Severance'ın yaratıcısı ilham kaynağını açıkladı

Fotoğraf: Apple TV+
Fotoğraf: Apple TV+
TT

Severance'ın yaratıcısı ilham kaynağını açıkladı

Fotoğraf: Apple TV+
Fotoğraf: Apple TV+

Severance'ın yaratıcısı Dan Erickson, Apple TV+'ta yayımlanan popüler dizinin arkasındaki gerçek ilham kaynağını açıkladı.

Gerçeküstü psikolojik gerilimin ikinci sezonu birkaç hafta önce sona erdi ve hayranlar yayın tarihi henüz bilinmeyen üçüncü sezonda neler olacağını öğrenmek için şimdiden sabırsızlanıyor.

Hayranların dizide aslında neler yaşandığına dair teorileri olsa da Erickson, eleştirmenlerce çok sevilen drama için bir fikir oluşturmasını sağlayan deneyimini paylaştı.

Soundtracking with Edith Bowman podcast'inin canlı bölümüne katılan 41 yaşındaki senarist şunları söyledi:

Benim için epey benzersiz olduğunu düşündüğüm bir deneyim yaşadım. Nefret ettiğim bir işte çalışıyordum. Ve evet, kendimi içeri girerken buldum. Bunu birkaç kez söyledim ama bir kapı fabrikasıydı. Küçük bir ofiste menteşeleri, sürgüleri ve diğer kapı parçalarını katalogluyordum.

Erickson sözlerine şöyle devam etti:

Bir gün kendimi içeri girerken buldum ve artık bunu yapmak istemediğimi düşündüm. Ve eğer bugün içeri girmem gerekiyorsa, 8 saati atlamayı ve ilişkimi kesmeyi tercih ederdim. Ve sonra her şey bu şekilde gelişti.

Erickson daha sonra, dizide yürütücü yapımcı olarak çalışan ve bölümlerin çoğunu yöneten Ben Stiller'ın yardımıyla bu fikri nasıl genişlettiğini anlattı.

ergt
Ben Stiller (solda) ve Britt Lower, Severance'ın setinde (Apple TV+)

"Fikir üzerinde düşünürken ve özellikle de Ben katıldıktan sonra, bunun sadece işte ve evde farklı insanlar olduğumuz ya da çalışmayı sevmediğimiz gibi bir fikirden daha fazlası olduğundan emin olmak istedik" diye açıkladı.

Ve fark ettik ki dizi daha çok kimlik ve özümüzde kim olduğumuzla, anılarımız olmadan, yetişkin olarak var olsaydık ya da tamamen farklı bir senaryoda yaşasaydık aynı kişiler olup olmayacağımızla ilgili. Ayrıca kurumsal ortamda, insanlığımızın bir şekilde azalması ve bazı durumlarda bu ortama uyum sağlayabilmek için kendi insanlığımızı isteyerek azaltmamız ve bunun tehlikelerinin neler olduğuyla.

fgrthy
Adam Scott, Severance'ta (Apple TV+)

Üçüncü sezonun gelmesi üç yıl sürmüş olsa da Stiller yakın zamanda hayranların bir sonraki sezon için bu kadar uzun süre beklemek zorunda kalmayacağını paylaştı.

Jason ve Travis Kelce'nin New Heights podcast'inde "Hayır, plan [üç yıl beklemek] değil" dedi.

Umarım çok yakında planı açıklayacağız.

Independent Türkçe



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe