Trump: Prens Muhammed bin Selman'a teşekkür etmeliyiz

Suudi Arabistan'ın tarihi ABD-Rusya görüşmelerine ev sahipliği yapmasına övgüde bulundu

TT

Trump: Prens Muhammed bin Selman'a teşekkür etmeliyiz

Trump: Prens Muhammed bin Selman'a teşekkür etmeliyiz

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman'a, Riyad'daki ABD-Rusya görüşmelerine ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek, Suudi Arabistan'ı “özel liderlerin bulunduğu özel bir yer” olarak tanımladı.

Trump, Suudi Kamu Yatırım Fonu'nun Miami'deki Gelecek Yatırım Girişimi “Öncelik” Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 2017 yılında başlatılan ve dünyanın dört bir yanından yatırımcıları, politika yapıcıları, hükümet yetkililerini ve uluslararası özel sektör yöneticilerini bir araya getiren konferansa hitap eden ilk ABD başkanı olmanın “büyük bir onur” olduğunu söyledi.

Etkinlik, Krallığın ekonomisini çeşitlendirme ve hızla gelişen bir ortamda, ortaklıkları ve politikaları müzakere etme planları çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Scdfergt
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Trump, Rusya ile Ukrayna arasında Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen müzakerelerin savaşın sona erdirilmesi yolunda önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

“Suudi Arabistan'a bu tarihi zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum ama özellikle de Prens Muhammed bin Selman'a çok iyi geçen tarihi görüşmelere ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmeliyiz” dedi.

Trump, “Bu savaşı sona erdirmeliyiz. Yaşananlar tam bir trajedi; her iki taraftan da genç askerler kanlı çatışmalarda öldürülüyor” ifadelerini kullandı.

Barış ülkesi

Trump'ın konuşması, yönetiminin ABD'nin Ortadoğu'daki güvenilir ortağıyla bağlarını güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde ve Suudi Arabistan'ın ABD ile Rusya arasında Ukrayna'daki savaşın nasıl sona erdirilebileceğine ilişkin görüşmelere ev sahipliği yapmasının ardından geldi.

New York Times, Trump'ın Gazze'ye yönelik planından bahsetmekten kaçındığını, bunun da Suudilerin Filistinlileri topraklarından etmeyi reddeden tutumunun etkisine bir gönderme olduğunu belirtti.

Krallığın geçtiğimiz salı günü ABD-Rusya görüşmelerinin kolaylaştırılmasındaki rolüne ve sosyal medyada Suudi Arabistan'ın “barış ülkesi” ve Riyad'ın “küresel kararların başkenti” ifadelerinin yayılmasına dikkat çekti.

Prens Muhammed bin Selman'ın görüşmelere katılanlara yaptığı konuşmada: “Sizinle, Başkan Trump ve yönetimiyle birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Suudi Arabistan ve dünyadaki pek çok ülke için olumlu şeyler başarabileceğimizi düşünüyorum” ifadeleri aktarıldı.

Görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve her iki ülkeden yetkililer katıldı.

Bu arada Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'ye yönelik son eleştirilerini yineleyerek Ukrayna'yı “sevdiğini” söyledi ancak Zelenskiy'yi “berbat bir iş” yapmakla eleştirdi.

Ülkesi yok edildi ve milyonlarca insan gereksiz yere öldü” diyen Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek için yakında bir ateşkes sağlanacağı umudunu dile getirdi.

Trump-Putin Zirvesi

İlk döneminde yabancı bir ülkeye ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapan Trump, Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı ilk olası görüşme için iki başkanın Prens Muhammed bin Selman ile olan ilişkisi nedeniyle krallığın seçildiğini açıkladı.

Trump geçen hafta şunları söyledi: “Veliaht Prensi tanıyoruz ve bence burası çok iyi bir yer olur.”

Etkinliği haberleştiren ABD basını, Trump'ın göreve başlamasının ardından ocak ayında ülkesinin önümüzdeki dört yıl içinde ABD'ye 600 milyar dolar yatırım yapacağını söyleyen Prens Muhammed bin Salman'ın “Vizyon 2030”una da vurgu yaptı.

