Fidan'ın Suriye'nin istikrarsızlaştırılmaması uyarısının ardından Türkiye ile İran arasında gerilim artıyor

Tahran Türk Büyükelçisi’ni çağırdı, Ankara da maslahatgüzarı çağırarak karşılık verdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçtiğimiz aralık ayında Katar'da düzenlenen Doha Forumu’nda bir araya geldi. (Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçtiğimiz aralık ayında Katar'da düzenlenen Doha Forumu’nda bir araya geldi. (Dışişleri Bakanlığı)
TT

Fidan'ın Suriye'nin istikrarsızlaştırılmaması uyarısının ardından Türkiye ile İran arasında gerilim artıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçtiğimiz aralık ayında Katar'da düzenlenen Doha Forumu’nda bir araya geldi. (Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçtiğimiz aralık ayında Katar'da düzenlenen Doha Forumu’nda bir araya geldi. (Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Tahran'ı Suriye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışmaması konusunda uyararak, Irak ve Suriye'deki nüfuzunu korumak için büyük bedeller ödediğini ve bölgedeki vekil güçleriyle yürüttüğü dış politikanın büyük riskler taşıdığını söylemesinin ardından Türkiye ile İran arasındaki gerilim arttı.

Dışişleri Bakanlığı dün, Fidan'ın açıklamalarının ardından İran'ın Türkiye'ye yönelik sert ve aleni eleştirileri üzerine İran maslahatgüzarını çağırarak dış politika konularının iç politika aracı olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin bu adımı, İran Dışişleri Bakanlığı'nın Fidan'ın sözlerini protesto etmek üzere Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi’ni çağırmasından bir gün sonra geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İran'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın görüş alışverişinde bulunmak ve bazı İranlı yetkililerin Türkiye'ye yönelik iddialarını tartışmak üzere bakanlığa davet edildiğini bildirdi.

Keçeli ayrıca, İranlı yetkililerin son dönemde Türkiye'ye yönelik eleştirilerini daha açık bir şekilde dile getirdiklerini ve bu konuda bakanlık tarafından hazırlanan bir dosyanın İran tarafına gönderildiğini söyledi.

Keçeli, “Dış politika konularının hiçbir şekilde iç politika aracı olarak kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye, İran ile ilişkilerine büyük önem veriyor ve bu ilişkileri güçlendirmek için çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İran'ın önceki hamlesi

İran devlet televizyonu dün İran Dışişleri Bakanlığı'nın Fidan'ın sözleri üzerine Türk Büyükelçisi’ni çağırdığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk Büyükelçi Hicabi Kırlangıç ile İran Dışişleri Bakanlığı Akdeniz ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Mahmud Heydari arasında pazartesi günü bir görüşme yapıldığı ve Heydari'nin kendisine “iki ülkenin ortak çıkarları ve bölgesel koşulların hassasiyeti, ikili ilişkilerde anlaşmazlık ve gerginliğe yol açabilecek yanlış yorumlardan ve gerçekçi olmayan analizlerden kaçınılmasını gerektirmektedir” teminatını verdiği belirtildi.

dfrgt
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (EPA)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan geçen hafta verdiği bir röportajda, İran'ın vekil güçlere, taşeronlara ve silahlı gruplara dayanan dış politikasının ‘tehlikeli’ olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Fidan, bazı kazanımlara rağmen İran'ın Irak ve Suriye'deki nüfuzunu korumak için yüksek bir bedel ödediğini belirtti.

Fidan, İran'ın Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı (SDG) ABD destekli YPG’yi ülkesine karşı destekleme olasılığı konusunda ise İran hükümetini uyardı. Fidan, “İran böyle bir şey yapmaktan kaçınmalı... Camdan bir evde yaşıyorsanız taş atmamalısınız, orada belli bir grubu destekleyerek bir ülkeyi kışkırtmaya çalışırsanız, söz konusu ülkenin ülkenizdeki başka bir grubu destekleyerek sizi rahatsız edebileceği bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

İran, Fidan'ın sözlerini İran içinde kaos ve huzursuzluk yaratmaya yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bu açıklamaları ""yapıcı değildi" değerlendirmesini paylaştı.

