İranlı yetkili: Muskat'taki görüşmeler 'olumlu'

İranlı yetkili: Muskat'taki görüşmeler 'olumlu'
TT

İranlı yetkili: Muskat'taki görüşmeler 'olumlu'

İranlı yetkili: Muskat'taki görüşmeler 'olumlu'

Nükleer müzakere ekibinde yer alan İranlı bir yetkili, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff arasında Umman arabuluculuğunda yapılan dolaylı görüşmelerin atmosferinin “olumlu” olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi'ye göre Witkoff ve Arakçi yakın mesafeden mesaj ve görüş alışverişinde bulunurken, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi de iki taraf arasında seyahat etti.

Şarku’l Avsat’ın Devrim Muhafızlarına bağlı Tesnim haber ajansından aktardığına göre adı açıklanmayan bir yetkili “İran ve Amerika arasındaki dolaylı görüşmelerin atmosferini olumlu” olarak nitelendirdi.

Yetkili, “İran ve Amerika arasındaki müzakereler devam ediyor ve müzakerelerin yarına kadar devam etmesi olası değil” dedi.

Resmi IRNA haber ajansının aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi “İran'ın tek hedefi nükleer konularda diplomasi ve diyalog yoluyla ulusal çıkarlarını güvence altına almak ve yaptırımları kaldırmaktır” ifadelerini kullandı.



Çin, ABD'yi hayati öneme sahip sektörlere 'sofistike' siber saldırılar gerçekleştirmekle suçladı

Çin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nı enerji ve ulaşım gibi önemli sektörlere siber saldırılar düzenlemekle suçladı (Arşiv- Reuters)
Çin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nı enerji ve ulaşım gibi önemli sektörlere siber saldırılar düzenlemekle suçladı (Arşiv- Reuters)
TT

Çin, ABD'yi hayati öneme sahip sektörlere 'sofistike' siber saldırılar gerçekleştirmekle suçladı

Çin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nı enerji ve ulaşım gibi önemli sektörlere siber saldırılar düzenlemekle suçladı (Arşiv- Reuters)
Çin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nı enerji ve ulaşım gibi önemli sektörlere siber saldırılar düzenlemekle suçladı (Arşiv- Reuters)

Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin merkezi olan Harbin şehri polisi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nı (NSA) geçtiğimiz şubat ayındaki Asya Kış Oyunları sırasında hayati öneme sahip sektörleri hedef alan ‘sofistike’ siber saldırılar düzenlemekle suçladı.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua tarafından bugün aktarılan bir haberde Harbin polisinin, NSA ajanı olduğu iddia edilen üç kişiyi arananlar listesine eklediğini bildirildi. İncelemelerin ardından Kaliforniya ve Virginia Tech üniversiteleri de söz konusu siber saldırılara karışmakla suçlandı.

Ajanların ‘Çin'in kritik istihbarat altyapısına yönelik tekrar eden siber saldırılar gerçekleştirdiğini ve Huawei ve diğer şirketlere yönelik siber saldırılara katıldığını’ belirten Xinhua, ABD merkezli iki üniversitenin saldırılara nasıl dahil olduğuna ise değinmedi. Bu arada Çin'deki Washington Büyükelçiliği e-posta yoluyla yapılan yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Tüm bu iddialar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında, ABD'ye giden Çinli turistlere seyahat uyarısı yapılmasına ve ABD'nin Çin'e film ithalatının durdurulmasına yol açan bir ticaret savaşının kızıştığı bir dönemde ortaya atıldı.

Xinhua'nın Harbin Kamu Güvenliği Bürosu'ndan aktardığına göre NSA Heilongjiang eyaletinde enerji, ulaşım, su koruma, telekomünikasyon ve ulusal savunma araştırma kurumları gibi önemli sektörlere siber saldırılar düzenledi. Saldırıların amacının Çin'in kritik istihbarat altyapısını sabote etmek, toplumsal huzursuzluğa neden olmak ve önemli gizli bilgileri çalmak olduğu belirtildi.

Xinhua, NSA'nın söz konusu siber saldırıları Kış Olimpiyatları sırasında gerçekleştiğini ve Heilongjiang'daki resmi kurumlarda kullanılan bazı bilgisayarlardaki Windows işletim sistemlerinde ‘önceden yüklenmiş belirli güvenlik açıklarını etkinleştirdiğinden’ şüphelenildiğini bildirdi. NSA'nın siber saldırıları Kış Olimpiyatları’na katılan sporcuların kişisel verilerini çalmak için kullanmayı amaçladığını öne süren Xinhua, siber saldırıların 3 Şubat'taki ilk buz hokeyi maçıyla birlikte zirve yaptığını aktardı.

Öte yandan ABD, devlet destekli olduğunu söylediği Çinli bilgisayar korsanlarını sürekli olarak kritik önemdeki altyapılarına ve devlet kurumlarına saldırmakla suçluyor. ABD, geçtiğimiz ay, ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı, ABD Ticaret Bakanlığı ve Tayvan, Güney Kore, Hindistan ve Endonezya dışişleri bakanlıklarını siber saldırılarla hedef aldığı öne sürülen Çinli bilgisayar korsanları hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

Pekin ise siber alanda casusluk faaliyetlerine karıştığı iddialarını reddediyor.