Hamas lideri: Önümüzdeki aşamalarda müzakereler ilk aşamanın şartlarına göre devam edecek

Hamas, müzakerelerin devam ettiğini ancak şartlı olduğunu belirtti. (AFP)
Hamas, müzakerelerin devam ettiğini ancak şartlı olduğunu belirtti. (AFP)
TT

Hamas lideri: Önümüzdeki aşamalarda müzakereler ilk aşamanın şartlarına göre devam edecek

Hamas, müzakerelerin devam ettiğini ancak şartlı olduğunu belirtti. (AFP)
Hamas, müzakerelerin devam ettiğini ancak şartlı olduğunu belirtti. (AFP)

Hamas liderlerinden Basim Naim, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının insani bir aşama olduğunu belirterek, sonraki aşamalardaki müzakerelerin ilk aşamanın koşulları altında devam edeceğini söyledi.

Naim dün El-Aksa TV'ye verdiği röportajda, “İlk aşama çocukların, kadınların ve yaşlıların serbest bırakılacağı insani bir aşamadır” dedi. Naim, hareketin müzakerelerin her turunu ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesi şartına bağladığına dikkat çekti.

Anlaşmanın ilk aşaması pazar sabahı başladı ve 42 gün sürecek. Bu süre zarfında ikinci aşamanın uygulanması için müzakereler yapılacak.

Naim, anlaşmanın ilk haftasından sonra İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin batısındaki er-Reşid Caddesi'nden çekileceğini, yerinden edilmiş insanların herhangi bir kısıtlama ya da arama olmaksızın yaya olarak Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönebileceğini ve Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönen araçların elektronik taramadan geçirileceğini belirtti.

Naim, Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı’nın, yaralıların çıkışı ve yardımların girişi için anlaşmanın yedinci gününde çalışmaya başlayacağını kaydetti.

Anlaşmanın sonraki aşamalarına ilişkin olarak Naim, müzakerelerin ‘ilk aşamanın şartlarına göre devam edeceğini’ söyledi.

Müzakere turlarının ‘çetin geçtiğini ve her turda direnişin koşullarını yerine getirmeye istekli olduklarını’ belirten Naim, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ‘direnişin kararlılığının ardından direnişin koşullarına boyun eğdiğini’ kaydetti.

Naim, İsrail toplumunun Netanyahu üzerindeki baskısının ‘Netanyahu'nun direnişin şartlarına boyun eğmesindeki etkenlerden biri olduğunu’ ifade etti.

Hamas lideri, İsrail anlaşmaya bağlı kaldığı sürece hareketin de anlaşmaya bağlı kalacağını belirterek, “İsrail’in savaşa dönmesini engelleyecek çeşitli faktörler var… Biz onların anlaşmaya ihanet edeceklerini düşünmüyoruz. İşgal hükümeti ve ordusu gerçek bir çıkmazda ve savaşa dönmeme şanslarını arttıran siyasi ve askeri çöküş içinde” ifadelerini kullandı.

Naim şu anda Filistin'deki bölünmüşlüğü sona erdirmek ve ulusal birlik hükümeti kurmak amacıyla çabaların yoğunlaştığını söyledi.

Hamas lideri sözlerini şöyle noktaladı: “Gazze Şeridi'ndeki sahneyi yönetmek için Filistinli grupların üzerinde anlaştığı teknokrat bir hükümet kurmaya çalışıyoruz. Gazze'yi kurcalamaya ve dış tarafların müdahalesine bırakmayacağız.”



Esasa yönelik bir tartışma

 Lübnan'da üç Başkan Avn, Berri ve Selam’ın buluşması (AFP)
Lübnan'da üç Başkan Avn, Berri ve Selam’ın buluşması (AFP)
TT

Esasa yönelik bir tartışma

 Lübnan'da üç Başkan Avn, Berri ve Selam’ın buluşması (AFP)
Lübnan'da üç Başkan Avn, Berri ve Selam’ın buluşması (AFP)

Refik Huri

Lastik gibi uzayan anlaşma ve “Şii uyanışı” oyunu herkesin bildiği şekilde sonuçlandı; anlaşmanın pozisyonunun, rolünün ve kazanımlarının teyit edilmesi. Oyun, Şii İkilisinin anayasa ve anlaşmalar dışında oynadığı yılların ardından, Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın çabalarıyla Başbakan Nevvaf Selam'ın Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinden sonra söylediği gibi, “Taif Anlaşması uyarınca değiştirilen anayasa” söylemi üzerinde anlaşmaya varılmasıyla bitti. 1943’teki Ulusal Anlaşma’dan 1989’da Taif’te varılan Milli Mutabakat Belgesi’ne kadarki anlaşmaların özü okunmadan sona erdi.

1943 Anlaşması’nda “Ne Doğulu ne de Batılı hiçbir vesayet, hiçbir koruma, hiçbir ayrıcalık, hiçbir özel statü yoktur” ifadesi yer almaktaydı. Milli Mutabakat Belgesi’nde ve değiştirilen anayasada ise “Birlikte Yaşama Anlaşması’na aykırı hiçbir otoritenin meşruiyeti yoktur” denilmektedir. Anlaşmanın esasında, Lübnan çoğulculuğu içerisindeki her mezhep içinde çoğulculuğun var olması yatmaktadır. Özü ise mezhepler arasındaki ayrıntılar arasında değil, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki bir arada yaşamadır.

