin ayrıcalığı olan istifa talebi, Başkan Biden'ın dört yıllık yönetiminin ardından Dışişleri Bakanlığı'nın yaklaşımını hızla değiştirme arzusuna işaret ediyor. Trump'ın temel öncelikleri arasında müttefiklere ve düşmanlara kapsamlı gümrük vergileri uygulamak, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek, İsrail ile Hamas arasında sürekli ateşkesi sağlamak ve milyonlarca belgesiz göçmeni sınır dışı etmek yer alıyor.

Trump'ın geçiş ekibinden bir yetkili, “Başkan Trump'ın ulusumuzun ve ABD'nin çalışan kadın ve erkeklerinin durumuna ilişkin vizyonunu paylaşan yetkilileri seçmemiz yerinde olacaktır. Düzeltmemiz gereken pek çok başarısızlık var ve bunun için aynı hedeflere odaklanmış kararlı bir ekip gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Trump'ın ekibi geçtiğimiz cuma günü, bakanlıkta sekreter yardımcısı ve diğer üst düzey pozisyonlarda görev yapan birçok yetkiliye pazartesi gününden sonra kendilerine ihtiyaç duyulmayacağını açıkça belirtti.

Bazı yeni başkanlar, seçtikleri atamalar Senato onayı alana kadar üst düzey görevlerde daha geniş bir diplomat havuzunu tutmayı tercih ediyor. Ancak Trump bunun yerine, bu hafta liderlik pozisyonları boşaldıkça çeşitli departmanların başına geçmek üzere 20'den fazla ‘kıdemli büro yetkilisinin’ seçilmesine izin verdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililer, bu yetkililerden bazılarının Trump'ın ilk döneminde Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde kilit görevlerde bulunduğunu söyledi.

Üst düzey yetkililerin ofise atandığını ilk duyuran Fox News oldu. Bass ve diğer kilit yetkililerin ayrılışı daha önce bildirilmemişti.

Trump, sadakatsiz ve gündemini baltaladığını düşündüğü federal bürokratlardan oluşan ve ‘derin devlet’ olarak adlandırdığı yapıyı ortadan kaldırmayı hedefleyen bir kampanya yürütmüştü. Dışişleri Bakanı olarak seçtiği Senatör Marco Rubio, Dışişleri Bakanlığı'nın Trump'ın ‘Önce Amerika’ gündemine öncelik vermesi gerektiğini söyledi ve bakanlığı ‘yeniden önemli’ hale getirme sözü verdi.

Rubio geçen hafta yaptığı açıklamada, “Son 20 yılda birden fazla yönetim altında gerçekleşen şey, Dışişleri Bakanlığı'nın etkisinin azalmasıdır. Kararlar alınırken bu masada olmalıyız. ABD Dışişleri Bakanlığı yaratıcı fikirlerin ve etkili uygulamanın kaynağı olmalı” ifadelerini kullandı.

İstifası istenen üst düzey bir yetkili, boşluğu doldurmaya yardımcı olmak için daha uzun süre görev yapmaya hazır olduğunu söyledi, ancak bunun Trump'ın kararı olduğunu vurguladı. Yetkili, “Hepimiz yeni ekibe başarılar dilemeliyiz” dedi.

İstifası istenen ikinci bir diplomat ise Trump'ın ekibinin konuyu profesyonelce ele aldığını ve talebin kişisel olmadığını açıkladığını söyledi. Diplomat, “Daha önce çalıştıkları ve tanıdıkları kişileri yerlerine getirmek istiyorlar” dedi.

Yeni yetkililer arasında Dışişleri Bakanlığı'nın İstihbarat ve Araştırma Bürosu olarak adlandırılan istihbarat kolunun başında bulunan Lisa Kenna da bulunuyor. Kenna, dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun özel sekreteri olarak görev yapıyordu. Kenna'nın bu görevi yeniden üstlenmesi ve aynı zamanda siyasi işlerden sorumlu müsteşar olarak görev yapması bekleniyor. Bu görev, Asya'dan Latin Amerika'ya, Afrika'dan Avrupa'ya bölgesel büroları denetleyen Dışişleri Bakanlığı'ndaki en zorlu görevlerden biri.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump'ın yardımcıları geçtiğimiz hafta, bakanlığın iş gücünü ve iç koordinasyonunu denetleyen üç üst düzey diplomattan (Dereck Hogan, Marcia Bernicat ve Alaine Teplitz) istifa etmelerini istedi.