Erdoğan, Avrupa'nın Suriye'ye yaptırımları kaldırma planını memnuniyetle karşıladı

Macron ve Erdoğan 2022'deki görüşmesinde (Arşiv - Reuters)
Macron ve Erdoğan 2022'deki görüşmesinde (Arşiv - Reuters)
TT

Erdoğan, Avrupa'nın Suriye'ye yaptırımları kaldırma planını memnuniyetle karşıladı

Macron ve Erdoğan 2022'deki görüşmesinde (Arşiv - Reuters)
Macron ve Erdoğan 2022'deki görüşmesinde (Arşiv - Reuters)

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, Avrupa'nın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik “yol haritasını” memnuniyetle karşıladı.

İki cumhurbaşkanı arasında 18 Aralık'tan bu yana yapılan ikinci telefon görüşmesi, Macron'un Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş Şara ile yaptığı telefon görüşmesinden 48 saat sonra gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Erdoğan'ın “AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının askıya alınmasının çok yerinde olduğunu ve tamamen kaldırılmasının önemli olduğunu söylediği ve Türkiye'nin Suriye'yi desteklemeye devam edeceğini vurguladığı” belirtildi.

İki ülke arasındaki diyaloğun yoğunlaştırılmasının Ankara ile Paris arasındaki ilişkilere olumlu katkı sağlayacağını vurgulayan Macron, iki ülkenin “Türkiye'nin son yıllarda önemli ilerleme kaydettiği savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda iş birliği potansiyeline sahip olduğunu” belirtti.

Macron çarşamba günü, eş-Şara'nın Ankara'ya yaptığı resmi ziyaretin ardından kendisini arayarak Fransa'yı ziyaret etmeye davet etti.

Elysee'ye göre eş Şara ile Batılı bir lider arasındaki ilk olan bu telefon görüşmesi, 13 Şubat'ta Paris'te yapılması planlanan Suriye konulu uluslararası bakanlar konferansından bir hafta önce gerçekleşti. Macron, Paris'in Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması yönündeki çabalarının altını çizdi.

Avrupa Birliği ocak ayı sonunda, Beşşar Esed rejimi altında Suriye'ye uygulanan ve yeni Suriye yönetiminin ülkenin toparlanmasını desteklemek amacıyla kaldırılmasını talep ettiği yaptırımların hafifletilmesine yönelik bir “yol haritasını” onayladı.

Bloomberg dün AB'nin Suriye Merkez Bankası üzerindeki bazı kısıtlamaları kaldırarak nakit para akışına izin vermeyi değerlendirdiğini bildirdi.

Bloomberg, AB'nin Suriye'de petrol arama ve arıtmanın finanse edilmesi ile yeni enerji santrallerinin inşası üzerindeki kısıtlamalara son vermeyi düşündüğünü de belirtti.

AB ayrıca Suriye'den ham petrol ithalatı yasağının kaldırılması da dahil olmak üzere, Suriye'nin enerji sektörüne yönelik yaptırımların kısmen askıya alınmasını da değerlendiriyor.



İran, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan bir kişiyi idam etti

İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
TT

İran, İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan bir kişiyi idam etti

İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)
İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunan İranlıların idamlarında son zamanlarda önemli bir artış görüldü (Arşiv)

İran yargısına bağlı Mizan haber ajansının bugün bildirdiğine göre İran, İsrail istihbarat servisi adına casusluk yapmaktan ve önemli bilgileri iletmekten suçlu bulunan bir kişiyi idam etti.

Şarku’l Avsat’ın Mizan’dan aktardığına göre Mehdi Farid olduğunu belirtilen kişi, önde gelen bir kuruluşun sivil savunma biriminde görev yapıyordu ve yetkisini kötüye kullanarak Mossad'a bilgi toplayarak iletti. Ajans, Yüksek Mahkeme'nin ölüm cezasını onaylaması ile yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından infazın gerçekleştirildiğini bildirdi.


İran: “Mossad adına cami yakan” bir din adamı idam edildi

İki İranlı din adamı Tahran'daki çarşıda konuşuyor (Reuters)
İki İranlı din adamı Tahran'daki çarşıda konuşuyor (Reuters)
TT

İran: “Mossad adına cami yakan” bir din adamı idam edildi

İki İranlı din adamı Tahran'daki çarşıda konuşuyor (Reuters)
İki İranlı din adamı Tahran'daki çarşıda konuşuyor (Reuters)

İran yargısı, İsrail istihbarat servisi Mossad ile iş birliği yapmak ve ocak ayında ülkede yaşanan protestolar sırasında Tahran’daki büyük bir camiyi ateşe vermek suçlamasıyla bir din adamının idam edildiğini açıkladı.

