Nolan'ın yeni filmine büyük övgü: Homeros görse gurur duyardıhttps://turkish.aawsat.com/ya%C5%9Fam/5129001-nolan%C4%B1n-yeni-filmine-b%C3%BCy%C3%BCk-%C3%B6vg%C3%BC-homeros-g%C3%B6rse-gurur-duyard%C4%B1
Nolan'ın yeni filmine büyük övgü: Homeros görse gurur duyardı
Universal henüz filmle ilgili herhangi bir görüntü paylaşmadı (Universal)
Christopher Nolan'ın yeni filminin 2026 yazında sinemalarda olacağı açıklansa da beklentiler şimdiden çok büyüdü.
Universal'in dağıtımdan sorumlu yöneticisi Jim Orr, hâlâ çekim aşamasında olan The Odyssey için iddialı konuştu.
Her yıl sinema salonu işletmecileri ve Hollywood stüdyolarını bir araya getiren bir etkinlik olan CinemaCon'da söz alan Orr, Antik Yunan şairi Homeros'un eserinden uyarlanan film için şu ifadeleri kullandı:
Vizyoner, bir nesilde bir kere görülebilecek, Homeros'un bile gurur duyması muhtemel bir sinema şaheseri olacak.
Orr'un çarşamba Las Vegas'ta düzenlenen etkinlikte sarf ettiği bu sözlerdeki mübalağa, sinema salonu işletmecilerinin bir kısmını güldürdü.
The Odyssey'de 54 yaşındaki Matt Damon, Odysseus karakterine hayat verirken Anne Hathaway, Lupita Nyong’o, Tom Holland, Zendaya, Charlize Theron, Robert Pattinson, Benny Safdie ve Jon Bernthal gibi yıldız isimler de kadroda yer alıyor.
Aksiyon ve mitolojinin iç içe geçeceği bu dev yapım, Truva Savaşı sonrası evine dönmeye çalışan Odysseus'un destansı yolculuğunu konu alıyor. Ancak bu yolculuk kolay olmuyor. Tanrılar ve mitolojik yaratıklar ona türlü engeller çıkarırken, İthaka'da kalan eşi Penelope ve oğlu Telemakhos ise babalarının öldüğünü düşünen taliplerle mücadele etmek zorunda kalıyor.
Nolan'ın yazıp Emma Thomas'la birlikte yapımcılığını üstlendiği The Odyssey, 17 Temmuz 2026'da sinemalarda olacak.
Yeni üç boyutlu deriyle hayvanlar deneklikten kurtulabilirhttps://turkish.aawsat.com/ya%C5%9Fam/5129005-yeni-%C3%BC%C3%A7-boyutlu-deriyle-hayvanlar-deneklikten-kurtulabilir
Yeni üç boyutlu deriyle hayvanlar deneklikten kurtulabilir
Cenevre Üniversitesi'nde bir zooteknisyen, laboratuvar faresi tutuyor (AFP)
Üç boyutlu baskıyla insan derisinin canlı hücreler içeren taklidini geliştiren bilim insanları, hayvan kullanılmadan kozmetik testler yapılmasına olanak sağlayabilecek bir ilerleme kaydettiklerini söylüyor.
Hindistan'daki Vellore Teknoloji Enstitüsü'nden isimlerin de aralarında yer aldığı araştırmacılar imitasyon derinin, insan derisinin doğal üç katmanlı doku yapısını taklit ettiğini ve kozmetik nanopartikülleri test etmeye hazır olduğunu söylüyor.
STAR Protocols adlı hakemli dergide yayımlanan çalışma, Avrupa Birliği'nde kozmetik ürünlerin ve içeriklerinin hayvanlar üzerinde test edilmesine kısıtlamalar getirildiği bir dönemde yapıldı.
Dünya çapında bilim insanları, güneş kremleri ve serumlar gibi kozmetiklerin emilimini ve toksisitesini test etmek için alternatifler arıyor.
Son araştırma, insan derisine benzer iskelelerin üç boyutlu baskı kullanılarak üretilmesine yönelik bir protokol sunuyor. Bilim insanları çalışmada, "Süreç basit, uygun maliyetli, çevre dostu ve işlem parametrelerini ayarlayarak kişiselleştirmeye olanak tanıyor" diye yazıyor.
Araştırmacılar, bu imitasyon derilerin yapımında başlangıç noktasının, canlı hücrelerle birlikte basılan bir hidrojel formülasyonu olduğunu söylüyor.
Üç boyutlu baskıyla üretilmiş hidrojel (Manisha Sonthalia/Vellore Teknoloji Enstitüsü)
Yüksek su içeriğine sahip bu jeller, hücrelerin büyümesi için ideal koşulları sağlıyor. Avusturya'daki TU Graz'dan Karin Stana Kleinschek, ortak yazarı olduğu yeni çalışma hakkında "Üç boyutlu yazıcıyla yapılan imitasyon deri için hidrojellerin bir dizi gereksinimi karşılaması gerekiyor" diyor.
Hidrojeller canlı deri hücreleriyle etkileşime girebilmeli. Bu hücreler hayatta kalmanın yanı sıra aynı zamanda büyüyüp çoğalabilmeli.
Üç boyutlu baskıyla üretilmiş imitasyon deri (Manisha Sonthalia/Vellore Teknoloji Enstitüsü)
Hidrojel üzerinde büyüyen hücrelerin toksik kimyasallar kullanılmadan stabilize edilmesi de gerekiyor.
Araştırmacılar, "Ancak hidrojel içindeki deri hücreleri hücre kültüründe iki ila üç hafta hayatta kaldığında ve deri dokusu geliştirdiğinde deri imitasyonundan söz edebiliriz" diye açıklıyor.
Bu imitasyon deri daha sonra kozmetikler üzerinde daha ileri hücre testlerinde kullanılabilir.
Bilim insanları üç boyutlu baskıyla üretilmiş deri hücreleriyle yaptıkları ilk testlerin "çok başarılı" olduğunu iddia ediyor. "Bu, TU Graz ve VIT'deki tamamlayıcı araştırmalar açısından bir başarıdır. Doku taklitleri için malzeme araştırmaları alanındaki uzun yıllara dayanan uzmanlığımızla VIT'nin moleküler ve hücre biyolojisi alanındaki uzmanlığı birbirini mükemmel bir şekilde tamamladı" diye yazıyorlar.
Dr. Kleinschek, "Şimdi hidrojel formülasyonlarını daha da iyi hale getirmek ve hayvan deneylerinin yerine kullanılabilirliğini doğrulamak üzere birlikte çalışıyoruz" diyor.
Araştırmacılar yeni protokolün aynı zamanda doku yenileyici ilaçlar için sürdürülebilir biyomalzemeler geliştirme yöntemi de sunduğunu söylüyor.