Yemen’de Husilere ait televizyon kanalı: ABD, Hudeyde ve Marib'e toplam sekiz hava saldırısı düzenledi

ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
TT

Yemen’de Husilere ait televizyon kanalı: ABD, Hudeyde ve Marib'e toplam sekiz hava saldırısı düzenledi

ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)

Yemen'deki Husilere ait televizyon kanalı Al-Masirah TV, ABD’nin dün gece Yemen'in batısındaki Hudeyde Uluslararası Havaalanı'na hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Al-Masirah TV, ABD’nin havaalanını üç, Marib ilinin Meczar bölgesini ise beş kez vurduğunu aktarırken daha fazla ayrıntı vermedi.

ABD merkezli haber ağı CNN’in geçtiğimiz cuma günü ABD'li bir yetkiliden aktardığına göre Washington, Yemen'de Husilere yönelik saldırılar devam ederken USS Harry S. Truman uçak gemisi taarruz grubuna katılmak üzere Ortadoğu'ya ikinci bir uçak gemisi göndermeye karar verdi.

Washington, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle Husilere karşı Sanaa ve ülkenin diğer yedi ilinde çeşitli noktaları hedef alan yeni bir saldırı başlattı.

Washington'ın geçtiğimiz hafta sonundan bu yana Husilere karşı yürüttüğü saldırılarda dün 53 kişi öldü, 98 kişi de yaralandı. Husiler, bu saldırıya Kızıldeniz'deki bir ABD uçak gemisini defalarca kez hedef alarak karşılık verdiklerini açıkladılar.

Husiler, İsrail’in salı günü Hamas Hareketi ile varılan ateşkes anlaşmasını tek taraflı olarak bozarak Gazze Şeridi'ne yeniden hava saldırıları düzenlemeye başlamasından bu yana İsrail hedeflerine karşı düzenlenen roketli saldırıların sorumluluğunu dört kez üstlendiler.

Husiler, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesten bu yana İsrail ve Kızıldeniz'e yönelik saldırılarını durdurdu.



ABD: Lübnan ordusundan silahlı grupları silahsızlandırmasını bekliyoruz

Lübnan ordusu mensupları (Arşiv - Reuters)
Lübnan ordusu mensupları (Arşiv - Reuters)
TT

ABD: Lübnan ordusundan silahlı grupları silahsızlandırmasını bekliyoruz

Lübnan ordusu mensupları (Arşiv - Reuters)
Lübnan ordusu mensupları (Arşiv - Reuters)

ABD Cuma günü yaptığı açıklamada Lübnan ordusunun silahlı grupları silahsızlandırmasını beklediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tammy Bruce olağan brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada “Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nden silahlı grupları silahsızlandırmasını bekliyoruz” dedi.

Bruce, bakanlığın Hizbullah'ın finansmanını desteklemek üzere yaptırımlardan kaçmaya çalışan beş kişi ve üç kuruluşa yaptırım uyguladığını da sözlerine ekledi.

İsrail, uçaklarının ateşkes anlaşmasına varılmasından bu yana ilk kez Beyrut'un güney banliyösünü bombalaması ve İsrail'in kuzeyinin hedef alınması halinde bombardımanı tekrarlamakla tehdit etti. Bugün (Cuma) Lübnan'ın güneyinden Yukarı Celile bölgesine roket atılmasından Lübnan hükümetini sorumlu tutan israil, Hizbullah'a karşı başlattığı gerilimi son 4 ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada Lübnan'dan İsrail topraklarına doğru iki roket mermisi atıldığını, birinin önlendiğini ve ikincisinin Lübnan'a düştüğünü belirtti.

Beyrut'un güney banliyölerini bombalamakla tehdit eden İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, “Celile'deki köylere zarar verecek herhangi bir girişimde Beyrut'un güney banliyölerindeki çatılar sarsılacaktır. (Hizbullah ile) Ateşkes anlaşmasını siz uygulamayacaksanız, biz uygulayacağız" dedi.

Lübnan ordusu yaptığı açıklamada roketlerin İsrail'e atıldığı yeri tespit ettiğini duyurdu: Açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Ordu, Litani Nehri'nin kuzeyindeki Nabatieh bölgesinde bağlı Cisr al-Kaiyah kasabasında roket fırlatma alanını tespit etmeyi başardı ve bunları ateşleyenlerin kimliğini belirlemek için bir soruşturma başlattı.” Lübnanlı bir güvenlik kaynağı isminin açıklanmaması koşuluyla AFP'ye yaptığı açıklamada, alanın ateşkes anlaşması uyarınca Hizbullah'ın kuzeyine çekileceği Litani Nehri'nden sadece 15 metre uzakta olduğunu söyledi.

İki roket atışı, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana ilk kez Cumartesi günü güney Lübnan'dan İsrail'e üç roket atılmasından günler sonra gerçekleşti.

Hizbullah'tan resmi bir kaynak, partinin güney Lübnan'dan fırlatılan roketlerle hiçbir ilgisi olmadığını doğrulayarak, güney Lübnan'dan roket fırlatılmasının saldırganlığın sürdürülmesi için şüpheli gerekçeler uydurulması bağlamında gerçekleştiğine işaret etti. Hizbullah'ın ateşkes anlaşmasına bağlılığını vurguladı.