Hamas lideri: Gazze'de ateşkes sağlanması gerekiyor

Hamas lideri Husam Badran (Hamas web sitesi)
Hamas lideri Husam Badran (Hamas web sitesi)
TT

Hamas lideri: Gazze'de ateşkes sağlanması gerekiyor

Hamas lideri Husam Badran (Hamas web sitesi)
Hamas lideri Husam Badran (Hamas web sitesi)

Bir Hamas lideri dün yaptığı açıklamada, Gazze'de “ateşkese ulaşmanın gerekliliğini” vurguladı ve arabulucularla iletişimin bu yönde yeni bir öneri olmaksızın devam ettiğini belirtti.

Hamas'ın siyasi büro üyesi Hüsam Badran AFP muhabirine yaptığı açıklamada “Bu savaş sonsuza kadar devam edemez, bu nedenle ateşkese varılması gerekiyor” dedi. Badran, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazartesi günü hareketin elindeki rehinelerin serbest bırakılması için yeni bir “anlaşma” üzerinde çalıştığını açıklamasının ardından, yeni bir teklif olmaksızın “arabulucularla iletişimin hala devam ettiğini” ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi günü, ateşkes ve Gazze Şeridi'nde Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda yeni bir “anlaşma” için çalıştıklarını doğruladı. Netanyahu Oval Ofis'te yaptığı açıklamada “Şu anda başarılı olacağını umduğumuz başka bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz ve tüm rehineleri serbest bırakmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Hamas ve Yahudi devleti arasında iki ay süren kırılgan bir ateşkesin ardından İsrail ordusu 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ndeki askeri saldırılarına yeniden başladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre son ateşkes, İsrail hapishanelerinden yaklaşık bin 800 Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında sekizi ölü olmak üzere 33 İsrailli rehinenin geri dönmesine izin verdi.

Netanyahu ve hükümeti, rehinelerin aileleri ve yakınlarının çoğunun aksine, Hamas'ı Gazze Şeridi'nde tutulan canlı ve ölü rehineleri geri vermeye zorlamanın tek yolunun artan askeri baskı olduğunda ısrar ediyor. 3 Nisan'da iki Hamas lideri İsrail'i “Mısır-Katar teklifini bozmak ve herhangi bir anlaşmayı engellemek” istemekle suçladı.

Badran, Hamas ve İsrail'le çatışan diğer silahlı Filistinli grupların “Mısırlı ve Katarlı arabulucular tarafından sunulan ve işgal tarafından reddedilen öneriyi kabul ettiklerini” söyledi. Badran, Hamas'ın “ateşkese yol açabilecek tüm fikirlere” açık olduğunu vurguladı.



Güney Lübnan'a hava saldırısı… İsrail bir Hizbullah üyesinin ‘ortadan kaldırıldığını’ duyurdu

Sayda yakınlarında İsrail saldırısının gerçekleştiği yerdeki Lübnan askerleri (AFP)
Sayda yakınlarında İsrail saldırısının gerçekleştiği yerdeki Lübnan askerleri (AFP)
TT

Güney Lübnan'a hava saldırısı… İsrail bir Hizbullah üyesinin ‘ortadan kaldırıldığını’ duyurdu

Sayda yakınlarında İsrail saldırısının gerçekleştiği yerdeki Lübnan askerleri (AFP)
Sayda yakınlarında İsrail saldırısının gerçekleştiği yerdeki Lübnan askerleri (AFP)

Lübnan Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarında bulunan el-Gaziye kasabasının girişinde bir aracı hedef alan hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, İsrail ordusu da bir Hizbullah üyesinin ‘etkisiz hale getirildiğini’ duyurdu.

Halk Sağlığı Acil Durum Operasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, “Sayda-el-Gaziye yolunda bir araca İsrail tarafından yapılan saldırı bir kişinin ölümüyle sonuçlandı” denildi.

Bölge, Lübnan-İsrail sınırına yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunuyor. El-Gaziye kasabası, İsrail ile Hizbullah arasında bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sırasında birçok kez vuruldu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, 27 Kasım'dan bu yana iki taraf arasında yürürlükte olan ateşkese rağmen İsrail, Hizbullah unsurlarını hedef almaya devam ederken, İsrail'in Güney Lübnan'da üst üste dördüncü kez ölümcül saldırılar gerçekleştirdiği kaydedildi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerinin ‘Sayda bölgesinde hassas bir saldırı gerçekleştirdiğini ve Hizbullah mensubu Muhammed Cafer Menah Esad Abdullah'ı öldürdüğünü’ bildirdi. Abdullah'ın ‘Hizbullah'ın iletişim sistemlerinin Lübnan genelinde, özellikle de İsrail sınırına yakın güney bölgelerinde konuşlandırılmasından sorumlu’ olduğu belirtildi.

AFP muhabiri, saldırının el-Gaziye ile Sayda arasındaki otoyolda dört çeker bir aracı hedef aldığını, aracın yanarak kül olduğunu ve araçtan siyah dumanlar yükseldiğini söyledi.

Olay yerinde onlarca kişi toplanırken, Lübnan askerleri aracın etrafında güvenlik kordonu oluşturdu. İtfaiyeciler yangını söndürerek bir vinçle aracı olay yerinden kaldırdı.

İsrail ordusu bu hafta başında, Lübnan'da Hizbullah üyelerini hedef alan operasyonlar başlattığını duyurdu.

Bir yılı aşkın süredir devam eden ve Eylül 2024'ten itibaren açık savaşa dönüşen çatışmaların ardından Hizbullah ile İsrail arasında ABD arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail, özellikle güney ve doğuda olmak üzere Lübnan'ın çeşitli bölgelerine saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Sayda yakınlarındaki el-Gaziye'de İsrail hava saldırısında hedef alınan aracın önünde toplanan insanlar (AFP)Sayda yakınlarındaki el-Gaziye'de İsrail hava saldırısında hedef alınan aracın önünde toplanan insanlar (AFP)

İsrail, askeri yapı açısından ağır darbeler vurduğu ve başta eski genel sekreteri Hasan Nasrallah olmak üzere çok sayıda liderinin öldürüldüğü savaşın ardından Hizbullah’ın yeniden yapılanmasına izin vermeyeceğini vurguluyor.

Anlaşma, ordu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) İsrail sınırı yakınlarındaki konuşlanmalarını güçlendirmesi karşılığında Hizbullah savaşçılarının Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri'nin güneyinden  çekilmesini ve buradaki askeri yapılarının sökülmesini öngörüyordu.

Lübnan, uluslararası topluma, İsrail'e saldırılarını durdurması ve 18 Şubat'ta sona eren çekilme süresinin ardından kuvvetlerini tuttuğu beş tepeden çekmesi için baskı yapması çağrısında bulunuyor.