Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
TT

Kuşların yuvalarına niçin yılan derisi koyduğu belirlendi

Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)
Genellikle oyuklara yuva yapan kuşlar yılan derisi kullanıyor (Vanya Rohwer)

Bilim insanları, kuşların yuvalarına yılan derisi koyarak yumurtalarını koruduğunu tespit etti.

Pek çok kuşun yuvalarının içine yılanların attığı ölü derileri koyduğu uzun zamandır biliniyor. Bunun avcı hayvanları uzak tutma amacı taşıdığı düşünülse de bugüne kadar araştırılmamıştı. 

Cornell Üniversitesi Omurgalılar Müzesi küratörü Dr. Vanya Rohwer, doğada yılan derisi bulmanın zor olmasının durumu daha ilginç hale getirdiğini söylüyor. 

Dr. Rohwer "Bunları nereden buluyorlar ve neden yuvalarına taşımak için bu kadar zaman harcıyorlar?" diyor.

Bu soruyu cevaplamak isteyen Dr. Rohwer ve ekibi, kuşların yuvalarına dair tarihi kayıtları inceledi. Araştırmacılar, ağaç ve kayalıklardaki deliklere yapılan yuvaların, kap benzeri üstü açık olanlara kıyasla yılan derisi içerme ihtimalinin daha yüksek olduğunu saptadı. 

Bilim insanları daha sonra mikrop ve parazitleri inceleyerek yılan derisinin bunları uzak tutmaya yarayıp yaramadığını anlamaya çalıştı. Ancak bu ikisi arasında bir bağlantı gözlemleyemediler. 

Ekip ardından New York'taki koruma altında olan Monkey Run Doğal Alanı'nda bir deney yürüttü. 

Oyuklara yapılan yuvalara benzeyen 65, üstü açık olanlara benzeyen 80 kutunun içine bıldırcın yumurtası koydular. Ardından kutuların yarısının içine yılan derisi yerleştirdiler.

Bulguları hakemli dergi The American Naturalist'te yayımlanan çalışmada, yılan derisi içeren kutulardaki yumurtaların 14 günlük kuluçka döneminden sağ çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu bulundu. 

Dr. Rohwer, "Bu yuva kutularında yılan derisi varsa, 14 günlük dönemde hayatta kalma şansı çok daha yüksek oluyor" diyerek ekliyor:

Derinin faydaları en çok oyuk yuvalarda kendini gösteriyor.

Araştırmacılar, kuş yumurtalarını almalarıyla bilinen fare gibi küçük memelilerin bu sayede yuvadan uzak durduğunu tahmin ediyor. 

Dr. Rohwer, bu hayvanların genellikle yılanlar tarafından avlandığına dikkat çekerek "Yılan derisi yuvaya girip girmeyeceklerine dair karar verme süreçlerini değiştirebilir" diyor.

Çalışmada yer almayan ekolog Dr. Ross Crates de şu ifadeleri kullanıyor:

Yuvada yılan varmış gibi davranmak, daha büyük ve çoğunlukla memeli avcılara karşı fiziksel olarak yuvayı savunacak kapasiteye sahip olmayan ve oyuklara yuva yapan bu küçük kuşlara fayda sağlıyor.

Independent Türkçe, New York Times, BBC Discover Wildlife, The American Naturalist



Yapay zeka girişimi DeepSeek "çığır açıcı" yeni bir görsel üreticisi çıkardı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Yapay zeka girişimi DeepSeek "çığır açıcı" yeni bir görsel üreticisi çıkardı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek, ABD merkezli rakiplerinin ürettiği en iyi modellerden çok daha iyi performans sergilediğini iddia ettiği "çığır açıcı" yeni bir görsel üreticisi çıkardı.

DeepSeek, R1 sohbet botuyla şirketin düşük maliyetli ve açık kaynaklı modellerinin yapay zeka sektöründeki hakimiyeti sarsacağına dair korku uyandırmış ve Amerikan teknoloji devlerinin hisselerinin çökmesine yol açmıştı. Bundan yalnızca birkaç gün sonraysa Janus-Pro'yu piyasaya sürdü.

DeepSeek'in Janus-Pro'su, OpenAI ve Stability AI gibi ABD'li rakiplerinin geliştirdiği görsel üreticilerinin aksine sınırsız olarak ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca ChatGPT gibi modeller milyarlarca dolara mal olurken DeepSeek'in üretici yapay zeka modellerinden birine 6 milyon dolardan az harcanması bu tür modellerin eğitilmesi ve geliştirilmesinde de bir devrime işaret ediyor.

İnternet girişimcisi Brian Roemmele "Bu inanılmaz bir şey... Görsel üreten bu model, OpenAI'nin DALL-E 3'ünü ve Stable Diffusion'ı birçok noktada geride bırakıyor" dedi.

Yeni DeepSeek Janus-Pro 7B modelinin tüm yapay zeka ekosistemi ve dünya için önemi ne kadar vurgulansa az. Tamamen ücretsiz ve tüm proje açık kaynaklı. Bu yeni bir oyun.

DeepSeek, en yeni yapay zeka teknolojilerini GitHub ve Hugging Face gibi ücretsiz kullanıma açık platformlar aracılığıyla paylaşarak geliştirici ve araştırmacılara daha önce görülmemiş bir erişim sunuyor ve en son açık kaynaklı yapay zeka modelini "çığır açıcı" diye niteliyor.

Az önce Deepseek'in yeni Janus-Pro-7B modeliyle tenis topuna benzeyen bir kuş görüntüsünü oluşturmaya çalıştım, işte ortaya çıkardığı şey

Girişim, Hugging Face'te "DeepSeek'in Janus Pro'su, gelişmiş görüntü anlama ve oluşturma yeteneklerini tek ve güçlü bir modelde birleştirerek yapay zeka teknolojisinde önemli bir atılımı temsil ediyor" yazdı.

Gelişmiş kabiliyetleri, açık kaynak erişilebilirliği ve performans kıyaslamalarında etkileyici performansı bir araya geldiğinde, yapay zeka teknolojisinin evriminde önemli bir oyuncu olarak yer alıyor.

ChatGPT ve Dall-E'nin yaratıcısı OpenAI'ı yöneten Sam Altman, DeepSeek'in düşük maliyetli yapay zekasını övmüş fakat şirketinin insan seviyesinde yapay zekaya öncülük edecek gelişmiş modeller çıkaracağını ileri sürmüştü.

Altman, X'te "DeepSeek'in geliştirdiği R1, özellikle de fiyat karşılığında sunabildikleri açısından etkileyici bir model" yazmıştı.

Elbette biz çok daha iyi modeller sunacağız ve yeni bir rakibimizin olması sahiden heyecan verici! Bazı sürümler çıkaracağız... Hepinize YGZ (yapay genel zeka) ve ötesini sunmak için sabırsızlanıyoruz.

Independent Türkçe