Sert açıklamalar

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti dün yaptığı açıklamada, Suriye'de her an bir iç savaşın patlak verebileceğini söyledi. Velayeti, “Şu anda Suriye'nin geleceğini tahmin etmek mümkün değil, ancak kanıtlar ve İran'ın gördükleri, devletin parçalanmasının ön hazırlıkları olduğunu gösteriyor” dedi.

“Türk yetkililer diplomatik adaba uymalı” diyen Velayeti, Tahran'ın Ankara'nın abartıları karşısında sessiz kalmayacağı uyarısında bulundu.

sdfrgt
İran Hükümet Sözcüsü Fatıma Muhacirani (İran medyası)

İran Hükümet Sözcüsü Fatıma Muhacirani, Fidan'ın sözleri için “Yapıcı değil” diyerek, tekrarlanmamasını umduğunu söyledi.

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'yı dağıtma ve silah bırakma çağrısını da yorumlayan Muhacirani, bölgede gerginliğin azalmasına yol açacak her türlü kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İran, Türkiye'de hükümete yakın bazı medya kuruluşları tarafından, ABD ve İsrail'in yaptığı gibi, Ankara'nın PKK ve onun Suriye uzantısı olan YPG’nin varlığını sona erdirmek için Öcalan'la birlikte attığı adımları engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “İran ile Türkiye arasında bazı konularda görüş ayrılıkları var, ancak biz Türkiye ile ilişkilerimize büyük değer veriyoruz. Ne yazık ki Türkiye'den sürekli duyduklarımız pek yapıcı değil. İran'ın bu konudaki tutumunu kararlı ve net bir şekilde açıklaması gerekiyor. Belki de Türk dostlarımız, Siyonist varlığın (İsrail) Suriye ve bölgedeki politikası ve ülkelerinin politikalarının etkileri ve sonuçları hakkında daha fazla düşünmelidir” ifadelerini kullandı.

Farklılıklar ve çıkarlar

Türkiye-İran ilişkileri eski Suriye rejiminin yıkılmasından bu yana gergin. Tahran, Ankara'nın Beşşar Esed'i deviren muhalif gruplara verdiği desteği defalarca eleştirirken, Ankara da İran'ın özellikle Alevi bölgelerinde bazı grupların kışkırtılmasında parmağı olduğunu göz ardı etmiyor.

Ahmed eş-Şera liderliğindeki yeni Suriye yönetimi, İran'da yaygın olarak Türkiye yanlısı olarak algılanırken, eş-Şera Suriye'de kalan İran etkisini sona erdirme sözü verdi.

asdfrgt
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz şubat ayında Ankara'da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'yı kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Fidan'ın sözlerinin ardından İran'da resmî ve medya düzeyinde Türkiye'ye yönelik yaygın saldırılara rağmen Ankara, Tahran Türk Büyükelçisi’ni çağırana kadar resmi olarak ve medyada sessiz kaldı. Tahran’ın bu hamlesine karşı Ankara, İran maslahatgüzarını çağırarak karşılık verdi.

Farklılıklara rağmen, özellikle ekonomi ve enerji iş birliği açısından Türkiye ve İran'ı birleştiren pek çok çıkar var.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmenistan'dan Türkiye'ye İran üzerinden doğalgaz ihracatının pazartesi gününden itibaren başlayacağını açıkladı.

Türk yetkililer, Türkmenistan'dan rekabetçi bir fiyatla gaz almanın Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu kaydetti.



Kanada ve ABD'de havalimanlarındaki hoparlörler, Hamas'ı övmek ve Trump'ı eleştirmek için hacklendi

ABD, Pensilvanya'daki Harrisburg Uluslararası Havalimanı (Havalimanı resmi web sitesi)
ABD, Pensilvanya'daki Harrisburg Uluslararası Havalimanı (Havalimanı resmi web sitesi)
TT

Kanada ve ABD'de havalimanlarındaki hoparlörler, Hamas'ı övmek ve Trump'ı eleştirmek için hacklendi

ABD, Pensilvanya'daki Harrisburg Uluslararası Havalimanı (Havalimanı resmi web sitesi)
ABD, Pensilvanya'daki Harrisburg Uluslararası Havalimanı (Havalimanı resmi web sitesi)

Yetkililer ve haberlere göre, bilgisayar korsanları salı günü üçü Kanada'da, biri ABD'de olmak üzere dört havaalanındaki anons sistemlerini ele geçirerek Hamas'ı öven ve ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren mesajlar yayınladı.

