Myanmar'da 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi... Çok sayıda can kaybı olduğu bildirildi

Bangkok'ta inşası süren bir bina çöktü, 28 Mart 2025. (AFP)
Bangkok'ta inşası süren bir bina çöktü, 28 Mart 2025. (AFP)
TT

Myanmar'da 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi... Çok sayıda can kaybı olduğu bildirildi

Bangkok'ta inşası süren bir bina çöktü, 28 Mart 2025. (AFP)
Bangkok'ta inşası süren bir bina çöktü, 28 Mart 2025. (AFP)

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), Burma'nın (Myanmar) merkezinde bugün meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin başkent Nepido'da bazı yolların çatlamasına neden olduğunu, Çin ve Tayland'da yaşayanların da depremi hissettiğini açıkladı.

USGS'ye göre depremin merkez üssü Sagaing şehrinin 16 kilometre kuzeybatısı. Yerel saatle 12:50 civarında yaşanan deprem, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bazı metro ve hafif raylı sistem seferleri askıya alındı.

Devlet medyası, Myanmar'ın depremin ardından başkentte ve ülkenin en büyük ikinci şehrinde olağanüstü hâl ilan ettiğini bildirdi.

İktidardaki cunta, uluslararası insani yardım için nadir görülen bir çağrıda bulundu ve depremin ülkeyi vurmasının ardından altı bölgede olağanüstü hâl ilan etti.

(foto altı) Sağlık çalışanları bir depremzedeyi Nepido'daki hastaneye taşıyor, 28 Mart 2025. (AFP)

AFP'ye konuşan bir yetkili, Myanmar'ın başkenti Nepido'daki büyük bir hastanenin, ülkeyi sarsan depremin ardından ‘toplu yaralı alanına’ dönüştürüldüğünü söyledi. Yaralılar bin yataklı devlet hastanesinin acil servisinin önünde tedavi için sıraya girdi; bazıları acı içinde kıvranırken bazıları da onları teselli etmeye çalışan yakınlarının yanında yatıyordu. Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Myanmar lideri Min Aung Hlaing, depremin Burma'nın merkezini vurmasının ardından insanların tedavi edildiği Nepido'daki bir hastaneye geldi.

Nepido'daki muhabirler, depremin şiddetiyle yolların çatladığını ve bazı binaların çatılarının çöktüğünü aktardı.

(foto altı) 28 Mart 2025'te Myanmar’ın merkezinde meydana gelen depremin ardından Nepido'da hasar görmüş bir yoldan geçmeye çalışan arabalar (AFP)

Reuters’a konuşan iki görgü tanığı, Myanmar'da meydana gelen depremde bir caminin kısmen çökmesi sonucu en az üç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bago bölgesindeki camide ibadet edenlerden biri, “Sarsıntı başladığında namaz kılıyorduk… Üç kişi olay yerinde öldü” dedi.

Sarsıntı, Tayland'ın kuzeyinden başkent Bangkok'a kadar olan bölgede de hissedildi ve binalar sallandıkça insanlar sokağa fırladı.

Bangkok'taki acil durum yetkilileri, deprem nedeniyle bir binanın çökmesinin ardından yedi kişinin kurtarıldığını ve iki kişinin öldüğünü söyledi.

Tayland'ın popüler turizm kenti Chiang Mai'de yaşayan Duangjai AFP'ye yaptığı açıklamada, “Bir ses duydum. Evimde uyuyordum. Pijamalarımla binadan olabildiğince hızlı kaçtım” ifadelerini kullandı.

Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yaşayanlar da sarsıntıyı hissetti. Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC), depremin büyüklüğünü 7,9 olarak bildirdi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua, CENC'in 7,9 büyüklüğünde bir sarsıntı bildirdiğini aktarırken, merkezden yapılan bir sosyal medya paylaşımında, ‘Yunnan eyaleti sakinlerinin sarsıntıları hissettiği’ belirtildi.

(foto altı) 28 Mart 2025'te Myanmar’ın merkezinde meydana gelen depremden sağ kurtulan bir kişi Nepido’daki bir hastanenin önünde tedavi için bekliyor. (AFP)

Gökdelen çöktü

Polis ve sağlık görevlileri, şiddetli depremin şehri sarsmasının ardından Tayland'ın başkenti Bangkok'ta inşaat halindeki 30 katlı bir gökdelenin çöktüğünü ve 43 işçinin enkaz altında kaldığını söyledi.

AFP'nin haberine göre Bangkok'un kuzeyindeki bina, merkezi Myanmar olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saniyeler içinde enkaz yığını haline geldi.

Tayland Ulusal Acil Tıp Enstitüsü, Bangkok'ta inşaat halindeki binanın enkazı altında kalan en az bir kişinin öldüğünü ve 42 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

(foto altı) Depremin ardından Bangkok'ta çöken bir binanın fotoğraflarını çeken insanlar, 28 Mart 2025. (AFP)

Tayland polisi, ülkeyi bugün erken saatlerde vuran deprem sonucunda inşaat halindeki bir binanın çöktüğünü duyurdu.

