Rapor: İsrail'in Hamas üzerindeki baskıyı artırma planları savaşın yeniden başlamasına yol açabilir

Gazze Şehri'nin Zeytun mahallesindeki yıkılmış ev ve binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (AP)
Gazze Şehri'nin Zeytun mahallesindeki yıkılmış ev ve binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (AP)
TT

Rapor: İsrail'in Hamas üzerindeki baskıyı artırma planları savaşın yeniden başlamasına yol açabilir

Gazze Şehri'nin Zeytun mahallesindeki yıkılmış ev ve binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (AP)
Gazze Şehri'nin Zeytun mahallesindeki yıkılmış ev ve binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler (AP)

Wall Street Journal (WSJ) bugün ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in Hamas üzerindeki baskıyı arttırmak için savaşın yeniden başlamasına yol açabilecek planlar hazırladığını belirtti.

İsrail'in bölgeyi kontrol etmek ve bazı bölgeleri işgal etmek amacıyla daha büyük bir askeri güçle Gazze'yi işgal edebileceğini belirten kaynak, arabulucuların İsrail'in, hareketin tutukluları serbest bırakmaya devam etmesi halinde ateşkesi bir ay uzatmayı teklif ettiğini söylediğini kaydetti.

Arabulucular, Hamas'ın savaşın sona erdirilmesi için görüşmelerin başlatılması konusunda ısrarcı olduğunu ve silahsızlanma konusunu görüşmeyi reddettiğini belirtti.

Kaynak, Hamas'a karşı gerilimin ilk aşamalarının yaklaşık iki ay sürebileceğini, ardından İsrail'in Gazze'ye büyük bir saldırı için güçlerini yeniden harekete geçirmeye başlayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, Hamas'ın kalan rehineleri serbest bırakmaması halinde Gazze Şeridi'nde savaşa geri dönme tehdidinde bulundu. İsrail bunun nasıl gerçekleşeceğini şimdiden planlıyor.

ABD Başkanı Donald Trump Oval Ofis'te (Reuters)ABD Başkanı Donald Trump Oval Ofis'te (Reuters)

Kademeli adımlar

İsrail, Gazze Şeridi'nde 16 aydır devam eden savaşta çatışmaların yeniden başlamasına yol açabilecek yedi haftalık ateşkesi uzatma görüşmelerinin tıkanması üzerine, Hamas üzerindeki baskıyı kademeli olarak arttıracak bir dizi tırmandırıcı adımın planlarını hazırladı.

Bu adımlar geçen hafta İsrail'in Gazze'ye mal ve malzeme girişini engellemesiyle başladı. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich bir sonraki adımın elektrik ve suyun kesilmesini içereceğini söyledi.

Plan hakkında bilgi sahibi İsrailli bir güvenlik analisti, bu adımların başarısız olması halinde, İsrail'in Hamas hedeflerine yönelik hava saldırıları ve taktiksel baskınlar düzenleyebileceğini açıkladı. Şarku’l Avsat’ın WSJ’den aktardığı habere göre bir sonraki aşamada İsrail, ateşkesten yararlanarak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönen yüz binlerce Filistinliyi yeniden yerlerinden edebilir.

Plan hakkında bilgi sahibi olan kişiler, İsrail'in eninde sonunda çok daha büyük bir askeri güçle Gazze'yi işgal edebileceğini ve Hamas'ın kalıntılarına saldırırken, bölgeyi etkin bir şekilde işgal etmeyi hedeflediğini doğruladı.

İsrail'de pek çok kişi Gazze'ye yeni bir işgalin kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Eski bir Pentagon yetkilisi olan ve şu anda Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nün başkanlığını yürüten Michael Makovsky şunları söyledi: “Ne olursa olsun geri dönme ve (Hamas'ı) ortadan kaldırma kararlılığı var. Bence İsrail Gazze'ye güçlü ve kararlı bir şekilde girecek.”

Ebu Ubeyde, Kassam Tugayları askeri sözcüsü (Videodan )Ebu Ubeyde, Kassam Tugayları askeri sözcüsü (Videodan )

Plan, İsrail ve Hamas'ın görüşmelerde çok önemli bir noktaya geldikleri ve iki rakibin savaşın kilit konularında taban tabana zıt görüşler ortaya koyarak müzakereleri sürdürme çabalarını sekteye uğrattığı bir dönemde ortaya çıktı.

