Öcalan'ın çağrısına Salih Müslim ve Mazlum Abdi'den ilk yanıt

Fotoğraf: Reuters/AFP
Fotoğraf: Reuters/AFP
TT

Öcalan'ın çağrısına Salih Müslim ve Mazlum Abdi'den ilk yanıt

Fotoğraf: Reuters/AFP
Fotoğraf: Reuters/AFP

Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısının ardından Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği PYD'nin lideri Salih Müslim'den ilk açıklama geldi.

Salih Müslim, Al Arabiya’ya yaptığı açıklamada "Abdullah Öcalan'ın açıklamalarına katılıyoruz. Siyasi bir grup olarak faaliyet göstermemize izin verilirse silah bırakacağız” ifadelerini kullandı. 

Müslim "PKK’nın alacağı karara göre hareket edeceklerini" belirtti.

Terör örgütü YPG'nin basın sorumlusu Siyamend Eli ise MA'ya yaptığı değerlendirmede "Bu çağrı Türkiye halkları başta olmak üzere bölgedeki tüm halkların barış içerisinde yer almasına ve söz hakkına sahip olmasına yol açacaktır" dedi.

Eli "Askeri güçler ve Kuzey ve Doğu Suriye'nin çocukları olarak, bu mesaj bizim için büyük bir öneme sahiptir. Bu mesaj, bu savaşı durdurmaya dönük bir mesajdır" ifadelerini kullandı. 

Mazlum Abdi: Bu mesaj bizim bölgemiz için değildi

Çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Abdi, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yönelik çağrısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Abdi, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte yönelik çağrısına ilişkin, “Uzun zamandır böyle bir açıklama yapılacağı biliniyordu, kamuoyu ile de paylaşılıyordu. Doğrusu biz bu açıklamayı bekliyorduk. Bizim bu çağrıya yaklaşımımız olumludur. Çünkü mesele barış meselesidir” dedi.

Öcalan'ın mesajının olumlu bir gelişme olduğunu ve “barış çağrısı” olduğunu belirten Abdi, uygulanması halinde Türkiye'de demokrasinin daha da gelişeceğini söyledi.

“Öcalan bize de bir mektup yazmıştı”

Mazlum Abdi, “PKK lideri bize de bir mektup yazmış ve görüşlerini dile getirmişti. Genel olarak olumlu yaklaşıyoruz” diye ekledi.

Abdi, "Sayın Öcalan'ın çağrısı direk PKK'yadır, PKK gerillalarının silah bırakmasına yöneliktir. Doğrudan bizim bölgemiz ve güçlerimiz için değildir. Sayın Öcalan nasıl ki Güney Kürdistan’daki liderlere ve diğer yerlere mektup yazmışsa bize de yazdı. İçinde direk olarak SDG’den bahsetmiyor. Ancak Suriye ile sorunların çözümüne değinmiş" ifadelerini kullandı.

Abdi, "PKK ile Türkiye arasındaki ilişki ve barışın sağlanması, bölgemiz üzerinde de etkili olacaktır. Eğer bu süreç başarılı olursa, bunun bize olumlu bir etkisi olacak ve Türkiye'nin bölgemize saldırmak için hiçbir bahanesi kalmayacak. Çünkü Türkiye PKK’yı bahane ederek bölgemize saldırıyor" diye konuştu.

Independent Türkçe, Rudaw



Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
TT

Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)

İran resmi basını, bugün İran Dışişleri Bakanlığı'nın, ülkesinde İran vatandaşlarının tutuklanması ve İngiltere'nin İran aleyhine “yalan iddialar” yaydığı gerekçesiyle, Tahran'daki İngiliz maslahatgüzarını çağırdığını duyurdu.

Bu ayın başlarında, İngiliz polisi iki ayrı operasyonda 7 İranlıyı gözaltına aldı ve bunlardan 3’ü geçen hafta yabancı bir istihbarat teşkilatına, özellikle de İran istihbaratına yardım etmek amacıyla hareket etmekle suçlandı.

Üç sanık gözaltına alındı ve 6 Haziran'da yapılacak ilk duruşmada hâkim karşısına çıkacaklar. Diğer dört kişi ise serbest bırakıldı, ancak soruşturma devam edecek.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, resmi medyaya yaptığı açıklamada, "İran'a baskı yapmak hedefiyle siyasi amaçlı olduğu anlaşılan bu tür eylemlerin uygunsuz sonuçlarının sorumluluğu İngiliz hükümetine aittir" dedi.

İngiliz Maslahatgüzarı çağrılarak, İran vatandaşlarının tutuklanmasının nedenleri ve hukuki dayanağı konusunda resmi bir açıklama istenecek.

İngiliz hükümeti, İran'ı yabancı nüfuz listesinin en üst kategorisine yerleştirmiştir. Bu, Tahran'ın Birleşik Krallık'ta siyasi nüfuzunu kullanmak için yaptığı her şeyi kaydetmesini gerektirmektedir.