Kelowna'daki Kanada Kraliyet Atlı Polisi, Britanya Kolombiyası'ndaki Kelowna Uluslararası Havalimanı'ndaki “genel seslendirme sistemi”nin “kısa süreliğine ele geçirildiğini ve yetkisiz içerik yayınlandığını” belirtti.

Polis, diğer kurumlarla birlikte bu ihlali soruşturduklarını ifade etti, ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Havaalanı sözcüsüne göre, hackerlar Britanya Kolombiyası'ndaki Victoria Uluslararası Havaalanı'nın genel seslendirme sistemini kullanarak mesajlar ve müzik yayınladı.

Sözcü, hackerların hoparlör sistemine erişmek için üçüncü taraf yazılımını ihlal ettiğini ve havaalanının kontrolü yeniden ele geçirmek için dahili bir sisteme geçtiğini söyledi.

ABD Ulaştırma Bakanı Sean Duffy çarşamba günü sosyal medyada, hackerların Pennsylvania'daki Harrisburg Uluslararası Havalimanı'nın hoparlör sistemini de ele geçirdiğini belirtti.

Federal Havacılık İdaresi ve havalimanı yetkililerinin konuyu araştırdığını da ifade etti.

Hackerlar ayrıca salı akşamı Ontario'daki Windsor Uluslararası Havalimanı'nda uçuş bilgileri ekranlarını ve genel seslendirme sistemini ele geçirerek, havalimanı yetkililerine göre “yetkisiz görüntüler ve reklamlar” yayınladı.

Havaalanı yaptığı açıklamada, ihlalin havaalanı tarafından kullanılan “bir yazılım sağlayıcısında” meydana geldiğini belirterek, “Sistemlerimiz kısa süre sonra normale döndü” denildi.


Fransa ve İngiltere Gazze'ye asker gönderme planlarını sonlandırıyor

İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Gazze Şehri'nde yıkılan bir mahallenin havadan görünümü (Reuters)
İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Gazze Şehri'nde yıkılan bir mahallenin havadan görünümü (Reuters)
TT

Fransa ve İngiltere Gazze'ye asker gönderme planlarını sonlandırıyor

İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Gazze Şehri'nde yıkılan bir mahallenin havadan görünümü (Reuters)
İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Gazze Şehri'nde yıkılan bir mahallenin havadan görünümü (Reuters)

Fransa, dün yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Gazze'ye uluslararası bir güç konuşlandırılmasının temelini oluşturacak bir BM Güvenlik Konseyi kararını tamamlamak için İngiltere ve ABD ile birlikte çalıştığını belirtti.

İki üst düzey ABD danışmanı çarşamba günü, ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes sağlanmasıyla birlikte, Filistin bölgesinde güvenliği sağlamak üzere uluslararası bir güç kurulması için planlamaların başladığını söyledi.

Paris'te gazetecilere konuşan Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pascal Confrère, böyle bir gücün uluslararası hukukta sağlam temel oluşturmak ve devletlerin olası katkılarını kolaylaştırmak için Birleşmiş Milletler'den yetki alması gerektiğini ifade etti.

Confrère, “Fransa, Güvenlik Konseyi kararıyla resmileştirilmesi gereken bu tür bir uluslararası misyonun kurulması için ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze için 20 maddelik bir barış planı açıkladı. Bu plana ilave olarak, Hamas'ın Gazze'nin yönetiminde hiçbir rol oynamayacağı, Gazze'nin silahsızlandırılacağı ve bağımsız denetim altına alınacağına dair bir madde de eklendi.

Hamas'ın bu plana bağlı kalması karşılığında, ABD yönetimi, Başkan Trump'ın elçileri Steve Witkoff ve Jared Kushner aracılığıyla, tüm rehineler iade edildikten sonra, barış içinde bir arada yaşama ve silahsızlanma taahhüdünde bulunan Hamas üyelerinin ilk aşamada affedileceğini ve Gazze'den diğer ülkelere güvenli bir şekilde geçiş imkânı sağlanacağını garanti etti.


