İsrail İHA’sı Güney Lübnan'da bir aracı hedef aldıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5118735-i%CC%87srail-i%CC%87ha%E2%80%99s%C4%B1-g%C3%BCney-l%C3%BCbnanda-bir-arac%C4%B1-hedef-ald%C4%B1
İsrail İHA’sı Güney Lübnan'da bir aracı hedef aldı
İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırılar sonucunda yıkılan bir ev, 17 Şubat 2025. (Arşiv-AP)
İsrail'e ait bir insansız hava aracı (İHA) bugün Lübnan'ın güneyindeki Ras en-Nakura'da bir aracı hedef aldı.
Şarku’l Avsat’ın Lübnan Ulusal Haber Ajansı’ndan (NNA) aktardığına göre ‘İsrail'e ait bir İHA Ras en-Nakura'da bir aracı hedef aldı. Saldırının ardından Lübnanlı bir savunma ekibi bölgeye gitti.’
İsrail'in dün Lübnan'ın güneyinde bulunan Sur bölgesindeki Rişknaniye kasabasında bir aracı hedef alan hava saldırısında bir kişi hayatını kaybetti.
Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, İsrail’in 60 gün içinde Lübnan topraklarından çekilmesini öngörüyordu. Daha sonra anlaşmanın uygulanması için verilen süre 18 Şubat'a kadar uzatıldı. Ancak İsrail yine anlaşma şartlarına uymadı ve güçleri halen Güney Lübnan'da beş noktada bulunuyor.
İsrail Lübnan'ın güneyinde ateş gücüyle tampon bölge oluşturuyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5118977-i%CC%87srail-l%C3%BCbnan%C4%B1n-g%C3%BCneyinde-ate%C5%9F-g%C3%BCc%C3%BCyle-tampon-b%C3%B6lge-olu%C5%9Fturuyor
İsrail Lübnan'ın güneyinde ateş gücüyle tampon bölge oluşturuyor
Lübnan'ın güneyindeki Aitroun kasabasında onlarca kişinin cenaze töreni sırasında enkazın üstündeki Lübnanlılar (DPA)
İsrail'in Lübnan'ın güneyinde ateşkes anlaşmasını ihlal etmesi, sınır bölgesinde yaşayanların evlerine dönmelerini engelleyerek ateş gücüyle tampon bölge oluşturmaya çalıştığını gösterdi.
Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre Hizbullah ile İsrail arasında üç aydan uzun bir süredir devam eden ateşkese rağmen İsrail askerlerinin dün Lübnan'ın güneyindeki Ras en-Nakura beldesinde bir araca düzenlediği saldırıda iki kişi yaralandı. NNA, İsrail insansız hava araçlarının (İHA) Ras en-Nakura'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) konuşlandığı bölgenin güneyindeki bir çöplük yakınlarında bir araca saldırı düzenlediğini, hurda ve metal toplayan iki kardeşin yaralandığını ve yaralıların hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Lübnan ordu güçleri ve siviller saldırının gerçekleştiği bölgeye gitmeye çalıştı, ancak İHA’lar bölgeye ulaşmalarını engellemek için bombalı saldırılar düzenlemeye başladı.
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada Ras en-Nakura'da birkaç araca silah taşıyan bazı şüpheliler tespit ettik ve araçlardan birini hedef aldık” denildi.
Bu gelişmenin öncesinde İsrail ordusuü Hizbullah’a bağlı Rıdvan Gücü’nden bir askeri komutanın öldürüldüğünü duyurdu. Açıklamada, “Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı Lübnan'ın güneyindeki Kana bölgesine saldırarak Hizbullah'ın Rıdvan Gücü'nde deniz kuvvetleri komutanı olan ve İsrail’e ve vatandaşlarına karşı terörist faaliyetlerde bulunan terörist Kadir Haşim'i ortadan kaldırdı” ifadeleri yer aldı.
Hizbullah ve İsrail arasında bir yılı aşkın bir süre devam eden çatışmaların ardından taraflar arasında 27 Kasım'da ABD’nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail, Lübnan'ın güneyindeki ve doğusundaki çeşitli bölgelere saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Tel Aviv, Hizbullah'ın mevzilerini ve tesislerini hedef aldığını ve örgütün savaştan sonra askeri olarak toparlanmasına izin vermeyeceğini birkaç kez açıkladı.
Ancak bu gelişmeler, İsrail'in sadece Hizbullah üyelerinin peşine düştüğünü değil, misyonunu sivilleri de kapsayacak ve geri dönmelerini engelleyecek şekilde genişlettiğini gösteriyor. Lübnan basını, İsrail ordusunun el-Asi mevzisinden Meys el-Cebel beldesinin güneydoğusundaki el-Cidar ve Derbu’l-Hurat bölgelerine doğru topçularla ve makineli tüfeklerle ateş açtığını bildirdi. Saldırıda bir sivil araç hasar gördü, ancak yaralanan olmadı.
İsrail’e ait bir İHA, Tel en-Nahas'tan Kefer Kila'ya giden yola Lübnan yönünde bir ses bombası bıraktı. Basında yer alan haberlere göre bir İsrail İHA’sı da Merceyun ovası, el-Kalia, Burc el-Meluk, el-Hiyam ve en-Nakura üzerinde çok düşük bir irtifada uçuşlar gerçekleştirdi.
Başbakan Nevvaf Selam, Lübnan'ın güneyindeki sınır kasabası el-Hiyam'da ordu komutanlarından birinin açıklamasını dinlerken (EPA)
Bu gelişmeler, İsrail ordusunun Lübnan sınır bölgesinde ateş açarak bir tampon bölge oluşturmaya çalıştığının işareti olarak görüldü. Bu durum Lübnanlı siyasi çevreler tarafından biliniyor. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri de bir basın toplantısında bundan bahsetti. İsrail, halkın sınır bölgesine yaklaşmasını engelliyor. Sınırdaki köylerde ve kasabalarda bulunanları takip ediyor. İsrail İHA’ları bölgeden hiç ayrılmıyor, istediği zaman saldırılar düzenliyor ve ateş açıyor.
Taraflar arasında varılan ateşkes anlaşması uyarınca İsrail'in ordu güçlerini Lübnan'ın güneyinden çekmesi için tanınan sürenin 18 Şubat'ta dolmasına rağmen İsrail, Lübnan'ın güneyinde sınır boyunca beş stratejik noktada varlığını sürdürerek Lübnan'ın sınır kasabalarını ve İsrail tarafındaki ilgili bölgeleri ‘acil bir tehdit olmadığından’ emin olmak için kontrol altında tutmaya devam ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan sınırı boyunca uzanan tampon bölgede ‘süresiz olarak kalacağını’ ve buradaki ‘duruma bağlı olarak’ konuşlandıklarını vurguladı.