Köpeklerin mont giymesi gerekiyor mu?

Ağızları var, dilleri yok

Genelde daha büyük türler kıyafete ihtiyaç duymuyor (Unsplash)
Genelde daha büyük türler kıyafete ihtiyaç duymuyor (Unsplash)
TT

Köpeklerin mont giymesi gerekiyor mu?

Genelde daha büyük türler kıyafete ihtiyaç duymuyor (Unsplash)
Genelde daha büyük türler kıyafete ihtiyaç duymuyor (Unsplash)

Kışın gelmesiyle birlikte evlerde beslenen pek çok köpek, birbirinden renkli montlarıyla sokaklarda görülmeye başladı. Ancak buna hayvanların doğal dengesinin bozulduğunu söyleyerek karşı çıkanlar da var. 

ABD'nin Washington Post gazetesi, "Köpeklerin mont giymesi gerekiyor mu?" sorusunu uzmanlara ve hayvan sahiplerine yöneltti. 

Kurtları yaklaşık 40 bin yıl önce evcilleştiren insanların onlara mont giydirmediği aşikar. Ancak zaman içerisinde yetiştirilen türler, iç mekanlarda yaşamaya alışarak doğal kürklerini büyük ölçüde kaybetti. 

Veteriner Nancy Kay, "Köpeklerin postlarının onları koruduğu ve hiçbir zaman üşümeyecekleri düşüncesi yaygın bir yanılgı. Bu fikir hiç doğru değil" diyor. 

Köpeğin cinsi, yaşı, boyutu, sağlığı ve postunun yanı sıra iklimin de kilit önem taşıdığını vurgulayan Nancy Kay; Sibirya kurdu, Alaska kurdu ve Samoyed gibi türlerin karda yaşamaya alışkın olduğunu ancak Whippet gibi tüysüz ve zayıf cinslerin korunmaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor:

Yaş ve hastalık köpekleri daha savunmasız hale getiriyor. Hayvanınızı ve çevrenizi tanıyın. Titremeleri önemli bir işaret.

Amerika Hayvanlara Eziyeti Önleme Topluluğu'ndan (ASPCA) Lori Bierbrier de "Eğer sizin için çok soğuksa evcil hayvanınız için de çok soğuktur" diyor.

Hava sıcaklığının sıklıkla sıfırın altına düştüğü Michigan'da yaşayan Mara Peverini, 10 yaşındaki Chihuahua cinsi köpeğini sıkıca giydiriyor:

Düzgün giyindiği sürece karda bir saat geçirebiliyor. Ancak kıyafetlerini çıkardığımda bir buçuk metre sonra daha fazla yürümeyi reddediyor.

Kaliforniya'nın Lathrop kentinde yaşayan 4 yaşındaki Okja da kışın dışarı kıyafetsiz çıkmayanlardan. Maltipoo cinsindeki köpeğin sahibi Danira Kucevic, "O küçük bir köpek olduğu için ne zaman dışarı çıksa titremeye başlıyor" diyor.

Dünyadaki evcil hayvan kıyafeti pazarı, geçen sene 5,5 milyar doları aşacak kadar büyüdü. 

Veteriner Kay, renkli kıyafetlerin cazibesine kananları uyarıyor:

Köpeğiniz için mi kendiniz için mi onları giydiriyorsunuz? Bazıları modayı her şeyden önde tutuyor.

Lori Bierbrier da kıyafetlerin hayvanın vücuduna tam oturmasını, cildini rahatsız etmemesini ve su geçirmemesini tavsiye ediyor:

Hareket, görme, nefes alma ve havlama kabiliyetlerinin sınırlanmadığından emin olun.

Independent Türkçe, Washington Post, PetMD



Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
TT

Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)

Bilim insanları, kuşların yuvalarına yılan derisi koyarak yumurtalarını koruduğunu tespit etti.

Pek çok kuşun yuvalarının içine yılanların attığı ölü derileri koyduğu uzun zamandır biliniyor. Bunun avcı hayvanları uzak tutma amacı taşıdığı düşünülse de bugüne kadar araştırılmamıştı. 

Cornell Üniversitesi Omurgalılar Müzesi küratörü Dr. Vanya Rohwer, doğada yılan derisi bulmanın zor olmasının durumu daha ilginç hale getirdiğini söylüyor. 

Dr. Rohwer "Bunları nereden buluyorlar ve neden yuvalarına taşımak için bu kadar zaman harcıyorlar?" diyor.

Bu soruyu cevaplamak isteyen Dr. Rohwer ve ekibi, kuşların yuvalarına dair tarihi kayıtları inceledi. Araştırmacılar, ağaç ve kayalıklardaki deliklere yapılan yuvaların, kap benzeri üstü açık olanlara kıyasla yılan derisi içerme ihtimalinin daha yüksek olduğunu saptadı. 

Bilim insanları daha sonra mikrop ve parazitleri inceleyerek yılan derisinin bunları uzak tutmaya yarayıp yaramadığını anlamaya çalıştı. Ancak bu ikisi arasında bir bağlantı gözlemleyemediler. 

Ekip ardından New York'taki koruma altında olan Monkey Run Doğal Alanı'nda bir deney yürüttü. 

Oyuklara yapılan yuvalara benzeyen 65, üstü açık olanlara benzeyen 80 kutunun içine bıldırcın yumurtası koydular. Ardından kutuların yarısının içine yılan derisi yerleştirdiler.

Bulguları hakemli dergi The American Naturalist'te yayımlanan çalışmada, yılan derisi içeren kutulardaki yumurtaların 14 günlük kuluçka döneminden sağ çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu bulundu. 

Dr. Rohwer, "Bu yuva kutularında yılan derisi varsa, 14 günlük dönemde hayatta kalma şansı çok daha yüksek oluyor" diyerek ekliyor:

Derinin faydaları en çok oyuk yuvalarda kendini gösteriyor.

Araştırmacılar, kuş yumurtalarını almalarıyla bilinen fare gibi küçük memelilerin bu sayede yuvadan uzak durduğunu tahmin ediyor. 

Dr. Rohwer, bu hayvanların genellikle yılanlar tarafından avlandığına dikkat çekerek "Yılan derisi yuvaya girip girmeyeceklerine dair karar verme süreçlerini değiştirebilir" diyor.

Çalışmada yer almayan ekolog Dr. Ross Crates de şu ifadeleri kullanıyor:

Yuvada yılan varmış gibi davranmak, daha büyük ve çoğunlukla memeli avcılara karşı fiziksel olarak yuvayı savunacak kapasiteye sahip olmayan ve oyuklara yuva yapan bu küçük kuşlara fayda sağlıyor.

Independent Türkçe, New York Times, BBC Discover Wildlife, The American Naturalist