ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) iki yetkili salı günü NBC News'e yaptıkları açıklamada bakanlığın Suriye'deki tüm ABD askerlerini geri çekme planları üzerinde çalıştığını söylediler.
ABD Başkanı Donald Trump ve ona yakın yetkililer, son zamanlarda ABD askerlerini Suriye'den çekmek istediklerine dair açıklamalarda bulundular. NBC News'e konuşan yetkililere göre bu durum Pentagon yetkililerini 30, 60 ya da 90 gün içinde tamamen çekilme planları yapmaya itti.
Pentagon yetkilileri, Trump'ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'ın cuma gününü Florida eyaletinin Tampa şehrindeki ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) karargahında geçirdiğini söylediler. Waltz üst düzey ABD askeri liderleriyle bir araya geldi ve Ortadoğu hakkında brifingler aldı. Beyaz Saray’dan bir yetkili, Suriye'de konuşlu ABD askerlerinin geri çekilmesi olasılığının bir brifingin konusu ya da Waltz'un ziyaretinin amacı olmadığını belirtti.
Beyaz Saray yetkilisi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz'un bölgeyi tanımak için CENTCOM'u ziyaret etmesinin iyi bir hamle olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz perşembe günü Oval Ofis'te düzenlenen bir medya etkinliğinde bir gazeteci Trump'a, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi konusunda İsrail hükümetini bilgilendirdiği yönündeki haberleri sordu.
Trump “Bunu kimin söylediğini bilmiyorum. Ama bu konuda bir karar vereceğiz. Suriye'ye müdahale etmiyoruz. Suriye'nin kendi kaosu var. Orada yeterince kaos var. Bizim her şeye karışmamıza ihtiyaçları yok” yanıtı verdi.
Trump, 2019 yılı sonlarında Savunma Bakanı James Mattis'e tüm ABD askerleri Suriye'den çekme talimatı verdi. Ancak plana karşı çıkan Mattis, sonunda protesto amacıyla istifasını sundu.
Trump, ABD askerlerinin çoğunu Suriye'den çekti, ancak daha sonra yeniden konuşlandırdı. ABD'nin Suriye'deki varlığı o zamandan beri devam ediyor.
Aralık ayına gelindiğinde Pentagon, Suriye'ye yaklaşık 2 bin asker gönderildiğini açıkladı. Bu rakam ordunun yıllardır izin verdiği 900 civarındaki askeri sayısının iki katından fazlaydı.
Pentagon’dan bir sözcü o dönemde yaptığı açıklamada ilave bin 100 askeri tek seferde yaklaşık 30 ila 90 gün süreyle ‘geçici rotasyonel güçler’ olarak tanımlarken, 900 askerin bir yıla yakın bir süre için orada konuşlandırılan ‘çekirdek’ birlikler olduğunu söyledi.
ABD'nin Suriye'deki misyonu
Pentagon, Suriye'deki askeri misyonun terör örgütü DEAŞ’ı geriletmek ve orada faaliyet gösteren yerel ortakları desteklemek olduğunu söylüyor. Bu yerel ortaklara DEAŞ’ın yeniden güvenli bir sığınak inşa edememesini sağlamak için Kürtlerin öncülüğündeki milis ve isyancı gruplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de dahil.
Pentagon yetkilileri, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesinin SDG'yi terk etmek anlamına geleceği ve yaklaşık 9 bin DEAŞ üyesinin de aralarında bulunduğu 50 binden fazla insanın kaldığı 20'den fazla hapishane ve mülteci kampının güvenliğini tehdit edeceği konusunda uyarıyorlar.