İsrail Hamas'ın elinde tuttuğu düzinelerce rehineyi serbest bırakmasını istiyor; Hamas ise bunu ancak çatışmaların kalıcı olarak sona ermesi halinde yapacağını söylüyor ki İsrail bunu kabul etmiyor. İsrail ayrıca Hamas'ın iktidarı bırakmasını ve silahsızlanmasını da istiyor, ancak Hamas bunu reddediyor.

İsrail, geçici bir adım olarak Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehineleri serbest bırakmaya devam etmesi halinde ateşkesi bir ay uzatmayı teklif etti ve Hamas'ın buna uyması için cumartesi gününe kadar süre tanıdı.

Aracılar, İsrail'in ateşkes görüşmelerinde müzakerecileri, aksi takdirde Hamas'a yönelik cezalandırma politikasını kademeli olarak tırmandırarak tam ölçekli savaşa dönme noktasına getireceği konusunda uyardığını açıkladı. Arabulucular Hamas'ın savaşı sona erdirme görüşmelerinin başlatılması konusunda ısrarcı olduğunu ve silahsızlanma konusunu görüşmeyi reddettiğini belirttiler.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı devam ederken ve son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybederken, Gazze İnsani Yardım Vakfı bugün Gazze Şeridi'ndeki yardım dağıtım merkezlerinden birini yeniden açtı.

Vakıf, Hamas'ın kendisine yönelik tehditler savurduğunu iddia ederek dün yardım dağıtım merkezlerini kapatmıştı. Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre vakıf cuma günü de güvenlik gerekçesiyle yardım dağıtım merkezlerini kapatmış ve halka bu merkezlerden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Vakıf, Facebook sayfasında Arapça olarak yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan merkezlerinden birinin bugün öğlen 12'de yeniden açılacağını duyurdu.

Diğer yandan vakıf, bölge sakinlerinden çalışma saatlerinden önce merkeze yaklaşmamalarını, aksi takdirde gıda paketlerinin dağıtılamayabileceğini belirtti.

İsrail yaklaşık iki hafta önce Gazze Şeridi'ne yardım girişi üzerindeki ablukasını hafifletti. Vakıf, Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşlarını ve diğer girişimleri atlayarak yardımın dağıtılması sorumluluğunu üstlendi.

Vakıf, mevcut yardım ağlarını bypass etmenin yanı sıra sivilleri tehlikeye attığı ve tarafsız insani yardım için yaygın olarak kabul edilen standartları ihlal ettiği iddiasıyla eleştiriliyor.

Bu arada Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 54 bin 880'e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık günlük istatistik raporunda, İsrail bombardımanı sonucunda son 24 saat içinde hastanelere 108 ölü ve 393 yaralının ulaştığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü bugün, İsrail bombardımanı sonucu on Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, bunlardan beşinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan bir yardım merkezine gıda maddesi almak için gitmekte olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, bölgede askerlerine yaklaşan ‘şüphelilere’ uyarı ateşi açtığını söyledi.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, ekiplerinin ‘Refah'ın batısındaki el-Alem kavşağı bölgesinde beş şehit ve onlarca yaralıyı’ hastaneye naklettiğini söyledi. Basal, hayatını kaybedenlerin ‘Refah'ın batısındaki yardım dağıtım merkezine gitmeye hazırlanan binlerce yerinden edilmiş Filistinli’ arasında olduğunu açıkladı.

Basal, İsrail güçlerinin dağıtım merkezine ulaşmalarına yüzlerce metre kala sivillere ateş açtığını bildirdi.

AFP'nin bir sorusuna yanıt olarak İsrail ordusu şu cevabı verdi: “Dün gece bölgenin aktif bir çatışma bölgesi olduğuna dair yapılan uyarılara rağmen, bazı şüpheliler Refah bölgesinde faaliyet gösteren İsrail ordusu güçlerine tehditkâr bir şekilde yaklaşmaya çalıştı.”

Bu bölgede yardım için toplanan insanlara ilk kez ateş açılmıyor. Sivil Savunma Müdürlüğü son günlerde bölgede bu türden en az üç olayda onlarca kişinin öldüğünü duyurdu.

Daha önceki en az iki olayda İsrail ordusu ‘şüphelilere’ ateş açtığını kabul etmişti.

Bugün de Han Yunus'un batısındaki el-Mevasi bölgesinde yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir çadırın İsrail tarafından bombalanması sonucu aralarında iki çocuğun da bulunduğu beş Filistinli hayatını kaybetti.