Trump'ın tehditlerine rağmen Tesla galerilerine saldırılar sürüyor

Cihazlar, göstericilerin geçen iki hafta boyunca Elon Musk ve DOGE'yi protesto ettiği galeride bulundu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Trump'ın tehditlerine rağmen Tesla galerilerine saldırılar sürüyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Polis pazartesi sabahı Teksas'ın Austin kentindeki Tesla galerisinde "yangın çıkarıcı" cihazlar buldu.

"Terk edilmiş tehlikeli" eşya ihbarı alan Austin polisi, pazartesi sabahı saat 8 civarında ABD 183 numaralı yoldaki bayiye ilk müdahaleyi yaptı.

Teşkilattan yapılan açıklamada, "Olay yerine vardığında şüpheli cihazlar bulan memurlar, Austin Polis Teşkilatı Bomba Ekibi'ni soruşturma için çağırdı" dendi.

Polis, yangın çıkarıcı olduğu tespit edilen cihazlara herhangi bir olay yaşanmadan el koydu.

Yerel yayın kuruluşu KVUE'nin haberine göre, göstericiler son iki hafta sonunda CEO Elon Musk'ı ve Trump yönetimindeki rolünü protesto etmek için aynı Tesla galerisinde toplanıyor.

Saldırı haberi, Musk'ın Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın lideri olarak başkanla birlikte kabine toplantısına katıldığı sırada geldi.

Ancak polis, yangın çıkarıcı cihazların bu protestolarla ilgili olup olmadığını açıklamadı.

FBI, yerel yetkililer ve Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'nun yardımıyla soruşturmayı yürütüyor.

Pazartesi günkü olay, Musk'ın Tesla araçlarına, şarj istasyonlarına ve bayiliklerine yönelik, bir dizi saldırıyı takip ediyor. Başkan Trump ve diğer yönetim yetkilileri bu saldırıları iç terörizm olarak ele alma sözü verdi. Las Vegas ve Boston'dan Fransa'ya kadar dünyanın dört bir yanında kundaklama olduğundan şüphelenilen saldırılar rapor edildi.

dfrgthy
Göstericiler Austin'deki Tesla bayisinin önünde Elon Musk'ı protesto ediyor (Reuters)

Adalet Bakanı Pam Bondi geçen hafta Adalet Bakanlığı'nın Tesla'ları kundaklamakla suçlanan üç kişiye karşı "ağır" suçlamalarda bulunacağını açıklamıştı.

Perşembe günü yaptığı açıklamada "Sonuçsuz suç işleme günleri sona erdi" demişti.

Bu bir uyarı olsun: Tesla mülklerine karşı bu iç terörizm dalgasına katılırsanız, Adalet Bakanlığı sizi parmaklıklar ardına koyacak.

Trump ayrıca Tesla'lara zarar verenleri El Salvador'da hapse atmakla tehdit etti:

Hasta terörist haydutların Elon Musk ve Tesla'ya yaptıklarından dolayı 20 yıl hapis cezası almalarını izlemek için sabırsızlanıyorum. Belki de bu cezaları son zamanlarda çok güzel koşullarıyla ünlenen El Salvador hapishanelerinde çekebilirler!

The Independent cevap hakkı için Austin Polis Departmanı ve Tesla'yla iletişime geçti.

Independent Türkçe



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology