Tayland, 40 Uygur Müslümanını 10 yıl gözaltında tuttuktan sonra Çin'e sınır dışı etti

Tayland, 40 Uygur'u 10 yıl alıkoyduktan sonra Çin'e sınır dışı etti (EPA)
Tayland, 40 Uygur'u 10 yıl alıkoyduktan sonra Çin'e sınır dışı etti (EPA)
TT

Tayland, 40 Uygur Müslümanını 10 yıl gözaltında tuttuktan sonra Çin'e sınır dışı etti

Tayland, 40 Uygur'u 10 yıl alıkoyduktan sonra Çin'e sınır dışı etti (EPA)
Tayland, 40 Uygur'u 10 yıl alıkoyduktan sonra Çin'e sınır dışı etti (EPA)

Tayland Savunma Bakanı Phumtham Wechayachai, Birleşmiş Milletler ve insan hakları grupları tarafından kınanan gizli bir şafak öncesi sınır dışı işlemini doğrulayarak, Çin'in Tayland'a, perşembe günü Bangkok tarafından geri gönderilen Çin'in etnik Uygur azınlığının 40 üyesine bakım sağlayacağı konusunda güvence verdiğini söyledi. 

Bu hareket, BM insan hakları uzmanlarının geçen ay Tayland'a tutuklu Uygurları Çin'e iade etmemesi çağrısında bulunmasına ve iade edilmeleri halinde işkence, kötü muamele ve “telafisi mümkün olmayan zarar” riskiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunmasına rağmen gerçekleşti.

Wechayachai Reuters'e yaptığı açıklamada, Tayland'ın son on yılda gerçekleştirdiği ikinci sınır dışı işlemi olan Uygurların sınır dışı edilmesine ilişkin ilk teyidinde, Uygurların uluslararası standartlara uygun olarak iade edildiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre aynı zamanda başbakan yardımcısı olan Phumtham şunları söyledi: “Bu işlem Tayland yasalarına ve uluslararası ilkelere uygun olarak yapılmıştır. “Hiçbir sorun yok. Onlara iyi bakılacak çünkü onlar kendi insanları” ifadelerini kullandı.

“Tıbbi muayeneden geçiyorlar. Daha sonra evlerine gönderilecekler. Akrabaları tarafından kabul edilecekler” dedi ve Tayland Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı'nın sınır dışı edilenlerle aynı uçakta seyahat ettiğini ifade etti.

İnsan hakları grupları Pekin'i, Çin'in batısındaki Sincan bölgesinde yaşayan ve çoğunluğu Müslüman olan yaklaşık 10 milyonluk bir etnik azınlık olan Uygurlara karşı yaygın suiistimallerde bulunmakla suçluyor. Pekin, herhangi bir yanlış yaptığını reddediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) defalarca gruba erişim ve Taylandlı yetkililerden sınır dışı edilmeyeceklerine dair güvence istediğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, gözaltına alınanların her iki ülkenin yasalarına uygun olarak sınır dışı edildiğini söyledi.



İsrail ordusu Suriye başkanlık sarayı yakınlarında bir hedefi vurdu

İsrail ordusu Suriye başkanlık sarayı yakınlarında bir hedefi vurdu
TT

İsrail ordusu Suriye başkanlık sarayı yakınlarında bir hedefi vurdu

İsrail ordusu Suriye başkanlık sarayı yakınlarında bir hedefi vurdu

İsrail ordusu, bu sabah erken saatlerde Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayına bitişik bir bölgeye hava saldırısı başlattığını duyurdu. Saldırılar, Suriye hükümetinin ülkedeki Dürzi azınlığı korumaması halinde misilleme saldırılarıyla tehdit edilmesinin hemen ardından geldi.

Ordu sözcüsü Avichay Adraee, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Kısa bir süre önce savaş uçakları Şam'daki Ahmed Hüseyin eş-Şara Sarayı'nın bitişiğindeki bölgeye baskın düzenledi" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bugün sabahın erken saatlerinde, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında bir hedefi vurduğunu ve Dürzi azınlığı korumaya devam edeceğini yineledi.

Netanyahu, Savunma Bakanı Yisrael Katz ile yaptığı ortak açıklamada, “İsrail dün gece Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında hava saldırısı düzenledi” dedi.

"Bu, Suriye rejimine açık bir mesajdır: (Suriye) güçlerinin Şam'ın güneyine konuşlanmasına veya Dürziler için herhangi bir tehdit oluşturmasına izin vermeyeceğiz."

İsrail'in, Dürzi azınlığı koruma sözü vermesinin ardından iki gün içinde Suriye'ye düzenlediği ikinci saldırı oldu.