Velihat Prens ile Rubio bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

TT

Velihat Prens ile Rubio bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Velihat Prens ile Rubio bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio bölgesel ve uluslararası son gelişmeleri ele alarak görüş alışverişinde bulundular, güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik çabaları değerlendirdiler.

Veliaht Prens, ABD Dışişleri Bakanı'nı Cidde'deki el Salam Sarayı'ndaki ofisinde kabul ederek iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve çeşitli alanlarda bu ilişkileri geliştirme ve iyileştirme fırsatlarını gözden geçirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Rubio'nun Veliaht Prens ile Suriye'de istikrarlı bir hükümeti destekleme yollarını, Yemen'deki Husi grubundan kaynaklanan tehditleri ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını ele aldığı belirtildi.

Suudi Arabistan tarafında ise resepsiyona Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bendar, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Devlet Bakanı, Kabine Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid Al-Ayban katıldı.

ABD tarafından ise Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Suudi Arabistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alison Dilworth ve birçok üst düzey yetkili katıldı.

ABD'li bakanın uçağı dün akşam Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin gelişinden kısa bir süre sonra, Washington ve Kiev heyetleri arasında Ukrayna'da üç yıldır devam eden savaşla ilgili toplantı öncesinde Cidde'ye indi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rubio'nun 10-12 Mart tarihleri arasında Cidde'de Suudi yetkililerle bir araya geleceği ve Başkan Donald Trump'ın birkaç hafta sonra Suudi Arabistan'a yapması beklenen ziyaret öncesinde Ukrayna tarafıyla görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

asdefrtg
Prens Muhammed bin Selman'ın dün Cidde'de Bakan Marco Rubio'yu kabul etti (SPA)

Ajanslara göre Rubio, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz ve Trump'ın Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff'un da aralarında bulunduğu üst düzey bir heyete başkanlık ederek, bugün Kiev'le yapılacak görüşmelerde ABD tarafına liderlik edecek. Ukrayna tarafı ise cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak ve yardımcısı Pavlo Palesa, dışişleri bakanı Andrei Sibiga ve savunma bakanı Rustam Amirov tarafından temsil ediliyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Suudi Arabistan'a gelişinden önce yaptığı açıklamada, “Genel olarak yardımın durdurulması fikrinin çözebileceğimizi umduğum bir şey olduğunu düşünüyorum” diyen Rubio, gelişinden sonra yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya yardımının askıya alınması konusunun “Cidde görüşmeleri” sırasında “çözüleceği” konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan cuma günü, ABD ile Ukrayna arasında yapılması planlanan toplantıya ev sahipliği yapmayı memnuniyetle karşılayarak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna krizinin sona erdirilmesi için kalıcı barışın sağlanması yönündeki çabalarını sürdüreceğini teyit etti ve bu yöndeki çabalarını üç yıldır birçok toplantıya ev sahipliği yaparak gösterdiğini hatırlattı.



Suudi Arabistan ve İngiltere güvenlik iş birliğini artırmayı görüştü

Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif, dün Londra'da Bakan Yvette Cobb ile bir araya geldi (Suudi İçişleri Bakanlığı)
Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif, dün Londra'da Bakan Yvette Cobb ile bir araya geldi (Suudi İçişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan ve İngiltere güvenlik iş birliğini artırmayı görüştü

Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif, dün Londra'da Bakan Yvette Cobb ile bir araya geldi (Suudi İçişleri Bakanlığı)
Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif, dün Londra'da Bakan Yvette Cobb ile bir araya geldi (Suudi İçişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Nayif, dün Londra'da İngiliz mevkidaşı Yvette Cooper ile bir araya gelerek güvenlikle ilgili bir dizi konuyu ve iki bakanlık arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini görüştü.

Prens Abdulaziz bin Suud, toplantının iki dost ülke arasındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmek amacıyla, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın talimatları doğrultusunda gerçekleştirildiğini vurguladı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı, ülkesinin tüm biçimleriyle organize suçla mücadelede İngiltere ile iş birliğini geliştirmeye ve iki tarafın uzmanları arasında deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmaya büyük önem verdiğini belirtti.

Prens Abdulaziz bin Suud, imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında güvenlik alanındaki iş birliğinin geliştiğini vurgulayarak, güvenlik alanındaki ortak çalışmaların sürdürülmesinin her iki hükümetin güvenlik alanındaki hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Toplantının ardından Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ve İngiliz mevkidaşı, iki bakanlık arasında gelecekteki güvenlik iş birliğine ilişkin bir dizi anlaşma imzaladı.

Toplantıya her iki taraftan da ilgili üst düzey yetkililer katıldı.