Büyük anayasa uzmanı Edmond Rabbat, “Anlaşma, anayasal hedefe hizmet eden bir fonksiyon olarak var olmuştur. Dini ve bölgesel özellikleri özümseyen ve ulus-devleti kurmaya yönelen ulusal duygunun uygulanışını besleyen ulusal bir bütünleşmeye yol açmalıdır” diye yazar.

Hizbullah ve Emel Hareketi'nin arkasında durduğu mezhepsel anlaşmanın bütün bu bilimsel, pratik, anayasal ve sözleşme mantığıyla hiçbir ilgisi yoktur. Şii İkilisini endişelendiren, hiç kimsenin Lübnan toplumunun herhangi bir bileşeni için istemediği veya kendisine uygulamadığı dışlanma değil aksine, hegemonya ve onu kaybetmeye yönelik korkudur. Hegemonyayı geri kalanlar ile paylaşmanın zorluğudur. Siyasi Şiiliğin ulaştığı sonuç, kendisinden önce aşamalar halinde siyasi Maronizm ve siyasi Sünniliğin ulaştığı sonucun aynısıdır; ne silahla, ne sayıyla, ne düşman İsrail ile savaşarak, ne de Velayet-i Fakih’e bağlanarak sürekli bir hegemonya kurmaya imkân yoktur.

Lübnan, Suriye, Gazze ve bölgedeki muazzam dönüşümlere ve Gazze savaşı ile Lübnan’daki destek savaşının tehlikeli ve yıkıcı deneyimine rağmen, Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, “İslami direnişin devam edeceğini” ve meselenin “dini yükümlülük” olduğunu vurguluyor. Şeyh Naim’in görüşüne göre direniş “koşullara değil, ilkelere bağlıdır.” Koşullar değişir, ancak ilkeler sabit kalır. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı analize göre bu bağlamda Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General İsmail Kaani'nin “İran liderliğindeki direniş ekseninin Lübnan, Suriye, Irak, Yemen ve Filistin'de İmam Mehdi'nin zuhuruna ve hükümetinin kuruluşuna kadar faaliyet göstermeye devam edeceği” yönündeki sözleri, Hizbullah ile İran projesi arasındaki ideolojik bağın en açık ifadesidir.  Nitekim Gazze ve Lübnan savaşlarında yaşananlardan, Esed rejiminin devrilmesinden ve İran'ın Suriye'den çekilmesinden sonra bile Dini Lider Ali Hamaney'in tutumunda tek bir kelime bile değişiklik olmadı.

Direniş deneyiminin derin veya yüzeysel herhangi bir öz değerlendirmesinden bağımsız olarak, Lübnan'da İslami Direniş ile tartışma işte bu noktada başlıyor. Bu her zaman üzerinden atlanıp direniş ve Filistin'in kurtuluşu konusundaki pozisyona geçiş yapılmak istenen esasla ilgili bir tartışmadır. Sanki direniş Filistin’i kurtarmaya muktedirmiş ve Filistin’i karış karış özgürleştirmek mümkünken buna karşı çıkanlar varmış gibi. Burada mesele, iki taraf arasındaki bir anlaşmazlıktır. Bunlardan biri İsrail'in ortadan kaldırılmasını reddeden ABD, Avrupa, Rusya ve Çin'in pozisyonlarını, düşmanın gücünü ciddiye almadan Filistin'i kurtarmak için kalıcı bir savaş stratejisinde ısrar eden İran projesi ve onun kıyamet silahına bağlıdır. Diğer tarafı temsil eden Lübnan'daki çoğunluk ise

 krizlerle boğuşan ve Filistin davasında en büyük bedeli ödeyen ülke için sürekli savaşı ağır bir yük olarak görmektedir.

Anlaşmazlığın nedeni, direniş güçlü olmasına rağmen Lübnan'ı, liderlerini ve çevresini koruyamaz ve tabii ki Filistin'i özgürleştiremezken, Lübnan'dan kalkınma, bilimsel ilerleme, ulus-devlet inşası, hızlı teknolojik ilerleme ve yapay zekadan feragat etmesinin istenmesidir. Bir diğer anlaşmazlık konusu, bütün evlatları için nihai bir vatan olan ortak topraklarda, diğer ortaklara bakmaksızın, bir savaşa girişilmesidir. Üçüncüsü, “halk, ordu ve direniş” üçlemesi ile ilgilidir. Çünkü direniş halk ve ordunun görüşünü almadan hareket etmektedir.

En tehlikelisi ise Lübnan'ın ya direnişin gölgesinde kalacağı ya da İsrail'in boyunduruğu altına gireceği şeklinde tehlikeli ve yanlış bir denklemin ortaya atılmasıdır. Bu, Lübnan'ın, tarihinin ve kültürünün yok sayılmasıdır. İslami direniş olmadan ayakta kalamayacağına dair bir imadır. Ama direniş, özellikle de kendisi için önemli dönüşümlerin yaşandığı ve Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın seçildiği, Nevvaf Selam'ın başbakanlığı üstlendiği bir dönemde önünde açık bir fırsat dururken, Lübnan'ın tercihi değildir.

Mara Karlin'in “Total War Is Back” adlı kitabındaki tavsiyesi şudur: “Gelecekte daha büyük savaşlardan kaçınmak için bugünkü büyük savaşlardan ders alınmalıdır.”