Yargıya bağlı Mizan Haber Ajansı’nda dün yer alan açıklamaya göre, Emir Ali Mircaferi “Kolehak Büyük Camii”ni kundaklamak ve Mossad adına faaliyet yürütmekten suçlu bulundu.

Böylece Mircaferi, ocak ayındaki protestolarla bağlantılı olarak bir aydan fazla sürede idam edilen sekizinci kişi oldu. İnsan hakları örgütleri, Tahran yönetimini toplumda korku yaymak amacıyla idam cezalarını artırmak ve siyasi tutukluların infazını hızlandırmakla suçluyor.

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Örgütü, yetkililerin “iç protestoları yabancı güçler adına casuslukla ilişkilendirme stratejisini sürdürdüğünü” belirterek, Mircaferi’nin gözaltı koşulları ve yargılama sürecine ilişkin bağımsız bilgi bulunmadığını belirtti.

Aynı örgüt, Mircaferi’nin, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatları doğrultusunda gerçekleştirildiği öne sürülen hızlı yargılamalar sonucunda idam edilen sekizinci kişi olduğunu bildirdi.

19 Mart’tan bu yana yeniden hız kazanan infazlar kapsamında, İran ayrıca yasaklı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’ne mensup 8 kişiyi daha idam etti.

Örgüt, yüzlerce protestocunun idam cezasıyla karşı karşıya olduğunu, bunlardan en az 30’u hakkında kesinleşmiş idam kararı bulunduğunu belirterek, yeni infazlar konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada İran’ın Washington ile yürütülen barış görüşmelerinde ilerleme sağlamak için idam riskiyle karşı karşıya olduğunu söylediği 8 kadını serbest bırakabileceğini ifade etti.

Trump’ın açıklaması, sosyal medya platformu X’te 8 kadının idam edilme riski altında olduğunu iddia eden bir paylaşımı yeniden yayımlamasıyla geldi; ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

İran yargısı ise 8 kadının idam riski altında olduğu iddiasını yalanladı. Şarku’l Avsat’ın Mizan Haber Ajansından aktardığına göre ajans haberinde, “Trump bir kez daha yanlış haberlerle yanıltıldı” ifadesini kullanarak, söz konusu kadınlardan bazılarının serbest bırakıldığını, diğerlerinin ise suçlanmakla birlikte mahkûm edilmeleri halinde en fazla hapis cezası alacaklarını bildirdi.

İnsan hakları kuruluşlarına göre, ABD merkezli Abdurahman Burumend Merkezi de dahil olmak üzere bazı kuruluşlar, Beta Hemmeti adlı bir kadının protestolar sırasında bir binadan güvenlik güçlerine beton bloklar attığı gerekçesiyle idama mahkûm edildiğini bildirdi.

İran İnsan Hakları Örgütü ve İdam Cezasına Karşı Birlikte adlı kuruluşlara göre İran 2025 yılında en az 48 kadını idam etti; bu sayı son 20 yılın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti.


Trump ateşkesi uzattı, Tahran "liman ablukası" altında müzakereyi reddetti

ABD Başkanı Donald Trump (AFP) ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP) ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump ateşkesi uzattı, Tahran "liman ablukası" altında müzakereyi reddetti

ABD Başkanı Donald Trump (AFP) ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP) ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

Pakistan’ın arabuluculuk girişimlerine dikkat çekici bir diplomatik yanıt olarak ABD Başkanı Donald Trump, İran ile ateşkesi uzattığını açıkladı. Bu adım, Tahran’ın siyasi tıkanıklığı aşacak “birleşik bir teklif” sunması için ilave süre tanınması anlamına geliyor.

Karar, İslamabad’ın gerilimi düşürme çabalarına yönelik taktiksel bir esneklik olarak değerlendirilirken, Trump aynı zamanda stratejik sertlik mesajı verdi. ABD’nin İran limanlarına yönelik “kuşatmayı” sürdüreceğini vurgulayan Trump, olası müzakere süreci öncesinde ekonomik baskının devam edeceğini belirtti.

Bu yaklaşım, Tahran’ın net tutumuyla karşılaştı. İran, Pakistan aracılığıyla ilettiği mesajda “baskı altında” ya da deniz ablukası sürerken müzakereyi kesin olarak reddettiğini bildirdi. Tahran, herhangi bir diyalog için ABD’nin tutumunu değiştirmesinin ön koşul olduğunu ifade etti.

Yaşanan gerilim, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Pakistan ziyaretinin ertelenmesine yol açtı. Öte yandan sahadaki gelişmeler de karmaşıklığını koruyor. İsrail’in Güney Lübnan’daki “sarı hat” köylerinde altyapıya yönelik “sistematik yıkım” politikası sürerken, ateşkesin uzatılması “temkinli bir sükûnet” olarak değerlendiriliyor. Bu durumun, önümüzdeki dönemde hem siyasi hem de sahada yeni gerilimlerin habercisi olabileceği ifade ediliyor.