Polis AP'ye yaptığı açıklamada, Bangkok'un ünlü Chatuchak pazarı yakınlarındaki olay yerine gittiklerini ve çökme sırasında şantiyede kaç işçinin bulunduğuna dair henüz bir bilgi olmadığını söyledi.

(foto altı) 28 Mart 2025 tarihinde meydana gelen depremin ardından Bangkok'ta çöken bir binanın enkazından kurtarıldıktan sonra sedyeye konulan yaralı bir kadın (AFP)

Depremlerin tarihçesi

USGS’ye göre Myanmar'da sürekli olarak depremler meydana geliyor. 1930 ila 1956 yılları arasında ülkenin merkezinden kuzeyden güneye doğru uzanan Sagaing Fayı yakınlarında 7 ve üzeri büyüklükte altı deprem meydana geldi.

2016 yılında Burma'nın merkezindeki antik kent Bagan'ı vuran 6,8 büyüklüğündeki deprem üç kişinin ölümüne yol açtı ve turistik merkezdeki kuleleri ve duvarları yıktı.

Yoksul Güneydoğu Asya ülkesinde, özellikle de kırsal eyaletlerde sağlık sistemi baskı altında.



Hindistan’da Maoist lider öldürüldü: İsyanın akıbeti ne olacak?

Hindistan, son dönemde düzenlenen operasyonlarla Maoist direnişin iyice zayıflatıldığını savunuyor (Reuters)
Hindistan, son dönemde düzenlenen operasyonlarla Maoist direnişin iyice zayıflatıldığını savunuyor (Reuters)
TT

Hindistan’da Maoist lider öldürüldü: İsyanın akıbeti ne olacak?

Hindistan, son dönemde düzenlenen operasyonlarla Maoist direnişin iyice zayıflatıldığını savunuyor (Reuters)
Hindistan, son dönemde düzenlenen operasyonlarla Maoist direnişin iyice zayıflatıldığını savunuyor (Reuters)

Hindistan ve Maoist isyancılar arasında onlarca yıldır süren çatışmalarda önemli bir dönüm noktasına gelindi. 

Hindistanlı güvenlik güçlerinin Çatisgarh eyaletinde geçen hafta düzenlediği operasyonda, ülkenin en çok aranan Maoistlerden Nambala Keşava Rao ve 26 isyancı öldürüldü. Çatışmalarda bir polis memuru da hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Amit Şah, ülkede yasaklı Hindistan Komünist Partisi (Maoist) HKP (M) lideri Rao'ya düzenlenen operasyonu "son 30 yılın en kararlı saldırısı” diye niteledi. 

BBC'nin analizinde, Basavaraju lakaplı Rao'nun ölümünün Maoistlerin 1980'lerden bu yana en sağlam kalesi olan Bastar'daki son savunma hattında gedik açıldığı anlamına geldiğini yazıyor. 

Haberde, 2009'da terör örgütü listesine alınan HKP (M) altında birleşen hareketlerin kökenlerinin, Telangana köyünde 1946'da gerçekleşen köylü ayaklanmasına kadar uzandığı belirtiliyor. Hindistan ordusuyla gerillalar arasındaki çatışmalar, 1967'deki Naksalit isyanıyla patlak vermişti. 

Hindistan yönetiminin rakamlarına göre 2000'den bu yana yaşanan çatışmalarda toplamda yaklaşık 12 bin kişi yaşamını yitirdi. 

Başbakan Narendra Modi, Mart 2026'ya kadar Maoist isyancılara karşı net galibiyet kazanılacağını vaat etmişti. Analizde, gerillaların bir yol ayrımına geldiği belirtiliyor. Maoist direniş hareketlerinin dağılabileceği ya da kanlı çatışmalara uzun bir ara verilebileceği değerlendirmesi yapılıyor. 

Hindistan İçişleri Bakanlığı'nda Maoistlere karşı operasyonları yöneten en üst düzey yetkililerden biri olan MA Ganapathy, "Maoist hareket özünde ideolojik bir mücadeleydi ama bu, özellikle genç kuşaklar arasında etkisini kaybetti" görüşünü paylaşıyor. Yetkili, "Basavaraju etkisiz hale getirildiği için moralleri düştü. Son demlerini yaşıyorlar" ifadelerini kullanıyor. 

Maoist hareketin ülkedeki gelişimini takip eden Hindistanlı gazeteci N Venugopal ise tersini iddia ediyor:  

Bir durgunluk olacaktır. Ancak Marksist-Leninist hareketler, 1970'lerde Naksalitlerin üst düzey liderleri öldürüldüğünde bu tür zorlukları aşmayı başardı, biz de hâlâ Naksalizmden bahsediyoruz.

Venugopal, direnişin liderlerin ölmesiyle tarihe karışmayacağını belirterek, bu hareketlerin ülkedeki sorunlar sürdükçe başka biçimlere bürüneceğini ifade ediyor: 

Liderler ölebilir ama öfke sürer. Adaletsizliğin olduğu her yerde hareketler olacaktır. Onlara artık Maoizm demeyebiliriz ama devam edeceklerdir.

Independent Türkçe, BBC, India Today