Netanyahu ve Katz, Halevi'nin yerine Genelkurmay Başkanı olarak Eyal Zamir'i seçti

Eyal Zamir (İsrail Ordusu)
Eyal Zamir (İsrail Ordusu)
TT

Netanyahu ve Katz, Halevi'nin yerine Genelkurmay Başkanı olarak Eyal Zamir'i seçti

Eyal Zamir (İsrail Ordusu)
Eyal Zamir (İsrail Ordusu)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, selefi Herzi Halevi'nin geçen ay istifa etmesi ve 7 Ekim 2023'deki Hamas saldırısının durdurulamamasının sorumluluğunu üstlenmesinin ardından dün General Eyal Zamir'i yeni Genelkurmay Başkanı olarak atadı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada,"Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Israel Katz, bu akşam İsrail Ordusu'nun yeni Genelkurmay Başkanı olarak Tümgeneral Eyal Zamir'i atama konusunda mutabakata vardı" ifadeleri yer aldı.

Zamir 2023'ten bu yana Savunma Bakanlığı Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

sdfg
Herzi Halevi (İsrail Ordusu web sitesi)

Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post’tan aktardığına göre Zamir, Savunma Bakanlığı'nda siyaset dışı en üst düzey görevde bulunmasının yanı sıra, son iki yıl boyunca İsrail'in uluslararası savunma ilişkilerinin çoğunu kontrol etti, Güney Komutanlığı'nın başında ve ordunun üst yönetimindeki en önemli pozisyonlardan olan başbakanın askeri sekreterliğini yaptı.

Halevi yaptığı açıklamada, “Tümgeneral Eyal Zamir'i göreve atanmasından dolayı tebrik ediyorum. Eyal'in zorluklar karşısında İsrail ordusunu verimli bir şekilde yöneteceğine inanıyorum ve kendisine önümüzdeki haftalarda büyük başarılar diliyorum. Ordu liderliği devir sürecini en üst düzeyde profesyonellikle tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. Halevi geçen ay, İsrail istatistiklerine göre Hamas hareketinin başlattığı ve bin 200 İsraillinin ölümüyle sonuçlanan saldırının sorumluluğunu üstlenerek 6 Mart'ta görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.