Ukrayna Azov Tugayı: Ülkenin doğusunda büyük bir Rus saldırısını püskürttük

Ukraynalı askerler, 15 Ekim 2025'te Donetsk bölgesindeki cephe hattında bulunan Pokrovsk kasabası yakınlarında Rus kuvvetlerine ateş ederken, kundağı motorlu bir obüse mermi yüklüyor. (Reuters)
Ukraynalı askerler, 15 Ekim 2025'te Donetsk bölgesindeki cephe hattında bulunan Pokrovsk kasabası yakınlarında Rus kuvvetlerine ateş ederken, kundağı motorlu bir obüse mermi yüklüyor. (Reuters)
TT

Ukrayna Azov Tugayı: Ülkenin doğusunda büyük bir Rus saldırısını püskürttük

Ukraynalı askerler, 15 Ekim 2025'te Donetsk bölgesindeki cephe hattında bulunan Pokrovsk kasabası yakınlarında Rus kuvvetlerine ateş ederken, kundağı motorlu bir obüse mermi yüklüyor. (Reuters)
Ukraynalı askerler, 15 Ekim 2025'te Donetsk bölgesindeki cephe hattında bulunan Pokrovsk kasabası yakınlarında Rus kuvvetlerine ateş ederken, kundağı motorlu bir obüse mermi yüklüyor. (Reuters)

Ukrayna Azov Tugayı, Rusya'nın dün Ukrayna'nın doğusundaki Dobropillya kasabası yakınlarında 20'den fazla zırhlı araçla büyük bir saldırı başlattığını ve güçlerinin saldırıyı püskürttüğünü bildirdi.

Rus yetkililer, iddia edilen saldırı hakkında henüz bir yorum yapmadı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, dün öğleden sonra yayınladığı bir notta Rus saldırısından bahsetmedi, ancak bölgede "istikrar" operasyonları yürüttüğünü belirtti.

xcdfgrt
13 Ekim 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde Rus güçleriyle en şiddetli çatışmaların yaşandığı ve yaklaşık 5 bin kişinin hala su, elektrik ve doğalgaz erişiminden yoksun yaşadığı cephe hattı kasabası Kostyantynivka'daki enkazın arasından yükselen dumanlar görülüyor. (AP)

 Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Azov Tugayı 16 Ekim'de Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "düşmanın (Dobropillya kasabası çevresinde) büyük çaplı bir mekanize saldırı girişiminde bulunduğunu" belirtti.

Tugay, Dobropillya kasabasının doğusundaki Şahov köyünü ele geçirmeyi amaçlayan saldırıyı püskürtürken, dokuz Rus zırhlı aracını imha etmeyi başardığını ifade etti.

Azak Tugayı çatışmanın bir videosunu yayınladı ve Reuters, gösterilen konumu doğruladı. Görüntülenen konumun Donetsk bölgesindeki Malinivka köyü yakınlarında olduğu anlaşılıyor. Malinivka, Şahov'un yaklaşık 13 kilometre güneyinde yer alıyor.

grtyu
Ukrayna'ya ait bir önleyici İHA, 8 Temmuz 2025'te Dnipropetrovsk bölgesinde açıklanmayan bir konumda uçuyor. (Reuters)

Ukrayna askeri yetkilileri, son haftalarda Ukrayna'nın Dobropillya yakınlarındaki bölgede ilerleme kaydettiğini ve kontrolü yeniden ele geçirdiğini belirterek, Rus güçlerinin kuşatma altında olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü Oval Ofis'te gazetecilere Ukrayna'nın “saldırı başlatmak” istediğini söyledi, ancak nerede olacağını belirtmedi.

Ukrayna ordusu dün, son aylarda bölgedeki 182 kilometrekarelik toprağı geri aldığını açıkladı.

h
Ukraynalı askerler, 19 Eylül 2025'te Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde, konumu belirtilmeyen bir yerde, anti-drone ağıyla kaplı bir aracın arkasında. (AFP)

Voenniy Osvedomitel olarak bilinen Rus askeri blog yazarı, dün Rus güçlerinin Dobropillya yakınlarında hakimiyetlerini genişletmeye çalıştığını, ancak Ukrayna tarafından yayınlanan görüntülerin zırhlı konvoyun cepheye ulaşmadan çok önce tespit edildiğini ve bombalandığını gösterdiğini belirtti.