Hartum: Ordu stratejik bölgeleri yeniden ele geçirdi

Hartum'un kuzeyindeki Sudanlı askerler (Reuters)
Hartum'un kuzeyindeki Sudanlı askerler (Reuters)
TT

Hartum: Ordu stratejik bölgeleri yeniden ele geçirdi

Hartum'un kuzeyindeki Sudanlı askerler (Reuters)
Hartum'un kuzeyindeki Sudanlı askerler (Reuters)

Sudan ordusu, Hızlı Destek Kuvvetlerine (HDK) karşı günler süren bir savaşın ardından dün başkanlık sarayını yeniden ele geçirdikten sonra başkent Hartum'daki kontrolünü genişletmeye devam etti.

Ordu dün, aralarında Merkez Bankası, Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (NISS), Ulusal Müze ve Sudan Üniversitesi gibi önemli askeri ve sivil kurumların da bulunduğu başkentteki stratejik yerleri geri alırken, HDK yaklaşık iki yıldır şehirde kontrol ettiği mevzilerden savaşmadan geri çekilmeye başladı.

Ordu yanlısı medya platformları askeri kaynaklara dayanarak, silahlı kuvvetlerin HDK komutanı Muhammed Hamdan Daklu'nun (Hemdeti) havaalanı mahallesinde, ordu karargahının yanındaki evini ele geçirdiğini, havaalanının ise hala HDK'nin kontrolünde olduğunu duyurdu.



Cezayir'in güneyinde iki militan öldürüldü, beşi tutuklandı

Askeri operasyon sırasında ordu komutanı askerlerle birlikte (Arşiv - Cezayir Savunma Bakanlığı)
Askeri operasyon sırasında ordu komutanı askerlerle birlikte (Arşiv - Cezayir Savunma Bakanlığı)
TT

Cezayir'in güneyinde iki militan öldürüldü, beşi tutuklandı

Askeri operasyon sırasında ordu komutanı askerlerle birlikte (Arşiv - Cezayir Savunma Bakanlığı)
Askeri operasyon sırasında ordu komutanı askerlerle birlikte (Arşiv - Cezayir Savunma Bakanlığı)

Cezayir ordusuna bağlı bir güç, Cezayir'in güneyindeki In Guzam vilayetinde düzenlediği güvenlik operasyonunda iki teröristi öldürdü ve teröristlerin elindeki silah ve malzemelere el koydu.  

fgrthyuı
Cezayir ordusunun el koyduğu aşırılık yanlısı unsurlara ait silahlar (Arşiv - Savunma Bakanlığı)

Cezayir Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, 10 militanın kimliği ya da mensup oldukları silahlı grup ya da gruplara ilişkin herhangi bir ayrıntı vermeksizin, 5 teröristin Adrar ve Bordj Badji Mokhtar (ülkenin güneydoğusu) vilayetlerinde makineli tüfekler ve bir miktar mühimmatla birlikte askeri yetkililere teslim olduğunu duyurdu. Açıklamaya göre ordu birlikleri ülkenin farklı bölgelerinde düzenledikleri ayrı operasyonlarda terörist grupları destekleyen hücrelere mensup beş kişiyi gözaltına alırken, 10 militanın kimliği ya da mensup oldukları silahlı grup ya da gruplar hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

Sahel ve Libya sınırındaki güney ve güneydoğu bölgesi aşırılık yanlısı grupların, silah ve uyuşturucu kaçakçıları ile insan kaçakçılarının yuvası olup, Cezayir ordusu üzerinde ağır bir baskı oluşturmaktadır. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Cezayir, Afrika Birliği toplantıları çerçevesinde kendi güvenliğine ve bölgeye yönelik bu tehdit konusunda sık sık uyarıda bulunmuş, Sahra altı bölgesinin tüm kıta için büyük bir tehlike kaynağı olduğunu vurgulamıştı. Cezayir, buradaki tehditlerin ele alınması ve Sahel ülkelerinde istihdam yaratmak ve gençleri militanlara katılmaktan caydırmak için kalkınma projeleri başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Savunma Bakanlığı yaptığı bir başka açıklamada, jandarma ve gümrük birimlerinin salı günü Ghardaia ve Laghouat vilayetleri (başkentin 600 km güneyi) arasındaki yolda arabasında 121 kilogram uyuşturucu taşıyan bir kişiyi gözaltına aldığını doğruladı, ancak operasyonla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Açıklamada, aynı gün sınır muhafızlarının 106 kilogram işlenmiş kif taşıyan dört Faslıyı “batı sınırımızdan ülkemize sokma sürecinde” gözaltına aldığı belirtildi.

“Bu nitelikli operasyonlar, her türlü organize suçla mücadele etmek ve ülkenin güvenlik ve istikrarını korumak için sınırlarda görev yapan Ulusal Halk Ordusu güçlerinin yüksek uyanıklığını ve istekliliğini bir kez daha teyit etmektedir” denilen açıklamada, ‘ülkemizdeki uyuşturucu kaçakçılığı belasıyla mücadeleye yönelik ısrarlı çabalar’ övüldü.