Paris, Bağdat'ı Şam ve Beyrut'a yardım etmeye çağırdıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5135768-paris-ba%C4%9Fdat%C4%B1-%C5%9Fam-ve-beyruta-yard%C4%B1m-etmeye-%C3%A7a%C4%9F%C4%B1rd%C4%B1
Paris, Bağdat'ı Şam ve Beyrut'a yardım etmeye çağırdı
Irak Başbakanı Muhammed es Sudani, Fransız Bakanı kabul etti (Başbakanlık)
Iraklı bir hükümet kaynağının Şarku'l Avsat'a verdiği bilgiye göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot dün Bağdat'a yaptığı ziyaret sırasında, Iraklı yetkilileri Suriye ve Lübnan'a yardım etmeye çağırdı ve bunları “Fransa'nın önceliği” olarak nitelendirdi. Barrot, Bağdat'ın “Suriye'nin parçalanmasını reddetmesine” verdiği desteği ifade etti.
Kahire'de Arap dışişleri bakanları “yeni Suriye'yi destekleme” konusunda mutabık kalarak “Suriye'nin birliğini, güvenliğini ve egemenliğini garanti altına alan temelleri” vurgularken, Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani'nin Arap Birliği Konseyi'nin bakanlar düzeyindeki olağan oturumuna ilk kez katılmasını memnuniyetle karşıladılar.
Şam'da ise Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, ABD'nin ülkesine yönelik yaptırımları kalıcı olarak kaldırması talebini yineleyerek, yaptırımların “Suriyelilere karşı suç işleyen bir rejime uygulandığını ve bu rejimin artık iktidarda olmadığını” söyledi. Şara, “Bu yaptırımların hükümetini ve ekonomisini yeniden inşa etme kabiliyetini engellediğini” vurguladı.
Şam Ticaret Odası Başkanı: Yeni Suriye'de ekonomik istisna yokhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5135892-%C5%9Fam-ticaret-odas%C4%B1-ba%C5%9Fkan%C4%B1-yeni-suriyede-ekonomik-istisna-yok
Şam Ticaret Odası Başkanı: Yeni Suriye'de ekonomik istisna yok
Şam Ticaret Odası'nın yeni seçilen başkanı İsam Zuheyr el-Garivati, Şam Ticaret Odası'na üye olan ve eski rejimle şüpheli bağları bulunan tüm iş adamlarının üyeliklerinin iptal edildiğini, çünkü bunların eski üyeler olduğunu, çoğunun ülke dışında bulunduğunu ve şu anda 18 yeni üyenin Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandığını doğruladı.
El-Garivati Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, tüccar derneklerini soruşturmanın Ticaret Odası'nın görevi olmadığını, bunun yargı ve Genel Güvenlik Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi.
Rejime karşı ayaklanmanın patlak vermesinin ardından ülkeyi terk eden ve devrimin ardından geri dönen en önemli Suriyeli iş adamlarından biri olan İsam Zuheyr el-Garivati, Şam Ticaret Odası Başkanlığı’na seçildi. Odanın yönetim kurulu tarafından geçtiğimiz salı günü icra kurulu üyelerini seçmek üzere düzenlenen toplantıda ‘apolitik’ olarak tanımlanan ilk seçimlerde başkan seçildi.
El-Garivati eski üyeleri överek, ‘çok azının eski rejimin askeri eylemlerine katıldığını’, diğer tüccarların ise rejimle anlaşmaya zorlandığını söyledi. El-Garivati, “Zorlanan ile suç ortağı arasında bir fark vardır ve bu ilgili makamlar tarafından belirlenir” ifadesini kullandı.
Ford, Jaguar, Range Rover ve Land Rover gibi büyük markaların özel bayisi olarak otomotiv sektöründe çalışan el-Garivati, 2017 yılında Şam'daki fabrikalarından birini değerinin çok altında bir fiyata satması için eski rejim tarafından baskı gördü.
El-Garivati, “Ticaret Odası, en karanlık ve en zor koşullarda çalışmaya devam eden, büyük baskı altında olan ve ulusal ekonominin önemli bir parçası olan birçok kişi de dahil olmak üzere tüm Suriyeli tüccarlara açıktır” dedi.
İstisnaikararlaryok
El-Garivati tekel ve istisnalar politikasıyla ilgili olarak “Yeni Suriye'de tekel ya da istisnai kararlar yoktur. Hükümet üyeleri, Ekonomi Bakanı ve yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, kamu yararı gereklilikleri dışında istisnai kararların iptal edileceğine ve bireylerin çıkarlarına uygun kararlar alınmayacağına dair güvence aldık” ifadelerini kullandı.
Şam Ticaret Odası'nın bir sonraki aşama programıyla ilgili olarak el-Garivati, yönetim kurulu üyelerinin oda için bir veri tabanı ve istatistik oluşturmak, tüccarların işlemlerini kolaylaştırmak için çalışmaları otomatikleştirmek, sergiler düzenlemek, pazarın ekonomik fizibilitesini incelemek için atölye çalışmaları yapmak ve uluslararası şirketlerle iletişim kurmak için çalışmayı planladıklarını söyledi. Tüzük ile ilgili olarak ise bir üyenin iki dönemden fazla seçilmesini ve başkanın sadece bir dönem için seçilmesini önleyecek değişiklik önerileri üzerinde çalışılacağını belirtti.
Şam'daki bir döviz bürosu (AFP)
El-Garivati, yönetim kurulu üyeliği seçimlerinin rejimin devrilmesinin ardından daha önce seçim yapılmadan atanan yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirildiği yönündeki eleştirilere cevaben şunları söyledi: “Suriye istisnai bir durum yaşıyor. Dolayısıyla bu durum altında alınan kararlar da istisnai. Bu nedenle Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri atandı, bunların hepsi Şamlı tüccarlar, hepsi son derece yetkin ve iyi bir üne sahipler. Bunlara herhangi bir itiraz olduğunu sanmıyorum ve yönetim kurulu üyeleri de özgür bir şekilde seçildi. Seçimler ilk kez tam bir şeffaflıkla yapıldı. İnanıyorum ki özgür bir Suriye'de özgür bir ticaret odası olacak.”
Şamlı bir iş ailesinin oğlu olan İsam Zuheyr el-Garivati, ABD'deki Kansas Üniversitesi'nden elektrik ve endüstri mühendisliği alanında lisans derecesine sahip. Kariyerine büyük uluslararası şirketlerle ortaklıklar kuran Ghreiwati Group'un CEO'su olarak başlayan ve otomotiv sektöründe işlerini genişleten el-Garivati, Suriye'den ayrıldıktan sonra ABD'de Audi ve Nissan bayilikleri de dahil olmak üzere 20'den fazla şirket kurdu.