Varlıklarının yaklaşık 925 milyar dolar olduğu tahmin edilen fondan yatırım çekmek isteyen şirketler için fırsat olacak bu konferansın gerçekleştirileceği üçüncü oturuma, Prens Muhammed bin Selman'ın aldığı kararlar, en zengin Amerikalı iş adamlarının da katılmasını sağladı.

Yatırımcılar iki ülke arasında artan para akışından faydalanmayı umuyor. Trump ayrıca ABD'de en sevdiği spor olan golf için Kamu Yatırım Fonu'ndan bir yatırım anlaşması istiyor.

Şarku’l Avsat’ın CBS News'ten aktardığına göre bir Beyaz Saray yetkilisi yaptığı açıklamada Başkan'ın neden etkinlikte konuşmayı seçtiği sorulduğunda “ABD'ye yatırımı teşvik edeceğini” söyledi.



Maden anlaşması: “ABD, Ukrayna’yı Starlink’le tehdit ediyor”

Trump, Zelenski'nin maden anlaşmasına sıcak baktığını söylemişti (Reuters)
Trump, Zelenski'nin maden anlaşmasına sıcak baktığını söylemişti (Reuters)
TT

Maden anlaşması: “ABD, Ukrayna’yı Starlink’le tehdit ediyor”

Trump, Zelenski'nin maden anlaşmasına sıcak baktığını söylemişti (Reuters)
Trump, Zelenski'nin maden anlaşmasına sıcak baktığını söylemişti (Reuters)

ABD, nadir metallerle ilgili anlaşmayı imzalaması için Ukrayna’ya baskıyı artırıyor. 

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan yetkililer, Washington’ın Kiev’i Starlink uydularına erişimi engellemekte tehdit ettiğini söylüyor. 

Ukrayna, Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin ürettiği uydu sistemini kullanarak, altyapıya yönelik Rus saldırılarından etkilenmeden internete bağlanabiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada Kiev’e gönderilen yardımların karşılığında 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediklerini belirtmiş, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin de bunu kabul ettiğini söylemişti.

Diğer yandan Almanya’nın Münih şehrinde 14 Şubat’ta yapılan görüşmelerde ABD’li ve Ukraynalı heyetler bir araya gelmiş fakat anlaşmayla ilgili ilerleme kaydedilmemişti. Zelenski’nin “tek taraflı” bulduğu anlaşmayı imzalamayı reddettiği aktarılmıştı. Kaynaklar, Starlink’i kapatma tehdidinin bu toplantıda dile getirildiğini söylüyor. 

Ayrıca ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg ve Zelenski, 20 Şubat’ta bir araya gelmişti. Yetkililer, Starlink tehdidinin bu görüşmede yinelendiğini aktarıyor. Kaynaklardan biri şu ifadeleri kullanıyor: 

Ukrayna’da sistemler Starlink’le çalışıyor. Bunu kaybetmek onlar için büyük bir darbe olur.

Bunlara ek olarak Wall Street Journal (WSJ), ABD ve Ukrayna’nın mutabakata yakın olduğunu yazıyor. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla WSJ’ye konuşan kaynaklar, Kellogg'un Ukraynalı yetkililerle iyi ilişkiler kurarak anlaşmada ilerleme kaydedilmesini sağladığını söylüyor. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz da cuma günkü açıklamasında Zelenski’nin anlaşmayı imzalamayı düşündüğünü belirtmişti.

Zelenski, iki hafta önce Reuters'a verdiği röportajda, maden anlaşmasına açık olduklarını fakat nadir toprak elementi rezervlerinin neredeyse yarısının Rus işgali altındaki topraklarda yer aldığını belirtmişti. 

Forbes'un aktardığı verilere göre Ukrayna'nın toplamda 7 milyar dolar değerindeki maden yatağı, Rus işgali altındaki bölgelerde yer alıyor. 

Independent Türkçe, Reuters, Wall Street Journal, Guardian