Singapur’da araç sahibi olmak neden bu kadar lüks?

Singapur'a yerleşen milyarderlerin artması, ruhsat ve araç satışlarına da yansıdı (Reuters)
Singapur'a yerleşen milyarderlerin artması, ruhsat ve araç satışlarına da yansıdı (Reuters)
TT

Singapur’da araç sahibi olmak neden bu kadar lüks?

Singapur'a yerleşen milyarderlerin artması, ruhsat ve araç satışlarına da yansıdı (Reuters)
Singapur'a yerleşen milyarderlerin artması, ruhsat ve araç satışlarına da yansıdı (Reuters)

Dünyada araba kullanmanın en pahalı lükslerden biri olduğu Singapur’da araç sahibi olma hakkı için onbinlerce dolar ödeniyor.

Güneydoğu Asya ülkesinde hava kirliliği ve trafik sorununun önüne geçmek amacıyla 1990’da uygulamaya konan yasaya göre araç sahibi olmak isteyenler, devletten özel bir ruhsat satın almak zorunda.

New York Times’ın haberinde, aracın değerine göre artan ruhsat fiyatlarının 84 bin dolara kadar çıkabildiğine dikkat çekiliyor

Otomobil sahibi olmak isteyenler, ayda iki kez açılan başvurularda sınırlı sayıda ruhsatı satın almaya çalışıyor.  

100 kişiye 11 binek aracın düştüğü Singapur’da birçok vatandaş, ada ülkesinin dört bir yanına uzanan uygun fiyatlı toplu taşıma sistemini kullanıyor. Uber benzeri araç çağırma platformu Grab de rağbet görüyor.

Sigorta acentesinde çalışan Andre Lee, ikinci el satın aldığı 2010 model Kia Forte’yi kullanabilmek için ruhsata 24 bin dolar ödediğini söylüyor. 33 yaşındaki Lee, 2020’de aldığı araçla ve ruhsat sistemiyle ilgili şunları söylüyor:

Deri ayakkabılarla resmi kıyafetler giymek ya da Rolex takmakla aynı şey.

Diğer yandan düzenli zam yapılan ruhsat fiyatları araç satışlarını pek azaltmıyor. Hükümet 2024 mali yılında lisans satışlarından 5 milyar dolara yakın gelir elde etti. Bu beklenenden yaklaşık yüzde 40 daha fazlaydı.

Sayıları giderek artan milyarderlere ev sahipliği yapan Singapur'un en varlıklı sakinleri için bir araba ruhsatına onbinlerce dolar harcamak zor olmuyor.

Bir ithalat-ihracat şirketinin yöneticisi olan Su-Sanne Ching, kendisini ve ailesini gezdirebilmek için bir Mercedes-Benz satın aldığını, sedan aracın lisansına 60 bin dolar ödediğini söylüyor.

Otomobil ve ruhsat için ödediği toplam bedelse 150 bin doları geçti. Su, maliyetin kendisi için sorun olmadığını belirterek, “Konfor için gerekli bedeli ödüyorum” diyor.

Hava kirliliği ve trafik sıkışıklığını gidermek amacıyla New York şehrinde de tarife sistemi başlamıştı. Bu yılın başında uygulamaya konan program kapsamında Central Park’ın güneyindeki Empire State, Times Meydanı ve Wall Street çevresindeki bölgelere yoğun saatlerde araçla girmek isteyenlere günlük 9 dolara kadar ücret ödeme zorunluluğu getirilmişti. Ücretlerin 2028’e kadar 12 dolara, daha sonra da 2031’e kadar 15 dolara çıkarılması planlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, uygulamanın devreden kaldırılması için New York Valisi Kathy Hochul'a 21 Mart'a kadar süre tanımış, Hochul ise talebe karşı çıkmıştı. Trump yönetimi, bir ay daha mühlet tanınacağını söylemişti.

