Elon Musk'tan DOGE itirafı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT
20

Elon Musk'tan DOGE itirafı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Elon Musk, Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın harcamalarda sadece 150 milyar dolar kesinti yapabileceğini itiraf etti. Bu, 1 trilyon dolarlık hedefinin sadece yüzde 15'i.

Revize edilmiş rakamı ABD Başkanı Donald Trump'ın kabinesine perşembe günü yapılan toplantıda söyleyen Musk, mali yılın sonu olan 30 Eylül'e kadar devlet harcamalarında 1 trilyon dolarlık kesinti yapma sözünden geri adım attı

Ancak The New York Times'ın yeni analizi, Musk'ın çok daha küçük hedefinin bile büyük ihtimalle uygulanabilir olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü DOGE, ilerlemesini milyar dolarlık hatalarla şişiriyor ve gelecekteki federal harcamalar hakkında kesin olmayan varsayımlarda bulunuyor.

DOGE, tasarruflarını "Makbuz Duvarı" diye adlandırdığı internet sitesinde kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Times'a göre, en son salı günü güncellenen sitede çok hata var ve toplam 150 milyar dolarlık tahmini tasarruf gösteriliyor.

Gazetenin haberine göre DOGE, bazı tasarrufları yanlışlıkla üç katına çıkaran ya da milyon yerine milyar diye bildiren girdiler de dahil bazı hataları düzeltirken, diğerleri hâlâ duruyor.

Bu hatalar arasında iptal edilen IRS sözleşmesinden edinildiği bildirilen 1,9 milyar dolarlık tasarruf da var. Ancak sözkonusu sözleşme aslında eski Başkan Joe Biden döneminde iptal edilmişti.

Times'a göre bir başka hata da bir aşı sivil toplum kuruluşuna verilen ve iptal edildiği söylenen hibeden geldiği belirtilen 1,75 milyar dolarlık tasarrufu içeriyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, hibenin tamamının kendilerine zaten ödendiğini, yani DOGE'nin hibeyi iptal ederek hiçbir tasarruf sağlamadığını bildirdi.

Musk'ın hedefini destekleyen gruplar bile artık DOGE'den hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

Özgürlükçü Cato Enstitüsü'nün bütçe ve yetki politikaları direktörü Romina Boccia, Times'a, "Çoğu durumda abartılı ya da sahte tasarruflara atıfta bulunarak sadece çarklarını döndürüyorlar" diye konuştu.

En sinir bozucusu da hedeflerine katılıyor olmamız. Ancak bu hedeflere ulaşmak için çırpınışlarını izliyoruz.

Musk'ın 1 trilyon dolarlık hedefi bir süredir açıkça imkansızdı. Geçen ay The New Yorker, DOGE'nin ordu ve posta idaresi dışındaki tüm federal çalışanları işten çıkarması halinde yılda sadece 245,8 milyar dolar tasarruf edeceğini bildirmişti.

Öte yandan Wired'a göre Sayıştay geçen aydan bu yana DOGE'yi soruşturuyor. Denetleme özellikle DOGE'nin hassas hükümet verilerine erişimini hedef alıyor.

Bir kongre çalışanının Wired'a verdiği bilgiye göre denetim, Kongre liderlerinin DOGE'nin federal sistemlere sızdığına dair "endişe verici" haberler ışığında soruşturma talep etmesinin ardından geldi.

Sözkonusu çalışan, "Veritabanlarında rasgele dolaşıp kodları değiştiren, veri toplayan (kim bilir başka neler yapıyorlar?) eğitimsiz kişilere dair haberler oldukça endişe vericiydi" dedi.

The Independent cevap hakkı için Beyaz Saray'la iletişime geçti.

