Sırbistan'da "yasaklı ses silahı" iddiası: Dünyadan yardım istiyorlar

Eski Cumhurbaşkanı Tadic de harekete geçti

Sırbistan'da 2000'den beri en büyük protestolar yaşanıyor (AP)
Sırbistan'da 2000'den beri en büyük protestolar yaşanıyor (AP)
TT

Sırbistan'da "yasaklı ses silahı" iddiası: Dünyadan yardım istiyorlar

Sırbistan'da 2000'den beri en büyük protestolar yaşanıyor (AP)
Sırbistan'da 2000'den beri en büyük protestolar yaşanıyor (AP)

1 Kasım'da Novi Sad'daki tren istasyonunda 15 kişinin öldüğü kaza sonrası başlayan gösteriler, 4 ayı aşkın süredir devam ediyor. 

Cumartesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen yolsuzluk karşıtı protestoda yüz bini aşkın kişi yer aldı. 

Güvenlik güçlerinin barışçıl bir eylem düzenleyen yurttaşlara karşı yasaklı ses silahı kullandığı iddiası, son etkinliğe damga vurdu. 

Görüntüler, ölenler için 15 dakika sessizlik eylemi yapılırken aniden gelen bir sesin panik ve kaçışmaya neden olduğunu gösteriyor. 

Göstericiler olaydan sonra saatlerce kulak çınlaması, baş ağrısı, baş dönmesi ve denge kaybı yaşadıklarını bildiriyor. 

Yetkililer yasaklı ses silahı iddiasını reddetse de protestocular ısrarcı: Konuyla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesini istiyorlar. 

Muhalif Hareket-Değişim (Kreni-Promeni) hareketinin internette başlattığı kampanyada yarım milyondan fazla imza toplanarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın bağımsız soruşturmalar başlatması talep edildi. 

İnsan hakları örgütleri ve muhalif siyasetçiler, bu saldırının emrini verenlere ülkedeki ve yurtdışındaki mahkemelerde dava açılacağını söylüyor. 

2004-2012'de Sırbistan Cumhurbaşkanı olan Boris Tadic de konuyla ilgili uluslararası yardım çağrısı yapanlar arasında.

2017'den beri görevde olan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise kalabalıkları yönlendirmeye yarayan bu silahın kullanıldığı iddiasını "Sırbistan'ı yok etmeyi amaçlayan adi bir yalan" diye nitelendirdi. 

Yalan haber yayanların karşısında yargıyı bulacağını vurguladı.

Kısa süre içinde ABD'den FBI'ı, Rusya'dansa FSB'yi çağırarak iddiaların araştırılmasını sağlayacağını belirterek "Nasıl yalan söylediklerini görmek, tarih için önemli" dedi. 

Sırp yetkililer, polisin bu silahı iki yıl önce envanterine eklediğini kabul ediyor ancak cumartesi kullanılmadığını da söylüyor.

Novi Sad'daki tren istasyonunda 1 Kasım 2024'te beton sundurmanın çökmesi nedeniyle 15 kişinin ölmesinin ardından hükümete tepki gösteren öğrenciler, ülke genelinde "Dur Sırbistan" sloganıyla gösterilere başlamıştı. 

Yargı üyeleri, öğretmenler, özel işletmeler de protestolara destek veriyor. 

Çinlilerin başını çektiği konsorsiyumun istasyonu elden geçirmesinden kısa süre sonra bu kazanın gerçekleşmesi, eleştiri oklarının Vucic ve Sırp İlerleme Partisi'ne (SNS) yöneltilmesine yol açtı. 

Öğrencilerin önderliğindeki göstericiler, tren istasyonundaki ölümlü kazaya ilişkin sorumluların cezalandırılmasını, ihmal şüphesi bulunan istasyonun yapım, onarım çalışmalarına ilişkin tüm belgelerin yayımlanmasını ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istiyor.

Ancak uzmanlar bu talepler karşılansa dahi protestocuların otoriterleşme ve yolsuzluğa karşı eylemlerinin sürebileceğini vurguluyor.

Independent Türkçe, CNN, AP



İsrail medyası: Netanyahu ile Zamir arasında Gazze görüşmesinde sert bir tartışma yaşandı

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (Reuters)
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (Reuters)
TT

İsrail medyası: Netanyahu ile Zamir arasında Gazze görüşmesinde sert bir tartışma yaşandı

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (Reuters)
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (Reuters)

Medyada yer alan haberlere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, dün gece güvenlik teşkilatlarının başkanları ve üst düzey bakanların katıldığı gergin toplantıda, Gazze Şeridi'nin gelecekteki askeri planları konusunda sözlü çatışmaya girdi.

İsrail'deki Kanal 12 televizyonunun haberine göre Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Zamir'e, nüfusun büyük çoğunluğunu Gazze'nin güneyine nakletmek için bir plan hazırlamasını emretti.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Zamir, Netanyahu'ya “Askeri bir hükümet mi istiyorsunuz? İki milyon insanı kim yönetecek?” diye sordu.

Habere göre Netanyahu sesini yükselterek Zamir'e şöyle bağırdı: “Askeri bir hükümet istemiyorum, ancak (Hamas'ı) hiçbir şekilde arkamızda bırakmaya hazır değilim. Buna izin vermeyeceğim.” Netanyahu sözlerine şöyle devam etti: “Güneydeki tahliye planının alternatifi, tüm Gazze Şeridi'ni işgal edip kontrol altına almak, bu da rehinelerin öldürülmesi anlamına gelir ve bunu istemiyorum, yapmaya da hazır değilim.”

Zamir, “Bu konuyu konuşmalıyız, biz buna razı olmadık. Aç ve öfkeli bu insanları kontrol altında tutmak, kontrolün kaybedilmesine yol açabilir ve kontrolün kaybedilmesi sonucunda İsrail ordusuna karşı ayaklanabilirler” diyerek uyardı. Netanyahu tartışmayı şu emriyle sonlandırdı: “Tahliye planı hazırlayın. Washington'dan döndüğümde görmek istiyorum.”