Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'dahttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5113719-etiyopya-ile-somali-aras%C4%B1ndaki-teknik-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmelerin-ilk-turu-ankarada
Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'da
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Etiyopya ile Somali arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan teknik görüşmelerin ilk turu dün Ankara'da gerçekleşti.
Görüşmeler, iki Afrika Boynuzu komşusu arasında son aylarda, özellikle de Etiyopya'nın denize erişim arzusu nedeniyle alevlenen güçlü gerginliklere son vermeyi amaçlıyor.
Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre iki ülke arasında 11 Aralık'ta Ankara'da açıklanan anlaşmaya atıfta bulunulan açıklamada, “İki heyet Ankara Deklarasyonu'nun lafzına ve ruhuna bağlılıklarını gösterdiler. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek ve sürdürülebilir ve karşılıklı yarar sağlayan kalkınmanın temellerini atmak için somut olarak çalışmaya başladılar” denildi.
Türk diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Somali ve Etiyopya dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığını belirtti.
Kaynaklar, görüşmelerin “olumlu bir atmosferde” gerçekleştiğini ve “Ankara Deklarasyonu vizyonunun uygulanması ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi” konularının ele alındığını söyledi.
Aynı kaynaklar, teknik görüşmelerin bir sonraki turunun Türkiye'nin arabuluculuğunda mart ayında yapılacağını ifade etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Aralık'ta Somali ve Etiyopya'nın arasındaki gerilimi sona erdirmek üzere, Ankara'da Türkiye'nin arabuluculuğunda iki ülkenin anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Türkiye tarafından yayınlanan anlaşma metnine göre iki taraf “görüş ayrılıklarını ve ihtilaflı konuları bir kenara bırakarak, ortak refah hedefiyle iş birliği içinde kararlılıkla ilerleme” konusunda mutabık kaldı.
Anlaşmazlık, Ocak 2024'te Etiyopya'nın Somali'deki ayrılıkçı bölge olan Somaliland ile bir liman ve askeri üs kurmak üzere bir kıyı bölgesini kiralamak için anlaşma imzalamasıyla başladı, ancak Addis Ababa tarafından onay verilmedi.
Somali bu hareketi egemenliğinin ihlali olarak değerlendirerek iki ülke arasında diplomatik ve askeri bir anlaşmazlığa yol açtı. Bu anlaşmazlık, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un 12 Aralık'ta Ankara'da bir araya gelerek, Etiyopya'ya Somali'de alternatif bir deniz çıkışı sağlaması beklenen anlaşma imzalamasıyla çözülmüş gibi görünüyor.
Trump, üçüncü dönem için yeniden aday olma fikrini gündeme getirdihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5114745-trump-%C3%BC%C3%A7%C3%BCnc%C3%BC-d%C3%B6nem-i%C3%A7in-yeniden-aday-olma-fikrini-g%C3%BCndeme-getirdi
Trump, üçüncü dönem için yeniden aday olma fikrini gündeme getirdi
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Doğu Salonu'nda düzenlenen resepsiyonda konuşuyor, 20 Şubat 2025. (AP)
ABD Başkanı Donald Trump dün, başkanların iki dönemle sınırlı olmasını öngören anayasaya aykırı olmasına rağmen üçüncü dönem için aday olma fikrini yeniden gündeme getirdi.
Şarku’l Avsat’ın Washington Post'tan aktardığı habere göre Trump son günlerde kendisini bir krala benzetti ve Napolyon’un şu sözünü hatırlattı: “Ülkesini kurtaran kişi hiçbir yasayı ihlal etmez.”
Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen ve siyahi Amerikalıların tarihinin kutlandığı Siyahi Tarihi Ayı resepsiyonuna katılanlara yeniden aday olup olmayacağını sordu. Katılımcılar, “Dört yıl daha evet” sloganlarıyla karşılık verdi.
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
Trump'ın üçüncü dönemle ilgili tekrarlanan söylemleri, ülkeyi otoriter bir şekilde yönettiğini söyleyen ve 2020 seçimlerini kaybettikten sonra yapmaya çalıştığı gibi demokratik olmayan bir şekilde iktidarı ele geçirmeye çalışacağından korkan muhalifleri arasında daha fazla endişe yaratıyor.
Washington Post, Trump'ın Beyaz Saray'daki açıklamasının ardından eski danışmanı Steve Bannon'ın Baltimore'daki Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı sırasında 2028 seçimlerine atıfta bulunarak “Trump'ı istiyoruz” sloganı attığına dikkat çekti.
