WhatsApp'tan grup konuşmalarına güncelleme

Bu özellik, karışıklığı önlemek için kullanıcıların sohbette belirli bir mesaja verilen yanıtları görmesini kolaylaştıracak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

WhatsApp'tan grup konuşmalarına güncelleme

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Kullanıcıların çok fazla mesajın gözden kaçtığından yakınmasının ardından WhatsApp, grup sohbetlerinde yeni bir özellik deniyor.

Meta'ya ait mesajlaşma uygulaması, sohbet konularının ana sohbetten ayrı gruplandırılmasına olanak tanıyan yeni bir özellik geliştiriyor.

Bu özellik, karışıklığı önlemek için kullanıcıların sohbette belirli bir mesaja verilen yanıtları görmesini kolaylaştıracak.

Beta testine göre, kullanıcılar muhtemelen bir ileti dizisine dokunarak tüm yanıtları tek bir zincir halinde görebilecek.

WABetaInfo adlı internet sitesi bu yeni gelişmeyi, uygulamanın yeni değişiklikleri denemek için kullanılan beta sürümünü araştırırken buldu.

WABetaInfo blog yazısında, "WhatsApp'ın bireysel konuşmalarda ve grup sohbetlerinde mesaj yönetimini, organizasyonunu ve etkileşimini daha da iyileştirmek için ek araçlar geliştirdiği görülüyor" dedi.

Android için en son WhatsApp beta 2.25.7.7 güncellemesi, WhatsApp'ın mesaj yanıtlarını konulara göre gruplandırılmış konuşmalar halinde düzenlemek için bir özellik üzerinde çalıştığını gösteriyor.

İnternet sitesi, "WhatsApp, kullanıcıların belirli bir mesaja verilen yanıtları daha düzenli ve uyumlu bir dizide takip etmesini sağlayacak özelliğin uygulanmasını araştırıyor" diye ekledi.

Bu özelliğin bireysel konuşmalar, grup sohbetleri, topluluklar ve kanallar için gelecekteki bir güncellemede yayımlanması bekleniyor. Bu yeni özellik, ilgili tüm yanıtları doğrudan ilk mesajın altında gruplandırarak, sohbetlerdeki karışıklığı azaltacak böylece konuşma ve tartışmaların takibini önemli ölçüde kolaylaştıracak.

WABetaInfo, kullanıcı alıntılanan mesajı yanıtladığında, ileti dizisinin ilk mesaja bağlı kalacağını ve bu nedenle tüm mesajların organize edileceğini söyledi.

Kullanıcılar tek tek yanıtlardan oluşan uzun bir listede gezinmek yerine, ilgili tüm yanıtları özel bir başlıkta takip edebilecek ve görüntüleyebilecek, böylece sohbet düzenli ve takip edilmesi kolay olacak.

Apple iMessage ve Facebook Messenger'da halihazırda konulara göre ayrılmış sohbetler bulunuyor.

Bu özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağına dair henüz belirlenmiş bir tarih yok.

Independent Türkçe



Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
TT

Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Yeni bir araştırmaya göre, çığır açan bir gen tedavisi tek bir enjeksiyonla insanlardaki işitme kaybını birkaç hafta içinde tersine çevirebiliyor.

İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar son teknoloji tedavinin, doğuştan sağırlığı veya ileri derecede işitme bozukluğu olan çocuk ve yetişkinlerin işitme yetisini iyileştirdiğini ve klinik bir deneyde 7 yaşındaki bir çocuğun duyma becerisini neredeyse tamamen geri kazandığını açıkladı.

Hakemli dergi Nature Medicine'da detaylandırılan klinik çalışma, OTOF geninin sağlıklı bir kopyasının iç kulağa enjekte edilmesiyle 10 katılımcının tümünün işitmesinin gelişme gösterdiğini ortaya koydu.

Küçük ölçekli deney, OTOF adı verilen bir gendeki mutasyonlar sonucu genetik sağırlık veya ileri seviye işitme bozukluğundan muzdarip kişileri içeriyordu.

Bu mutasyonlar, ses sinyallerinin kulaktan beyne iletilmesinde kilit rol oynayan otoferlin proteininin eksikliğine neden oluyor.

Araştırmacılar tedavinin en çok çocuklarda işe yaradığını belirtse de yetişkinlere de fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Deneyde adeno ilişkili virüsün sentetik ve zararsız bir versiyonu kullanılarak düzgün işleyen bir OTOF geni tek bir enjeksiyonla iç kulağa verildi.

Tedavinin etkileri hastaların çoğunda belirgin biçimde görülürken, işitme yetisi sadece bir ay sonra hızla iyileşti.

Araştırmacılar 6 ay sonra tüm katılımcılarda işitmede önemli ölçüde iyileşme kaydedildiğini ve algılanabilir ortalama ses seviyesinin 106 desibelden 52 desibele düştüğünü belirtiyor.

Çalışmada tedaviye en iyi yanıt verenlerin 5 ila 8 yaşındakiler olduğu tespit edildi.

7 yaşındaki bir kız çocuğu işitme yetisini neredeyse tamamen hızla geri kazandı ve 4 ay sonra annesiyle günlük konuşmalar yapabilmeye başladı.

Karolinska Enstitüsü'nden çalışmanın ortak yazarı Maoli Duan, "Bu yöntem ilk kez ergenler ve yetişkinlerde test edildi" diyor.

Katılımcıların çoğunda işitme duyusunun büyük ölçüde iyileşmesi, yaşam kaliteleri üzerinde derin bir etki yaratabilir. Şimdi bu etkinin ne kadar kalıcı olduğunu görmek için bu hastaları takip edeceğiz.

Araştırmacılar ayrıca tedavinin güvenli olduğunu ve iyi tolere edildiğini de saptadı. Katılımcılar 6-12 aylık takip süresinde herhangi bir ciddi yan etki bildirmedi.

En yaygın reaksiyon, bir tür akyuvar olan bağışıklık sistemi nötrofillerinin sayısındaki azalmaydı.

"OTOF sadece başlangıç" diyen Dr. Duan, araştırmacıların GJB2 ve TMC1 gibi diğer yaygın sağırlık genleri üzerinde de çalıştığını ekliyor.

Bunların tedavisi daha karmaşık ancak bugüne kadarki hayvan deneyleri umut verici sonuçlar ortaya koyuyor. Farklı genetik sağırlık türlerinden muzdarip hastaların bir gün tedavi görebileceğine güvenimiz tam.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news