Independent Türkçe



İsrail’in Gazze savaşındaki yapay zeka deneyleri tepki çekiyor

İsrail ordusu, Gazze'deki hedefleri belirlemede "Lavender" adlı yapay zeka programını kullanıyor (AP)
İsrail ordusu, Gazze'deki hedefleri belirlemede "Lavender" adlı yapay zeka programını kullanıyor (AP)
TT
20

İsrail’in Gazze savaşındaki yapay zeka deneyleri tepki çekiyor

İsrail ordusu, Gazze'deki hedefleri belirlemede "Lavender" adlı yapay zeka programını kullanıyor (AP)
İsrail ordusu, Gazze'deki hedefleri belirlemede "Lavender" adlı yapay zeka programını kullanıyor (AP)

İsrail'in Gazze savaşındaki yapay zeka deneyleri tepki çekiyor.

New York Times (NYT), İsrail ordusunun savaşta yeni yapay zeka araçları geliştirdiğini ve bazı teknolojilerin ölümcül sonuçlara yol açtığını yazıyor. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla NYT’ye konuşan yetkililer, İsrail’in son 18 ayda yapay zekayı yüz tanıma programlarıyla birleştirerek, kısmen gizlenmiş ya da yaralı yüzlerin kime ait olduğunu hızlıca tespit edebildiğini söylüyor. 

Hava saldırısı hedeflerinin belirlenmesi için yapay zekaya başvurulduğu, Arapça mesajlaşma ve sosyal medya paylaşımlarının analiz edilmesi için yeni bir sohbet robotu geliştirildiği belirtiliyor. 

Teknolojilerin, İsrail İstihbarat Kolordusu’nda bağlı Birim 8200’deki askerlerle sivilde Google, Microsoft ve Meta gibi ABD'li teknoloji şirketlerinde çalışan yedek askerler arasındaki işbirliğiyle geliştirildiği aktarılıyor. 

Üç İsrailli subay, ordunun eylülde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürdükten sonra Lübnan’daki tepkilere ait videoları yapay zeka destekli sohbet botuyla analiz ettiğini söylüyor. Teknolojinin, Lübnan’daki çeşitli lehçeler arasında ayrım yapabildiği, tonlamaları yakalayabildiği belirtiliyor. Yazılımın, İsrail’e misilleme için kamuoyu baskısının anlaşılması amacıyla kullanıldığı aktarılıyor. 

Birim 8200, Filistinlilerden topladığı telefon konuşmaları ve mesajları kullanarak yapay zeka destekli bir sohbet robotu da geliştirmişti. 

Ancak İsrailli ve Amerikalı yetkililer, teknolojinin bazen yanlış kimlik tespitlerine, tutuklamalara ve sivil ölümlerine yol açtığını söylüyor. 

İsrail Holon Teknoloji Enstitüsü’nden Hadas Lorber, “Krizle başa çıkmak için duyulan acil ihtiyaç, çoğu yapay zeka destekli inovasyonu hızlandırdı” diyor. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski üst düzey yöneticilerinden Lorber, bunun sorunlara yol açabileceğine de dikkat çekiyor: 

Bu teknolojiler, savaş alanında oyunun kurallarını değiştiren gelişmeler ve savaşta kritik olduğu kanıtlanan avantajlar sağladı. Ancak ciddi etik sorunları da beraberinde getirdi.

Yatırımcıları firmalarla buluşturan İsrailli sivil toplum kuruluşu Startup Nation Central'ın CEO'su Avi Hasson, Meta, Google ve Microsoft'ta çalışan yedek askerlerin, drone ve veri entegrasyonu teknolojilerinde önemli adımlar atılmasını sağladığını belirtiyor:

Yedek askerler, orduda bulunmayan temel teknolojilere erişmemizi sağlarken, önemli bir bilgi birikimi getirdi.

İsrail ordusundan bir sözcü, “gizlilik” nedeniyle teknolojiler hakkında bilgi paylaşılamayacağını bildirirken, “veri teknolojisi araçlarının yasal ve sorumlu şekilde kullanıldığını” savundu. 

Meta ve Microsoft yorum talebini reddetti. Google ise yedek asker olarak görev yapan çalışanların, ordudaki faaliyetlerinin şirketle bağlantılı olmadığını iddia etti. 

Independent Türkçe, New York Times, Guardian