Bannon dinleyicilere şöyle seslendi: “2028'de Trump'ı istiyoruz, onun gibi bir adam ülke tarihinde sadece bir ya da iki kez gelir. Bu doğru değil mi?”
ABD Başkanı Donald Trump eski danışmanı Steve Bannon ile birlikte (AFP)
Trump'ın gücünün sınırları, başkanlığının ilk haftalarında önemli bir siyasi tartışma konusu haline geldi.
Göreve geldiğinden bu yana Trump, başkanlık yetkilerini genişletmek için hızla harekete geçti, Hükümet Verimlilik Departmanı federal kurumlara karşı birçok durumda federal yasaları ihlal ettiği görülen eylemlerle federal kurumlar arasında paniğe neden oldu ve yönetimi yargıçlara açıkça meydan okudu.
Trump ayrıca, sosyal medyada kendisinden ‘kral’ olarak bahsetti. Beyaz Saray, New York'un trafik sıkışıklığı ücretlerine ilişkin federal onayı iptal etme hamlesiyle ‘kurtarıldığını’ duyurduktan sonra Trump taç taktığı bir fotoğrafını paylaştı ve altına “Çok yaşa kral” yazdı. Beyaz Saray da bu ifadeyi resmi hesaptan paylaştı.
Amerikan halkından ezici bir yetki aldığını iddia eden Trump, yanlış bir şekilde seçimleri ‘ezici bir çoğunlukla’ kazandığını söyledi. Ancak bu iddialar seçim sonuçları göz önüne alındığında doğru değil.
Aslında Trump'ın zaferi, 1968'de Richard Nixon'dan bu yana halk oylamasını kazanan herhangi bir başkan için ulusal halk oylamasında en küçük zafer marjı ile tarihsel olarak küçüktü.
Washington Post ve Ipsos'un bu hafta yayınladığı bir ankete göre Trump'ın şu ana kadar attığı pek çok adım Amerikalılar arasında hoş karşılanmadı. Çoğu kişi Trump'ın yetkilerini aştığını düşünüyor.
Her 10 Amerikalıdan 8'inden fazlası, bir federal mahkemenin Trump'ın göreve geldiğinden bu yana yasadışı bir şey yaptığına hükmetmesi halinde, mahkemenin kararına uyması gerektiğini söyledi.
Washington Post, Trump'ın üçüncü bir dönem için aday olma ihtimalini defalarca dile getirdiğini bildirdi. Trump bu fikri görevdeki ilk döneminde birden fazla kez dile getirdi ve kasım ayındaki zaferinden bu yana da görevde kalmak ve seçim sonuçlarını iptal etmek niyetiyle bunu yaptı. Destekçilerini 6 Ocak 2021'de seçim sonuçlarını protesto etmek için ABD Kongre Binası'na gitmeye çağırdı ve destekçileri de bunu yaptı. Yeniden başkanlığa seçilen Trump, Kongre Binası baskınıyla ilgili suçlardan hüküm giymiş yüzlerce kişiyi affetti.
ABD Kongre Binası'nı basan Trump destekçileri (Arşiv - Reuters)
Trump, seçim kampanyası sırasında Hıristiyan muhafazakâr destekçilerine de şunları söyledi: “Dört yıl içinde bir daha oy vermek zorunda kalmayacaksınız… Bu durumu o kadar iyi düzelteceğiz ki oy vermek zorunda kalmayacaksınız.”
Seçimi kazandıktan günler sonra Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilere ise “Sanırım siz bunun çok iyi olduğunu, başka bir şey bulmamız gerektiğini söylemediğiniz sürece bir daha aday olmayacağım” dedi.
Trump geçtiğimiz ay Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin yıllık toplantısında, tekrar aday olmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda bir espri yaptı.
Aralık ayında Bannon, New York'taki bir akşam yemeğinde kalabalığa Trump'ın yeniden aday olması gerektiğini söyledi. “Trump 2028 için hazır mısınız?” diye sordu ve anayasal bir boşluğun Trump'ın üçüncü bir dönem için aday olmasına izin verebileceği fikrini ortaya attı.
Washington Post, Trump'ın açıklamalarına en çok tepki gösteren eski Çalışma Bakanı Robert Reich'ın “Şu anda seçim demokrasi ya da diktatörlük… Tahmin ettiğimden daha hızlı bir şekilde ikincisine doğru kayıyoruz” şeklindeki sözlerini de değerlendirdi.
Illinois Valisi J.B. Pritzker de ‘tiranlık’ uyarısında bulunarak, “Kimse için diz çökmeye niyetim yok” dedi. New York Valisi Kathy Hochul ise “Donald Trump bir kral değil… Onunla mahkemede görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.