Londra’da da 2003’te devreye konan uygulama kapsamında şehir merkezine trafiğin yoğun olduğu saatlerde girmek isteyen sürücülerden 5 sterlin alınması kararlaştırılmıştı. 2020 itibarıyla sözkonusu ücret 15 sterline çıkarılmıştı.

Independent Türkçe, New York Times, Bloomberg



Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çinli jeologlar, ülkenin kuzeydoğusunda rekor seviyede, 1000 tonluk bir altın yatağı keşfettiklerini iddia ediyor; geçen yıl da 80 milyar dolar tutarında değerli metal bulunmuştu.

Araştırmacılar, Çin'in gelişmiş maden arama teknolojisinin, dünyanın en büyükleri arasında yer alan bu devasa yatakların keşfini kolaylaştırdığını söylüyor.

Küresel çaptaki finansal dalgalanmalar sırasında ülkelerin ekonomilerini korumalarına yardımcı olan altın, aynı zamanda batarya ve elektronik cihazların geliştirilmesinde de kullanılıyor.

Çin, 2024'e kadar yaklaşık 380 tona ulaşan üretimiyle dünyanın en büyük altın üreticisi olsa da kanıtlanmış altın yatakları hâlâ Güney Afrika ve Avustralya'nın gerisinde.

Kuzeydoğu eyaleti Liaoning'deki son yatak gibi keşifler, ülkenin altın üretimindeki rekabetini sürdürmesine katkı sağlayabilir.

xcsdvfg
Çin'in kuzeybatısındaki Qilian Dağı'ndaki bir madende bulunan 6,6 kg ağırlığındaki altın külçesi (Xinhua/AFP)

Öte yandan pek çok uzman son tahminlerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşıyor ve bu yeni yatakların kalitesi ve çıkarılıp çıkarılamayacağına dair kuşkularını dile getiriyor.

Ancak Çin, bunların yüksek altın kazanım oranına sahip, "çıkarılması kolay" sahalar olduğunu savunuyor.

SCMP'nin aktardığı üzere yerel haberler, yatak sahasının doğudan batıya 3 kilometre ve kuzeyden güneye 2,5 kilometreden fazla uzandığını iddia ediyor.

Liaoning altın yatağı keşfinin ayrıntıları yakın zamanda China Mining Magazine adlı akademik dergide yayımlandı.

Bu keşif, jeologların kasımda Hunan eyaletindeki Wangu altın yatağında tahmini 80 milyar dolar değerinde altın bulduğuna dair haberlerin hemen ardından geldi.

Hunan Jeoloji Bürosu, yerin yaklaşık 1,6 kilometre derinliğinde altınla dolu kayalar üzerinde 40 damar keşfettiğini açıklamıştı.

Büro, bu damarların 300 ton altın barındırabileceğini ve daha derinlerde daha fazla rezerv olabileceğini ifade etmişti.

Toplamda, bölgede 1000 tondan fazla altın olabileceği belirtilmişti.

Hunan Eyaleti Jeoloji Enstitüsü keşfin ardından, bulgunun "ülkenin kaynak güvenliğinin korunmasına katkı sağlaması açısından önemli" olduğunu dile getirmişti.

Ancak Dünya Altın Konseyi'ndekilerin de aralarında yer aldığı jeologlar, bu tahminleri teyit etmek için bağımsız doğrulama ve daha fazla sondaj yapılması çağrısında bulunuyor ve bu yatakları üretime geçirmenin yıllar alabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar bu keşiflerin Çin'in altın arama teknolojisindeki ilerlemelerine de odaklanılmasına neden olduğunu söylüyor.

Son keşfin arkasındaki ekip, "Maden arama, keşif ve yatak araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi" diye yazıyor.

2024'teki yeni keşif turunda, genel ve ayrıntılı araştırmayı birleştiren keşif yöntemi benimsendi. Şu anda, tüm inşaat sondaj deliklerinde cevher bulundu.

Independent Türkçe